Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2019. február 06. 14:45 | Somogyi Zoltán Max

Besameles halfilé, cukkíni pestóval, csőben sütve

Ez egy bármilyen fehérhúsú halfiléből elkészíthető, “gyors kaja”. Lehet villantani, ha vendég jön, vagy ha a párunkat akarjuk elkápráztatni, már ha szereti a halat. Variációk száma: több ezer, én most a cukkíni pestóval takartam be, de lehet gyári pestó is, vagy akár egy fűszerkeverék, jó sok kaporral. Somogyi Zoltán Max két éhes szájra tervezte ezt a halas csodát. 

Besamelles halfilé, Kép: Somogyi Zoltán Max

Besamelles halfilé, Kép: Somogyi Zoltán Max

Hozzávalók:

  • 4 szép szelet halfilé
  • 2-3 ek (cukkíni) pestó
  • 1 adag besamel mártás
  • 10-12 dkg reszelt félkemény sajt ( pl. gouda, trappista, edami…)
  • só, bors, olaj

Besamel mártás:

Elkészítés: 

Először elkészítem a besamel mártást. A tejet felforralom, a vajat felolvasztom, majd a liszttel készítek egy világos rántást, amit habverővel kevergetve, a forró tejet adagolva, krémesre főzök. Ízesítem, és pár pillanat bugyogtatás után lezárom. A halakat egy kis só-bors keverékkel ízesítem, de vigyázzunk, mert a pestó is fűszeres, és a besamelt is ízesítettük. A halfiléket megkenem a pestóval. Olajozott tűzálló tálra teritem, majd betakarom a mártás felével. Erre jöhet a reszelt sajt 1/3 része, majd újra hal. Rásimítom a maradék mártást, és megszórom a sajttal. Előmelegített sütőben, 165 c°-on, 25-30 perc alatt, szép pirosra sütöm. Érdemes egy kicsit hagyni állni, úgy könyebb tálalni.

Harcsapaprikás bakonyi módon, juhtúrós, kapros galuskával

Leginkább karácsonykor esznek a magyarok halat, pedig többet kellene, mert nagyon egészséges! Egri húsimádó barátunk receptje szerintem farsangkor is megállja a helyét. Saját bevallása szerint ez a halpaprikás nem saját kútfőből, hanem több recept összegyúrásából született − de állítja, garantált a siker − már annak, aki szereti a halhúst.

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

leves, petrezselyem, szárított gomba, tejföl, tél

Leves a szárított gombádból

Már nem kell sokat várni a primőrökre, de addig is használjuk el az ősszel eltett élelmiszereket. A szárított gomba pont ilyen!

Tovább
cékla, csicseriborsó, tobzódó színek, tojás, Valentin nap

Céklahimnusz, cékla hummusz

Kampányt indított a Felelős Gasztrohős Alapítvány a hazai, egészséges ételek érdekében. A lényeg, hogy te magad legyél az alkotó!

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!