Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. március 08. 15:00 | Somogyi Zoltán Max

Almás lepény friss narancskrémmel

Különleges tészta, amit egy kicsit vastagabbra sütünk, mint a palacsinta. Ha friss narancsból készítjük a krémet hozzá, annak a héjából pedig készítsünk cukrozott, szárított narancshéjat. Ez is lehet egy jó kis ünnepi finomság Max konyhájából. 

Almás lepény, Kép: Max konyhája

Kép: Max konyhája

Hozzávalók, 6 db lepényhez:

  • 3 tojás + 2 fehérje
  • 30 dkg liszt
  • Pár csepp vanília kivonat vagy egy tasak vaníliás cukor
  • ½ liter tej 1,5%-os
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • Egy csipet (lime-os) só
  • 4 db közepes alma
  • Olaj a sütéshez

Narancskrém:

  • 3 közepes méretű narancs leve, vagy 2-3 dl narancslé
  • 1 tk vanília likőr
  • 2 ek. cukor/méz
  • 1 ek. burgonya keményítő

    Almás finomság, Kép: Max konyhája

    Így készül! Kép: Max konyhája

Elkészítés:

A tojásokat a vaníliával, a sóval és a tejjel keverjük habosra, majd adjuk hozzá az átszitált lisztet és a pudingport. Keverjük ki csomómentesre, és pihentessük legalább 25-30 percet. Az almákat hámozzuk meg, vágjuk ki a magházát egy erre alkalmas eszközzel, és vágjuk fél centis karikákra. A barnulás ellen nem kell kezelni, mert úgy is karamellizáljuk.

Padlizsánnal töltött focaccia
A focaccia az olasz konyha egyik közkedvelt tagja, nem más, mint egy lisztből, élesztőből és vízből álló lapos kenyér. Számtalan variációban létezik, de a világ szinte minden táján sütnek hasonló lepényféleséget hasonló tésztából. Ez a recept is Max konyhájából származik!

A krémhez a narancsok levét a cukorral és a likőrrel forraljuk fel. A keményítőt oldjuk fel pár kanál hideg vízben, majd takaréklángon főzve, állandó keverés mellett adjuk a narancs sziruphoz. Főzzük a besűrűsödés után még pár pillanatot, de keverjük mert könnyen leég, majd zárjuk el az energiát.

Egy lapos serpenyőben melegítsünk egy kis olajat, erre helyezzük rá az almakarikákat, és merjünk rá annyi tésztát, hogy ellepje az almát. Közepes energián süssük, de vigyázzunk, mert ha erős a láng, akkor könnyen megég az alja, a teteje még folyik. Ha megszilárdult a tészta, két lapáttal fordítsuk át a lepényt, és süssük szép pirosra.



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

cukkini, pulykamellfilé, pünkösd, ünnepi fogás, vörös áfonya, zöldhagyma

Cukkinis pulykamell tekercs

Ez a pulyka nemcsak a pünkösdi asztal dísze lesz, de még egészséges is! Az én családomnak nagyon ízlett!

Tovább
burgonya, kacsa, majoránna, pünkösdi étek

Pünkösdi kacsaültem

Pünkösdkor a szárnyasok kerülnek előtérbe az ünnepi asztalon, például a rántott csirkék. Nos, én eldöntöttem, hogy újítok!

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!