Facebook hozzászólás
466

4magos fittkeksz, amit csak kilószámra érdemes sütni

Az első sütést hetenkénti követte, és azóta is folyamatosan, kilószámra gyártom. Egészséges és ropogós keksz a család erőgépekkel birkózó tagjainak kedvence.

Fotó: K.Judit
  • 50 deka liszt (25 deka teljes kiőrlésű búza, és ugyanannyi zabliszt)
  • 10 deka tökmag
  • 10 deka napraforgómag
  • 10 deka szezámmag
  • 10 deka lenmag
  • 4 deci fehérbor
  • 3 deci olíva olaj
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • só, pici bors

Elkészítés:

A magokat egy nagyobb teflonedénybe összeöntjük, és egy pici olajon folyamatosan kevergetve kb10-15 percig pirítjuk. (nem elégetni!) A kisebb magok majd szanaszét próbálnak röpködni, de kitartó kevergetéssel azért egyben lehet őket tartani.) A teljes kiőrlésű liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a kb 3 lapos kiskanál sót, egy kevés borsot (kihagyható), a szódabikarbónát, majd a megpirított magokat, és az olaj, valamint a fehérbor hozzáadásával jól összedolgozzuk. A mutatvány nem túl bonyolult, bár a magok próbálnak mindeközben szabadulni, ám az olaj és a bor majd segít a kidolgozásban és az összetartásban. (Főleg, ha a borból egy keveset mi is bekortyolunk.)

Kb. fél órát pihenni hagyjuk, hogy az alapanyagok összeszokjanak, majd 4-5 mm vastagságra kisodorjuk a tésztát. Nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd tepsibe tesszük. (A tepsiket nem kell zsiradékkal „megsimogatni”,  a tésztában lévő olaj miatt nem fog odaégni.)
Forró sütőbe toljuk és közepes fokozaton, kb. 10-15 percig sütjük. Amikor már látod, hogy aranybarna, akkor vedd ki, ne szárogasd tovább!

Tipp: Tapasztalataim szerint érdemes mindjárt dupla adagban készíteni, mert szédületes gyorsaságban fogy. Nálunk a fogyókúrázó és erőgépekkel birkózó családtagok kenyér helyett fogyasztják.

A spenótos-gombás pitét megsütötted már? Kár lenne kihagyni!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!