Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2004. június 04. 15:38 | PP-Eletforma

Bólé, a gondüző ital

Immár lassan a tavasznak is vége, jön a meleg, a napsütés és a jókedv. A Németországból eredô Maitrankot vagy Maibowle, a nyár eljövetelét ünnepli, elûzi a téli búskomorságot, és vidám mosolyt, sôt kacagást hoz az arcokra. Mi úgy hívjuk, hogy bólé.

A friss gyümölcsbôl, borokból és pezsgôbôl készített bólé az elsô szabadtéri programok: kirándulások, piknikek jellegzetes itala volt. A régi Pesten a lóversenyszezon nyitására nem is koccintottak mással, csak ezzel. Az elsô napsütéstôl kimelegedett pesti polgárok és feleségeik bóléval hûtötték magukat, és emelték hangulatukat. Az elsô futamokon gyôztes zsokéknak is kupa helyett gyakran bóléstál volt a jutalmuk.

A klasszikus bóléstálkerekded, füle van és teteje. Jár hozzá egy merôkanál, amivel az üdítô alkoholos italt a poharakba szedik. Ránézésre egy levesestálra emlékeztet, csakhogy az elsô ilyen tálakat fémbôl készítették. Ma már inkább üveg és kristály az anyaguk, s így alkalmasak az otthoni kerti partikra, vendéglátásra. A tipikus bóléspohár leginkább füles bögrére emlékeztet. Bort és pezsgôt, de még koktélokat sem szokás ilyen pohárból fogyasztani. A különleges formát is a bólé eredete magyarázza: a szabadtéri rendezvényeken inkább használtak efféle úti poharat, mint karcsú talpas kelyheket. A bóléspohár rokonai nem véletlenül a gyógyforrások mellett használatos vizeskorsók.

A bólé jellegzetes fûszere a szagos müge, amely ma már ritkán kapható élelmiszerboltokban, inkább a gyógynövényüzletekben érhetô utol.A jó bólé elkészítésének igazi titka azonban az, hogy megfelelô borokat kell kiválasztani hozzá. Legendák ôrzik a Gundel vagy a Gerbeaud italkészítôinek hírnevét, akik kóstolással állapították meg, hogy bólénak melyik bor alkalmas, és milyen másikkal keverhetô.A gyümölcsöket is használhatjuk külön-külön, és keverve is. A számos recept alapján egy ügyes háziasszony kikísérletezheti a saját bóléját, amely a családja és vendégei számára mindig különleges ital lesz.

Receptek

Eperbólé

Hozzávalók: 1 kilogramm epret meghintünk 25–30 deka porcukorral, és állni hagyjuk fél óráig. Két pohár konyakot és ugyanannyi curacao˜-t vagy maraschinót öntünk hozzá. Ehhez adunk még fél liter vörösbort, lehetôleg valami testesebb fajtát, és 1 liter rizlinget. Ehhez tegyük a szagosmügeleveleket. Lefedve hideg helyen, akár hûtôszekrényben, legalább egy órát állni hagyjuk. Tálalás elôtt 10 perccel egy üveg pezsgôt töltünk hozzá, és ismét lefedjük, hogy a buborékok el ne szálljanak, és az aromák jól összeérjenek. Tálaláskor úgy töltsük a poharakba, hogy gyümölcsöt igen, de fûszerleveleket ne tegyünk a poharakba. Ha nem lenne elég gyümölcsös íze, egy narancs frissen facsart levét is hozzáadhatjuk.

Gyümölcsbólé

Bólét más gyümölcsökkel is készíthetünk, például 5-6 megtisztított és karikára vágott narancs és egy karikára vágott citrom keverékébôl, vagy 1 kiló feldarabolt ôszibarackból, esetleg egy szép, friss ananászból, de akár vegyes gyümölcsbôl is. Az alkoholos italok aránya és az elkészítés módja hasonló

Bálványos Anna

Konyha és Fürdő Piac Magazin

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink


Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!