Facebook hozzászólás
1 297

Az én huszárom csókja

Lehet-e ennél autentikusabb süti ezen a napon, mint gyerekkorom finomsága? Nem nagy tudomány, csak nagyi baracklekvárját kell kikapni a kamrából. Persze, mindenki olyan lekvárt választ, amihez kedve van! Ünnepeljünk!

Huszár az erdélyi panoráma, Kép: wikipedia
Kép: wikipedia

Hozzávalók:

Elkészítés:

Összegyúrjuk a lisztet a margarinnal, a porcukorral, a tojássárgával. Adjunk hozzá késhegynyi sót, és újra átgyúrjuk. Nagyjából dió nagyságú gombócokat formázunk, majd mindegyikbe hüvelykujjal kis mélyedést nyomunk. Összekeverjük a felvert tojásfehérjét a dióval és a kristálycukorral. Sütőpapírral kibélelt sütőlemezre rakjuk, és az előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Ha kihűlt egyenként tálra tesszük úgy, hogy a mélyedésbe teáskanállal teszünk egy kis baracklekvárt. Szép ünnepet, jó étvágyat!

Kossuth-kifli
Kossuth kedvence volt ez a sütemény – a legenda szerint. Ez a diós, illetve a mandulás változat is igencsak ízlett a pozsonyi országgyűlés képviselőinek. Kossuth akkor a pozsonyi Gundel néven is emlegetett Palugyay Jakab vendéglőjében lakott, és épp ebben a konyhában készült a remek sütemény. Egy biztos, 1848. március 17-én Kossuth a Palugyay tulajdonú Zöldfa szálló erkélyéről hirdette ki Magyarország újjászületését. Ja, és a nagyim is teljesen biztos!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!