Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. március 04. 17:00 | László Márta

Márti bajor borjúérméi barna sörös mártással

Bőven este hét után ülnek le a bajorok megszokott kiskocsmáikban, hogy egy finom vacsorával tegyenek pontot a nap végére. A fogások nagyon tartalmasak! Ezt a fogást Dasingban, az egyik helyi fogadóban kóstoltam. Nem először jártam ott, akkor a kemencés sült csülök kápráztatott el! Most sem csalódtam!

Borjótarja barna sörös mártásban, Kép: László Márta

Kép: László Márta

Hozzávalók:

  • 1 kg borjútarja
  • 0,5 l barna sör
  • 1 dl napraforgó olaj
  • só, bors ízlés szerint
  • 4 szál sárgarépa
  • 4 közepes vöröshagyma
  • 1 zeller
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 marha leveskocka
  • 4 közepes krumpli
  • 2 tojás
  • 3 dl víz
  • 3 ek étkezési keményítő
  • 40 dkg finomliszt (amennyit felvesz)
  • 1 ek zsír

Elkészítés:

Az olajjal keverd össze a sót, a borsot, és azzal alaposan kend be a tarját. Végy egy magas falú tepsit vagy jénait. Tedd bele a húst, önts mellé kb. 1 dl olajat. Szórd köré a megpucolt sárgarépákat, a négybe vágott zellert, a hagymákat, fokhagyma gerezdeket egészben. Öntsd hozzá a barna sör felét. Lefedve, 180 fokos sütőben süsd egy órán át. A húst ekkor fordítsd meg, majd öntsd fel a barna sör másik felével, és 3 dl forró vízzel, amiben már felforraltad a marhahúsos leveskockákat. Újra takard be, majd megint egy órára tedd vissza a sütőbe.

Most jön a bajor konyha egyik csodája, a főtt krumpligombóc. Amíg “sistereg” a sütőben a hús, főzz meg négy krumplit a héjában. Ha puha, tedd deszkára, hámozd meg, törd össze egy tálban. Jöhet hozzá a 2 tojás, sózd meg. A zsírral, és annyi liszttel, amennyit felvesz, jól keverd össze, majd formálj belőle gombócokat. Lobogó, sós vízben főzd puhára mintegy fél óra alatt.

Ha a hús megpuhult, tedd tányérra. Rakd külön a zöldségeket. A maradék levet szűrd át, és tedd fel újra főni. Ha felforrt, jöhet hozzá a keményítő, hogy igazi mártást kapj. Ez még 3-4 perc, és jöhet a tálalás. Én még egy kanál bajor burgonyasalátát, és egy kis ribizlilekvárt is kaptam hozzá! Nagyon finom! Bátran mondom! Kérj hozzá egy nagy korsó barna sört is! Jó étvágyat!

 

Bajor csoda
Útban Strasbourgba, európai parlamenti tudósításaim kedvenc helyére, egyszer-kétszer megállunk. Így történt ez most is, és ilyenkor – szó szerint – minden érdekel, mindent megkóstolok! Például Bajorországban bármit is rendelsz vacsorára, szinte automatikuson hozzák a salátát. Akkora friss adagot, hogy az például nekem elég is volt az esti étkezésre! Nagyon finom, nagyon egészséges, és nem bonyolult! A farsangi asztalra ezúttal egy fűszeresebb majonéz került! Próbáld ki!

 

 



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

burgonya, kacsa, majoránna, pünkösdi étek

Pünkösdi kacsaültem

Pünkösdkor a szárnyasok kerülnek előtérbe az ünnepi asztalon, például a rántott csirkék. Nos, én eldöntöttem, hogy újítok!

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!