Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2011. március 01. 21:17 | PP-Eletforma

10 szuper zöldséges keleti recept

A tíz legfinomabb keleti zöldséges ételt kínáljuk most. A levestől – a salátáig mindenki tetszése szerint válaszhat! Gyorsan és könnyen elkészíthetők.

Yasai miso shiru – zöldséges miszóleves

Hozzávalók: 2 evőkanál miszó, 1 liter víz, 1 evőkanál vegamix, 1 csomag retek, 1 kiskanál gyömbér, negyed algalap, 1 sárgarépa, só.

Elkészítése: a miszót feloldjuk fél deci vízben, majd hozzáadjuk a maradék vizet és a zöldségport, és összeforraljuk. A sárgarépát és a retkeket felkarikázzuk, az algalapot pedig keskeny csíkokra vágjuk. A retket, a répát, a gyömbért a leveshez adjuk, megsózzuk, majd néhány percig együtt főzzük őket. Az algacsíkokat szétosztjuk a tányérokba, erre merjük rá a levest.

Yakisoba – káposztás tészta

Hozzávalók: 1 csomag (tojással készült) kínai tészta, 20 deka csíkokra összevágott káposzta, 10 deka csíkokra szelt sárgarépa, 10 deka vékony kis csíkokra vágott sertéscomb, 1 deci húslé, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál osztrigaszósz, 2 kiskanál Worchester-szósz, 1 evőkanál olaj, 1 kiskanál cukor, bors.

Elkészítése: a tésztát kifőzzük, majd a húst, a répát és a káposztát az olajon egy nagyobb serpenyőben félig puhára pároljuk. Hozzáadjuk a kifőtt, leszűrt tésztát, és még körülbelül 10 percig folyamatosan forgatva együtt sütjük, miközben a húslé kivételével hozzáadjuk a többi alapanyagot. A húslét csak apránként adagoljuk rá, s hagyjuk elfőni: lé ugyanis nem lehet a serpenyőben. Savanyított gyömbérrel kínálják.

Okonomiyaki – káposztás palacsinta

Hozzávalók: 25 deka liszt, 1 csomag sütőpor, 10 deka darált sertéshús, 2 deci dashi, 15 deka vékonyra gyalult káposzta, 1 tojás, só.

Elkészítése: a lisztet a sütőporral, tojással, sóval és a dashival sűrű palacsintatészta-állagúra keverjük, majd körülbelül 30 percig állni hagyjuk, majd belekeverjük a káposztát és a húst. Serpenyőben 2 centi vastagságú palacsintákat sütünk oly módon, hogy kicsit krémes maradjon a belsejük. Szósszal tálalják.

Azuki gohan – vörösbabos rizs

Hozzávalók: 40 deka rizs, 15 deka vörösbab (azuki), 8 evőkanál szaké, 1 kiskanál fehér szezámmag, só.

Elkészítése: a babot egy éjszakára vízben áztatjuk, majd leszűrve főzőedénybe tesszük. Felöntjük vízzel, felforraljuk, majd alacsony lángon puhára főzzük. Leszűrjük, a főzővizébe beletesszük a rizst, körülbelül egy órán át áztatjuk, majd hozzáadva a szakét és a sót, megfőzzük. A szezámmagot egy serpenyőben megpirítjuk, sózzuk, de vigyázzunk, nehogy odaégjen. Amikor a rizs készen van, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a babot, megszórjuk a szezámmaggal, és tálaljuk.

Tofu "fasírt"

Hozzávalók: 30 deka tofu, 1,7-1,7 deka búzacsíra és teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 deka reszelt vöröshagyma, 1 gerezd áttört fokhagyma, só, őrölt fehér bors.

Elkészítése: az összetevőket jól összedolgozzuk, és egy órán át pihentetjük. Ezután a hagyományos fasírthoz hasonlóan kisebb pogácsákat formálunk, amelyeket forró olajban kisütünk. Salátával és öntettel tálaljuk.

Tofu zöldséggel

Hozzávalók: 40 deka tofu, 30 deka gomba, 30 deka zöldbab, 1 kaliforniai paprika, 4 evőkanál étkezési keményítő, 2 deci húsleves, 1,5 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma.

Elkészítése: a szójaszósszal elkeverünk 1,5 evőkanál keményítőt, majd félretesszük. A tofut szeletekre, majd a szeleteket háromszögekre vágjuk, és szárazra töröljük. A megtisztított gombát felszeleteljük, a zöldbabot feldaraboljuk, és a paprikát is csíkokra, a fokhagymagerezdeket pedig apróra vágjuk. A maradék keményítőben megforgatjuk a tofut, majd a felforrósított olajban mindkét oldalukat 10-12 perc alatt megsütjük. Kivesszük a serpenyőből, beletesszük a gombát és a fokhagymát, és keverés közben mintegy két percig pároljuk. Hozzáadjuk a babot, a paprikát és a húslét, majd felforraljuk, és lefedve az edényt mérsékelt tűzön néhány percig főzzük. Végül hozzákeverjük a félretett szószos keményítőt, majd a tofut is, és két perc alatt összefőzzük. Melegen tálaljuk.

Tofu-saláta

Hozzávalók: 45 deka tofu, 1 kiskanál apróra vágott hagyma, 10 deka reszelt zeller, 2 evőkanál olaj, 1,5 teáskanál szójaszósz, 1 teáskanál finomra vágott kapor, 2 evőkanál pirított szezámmag, őrölt fehér bors.

Elkészítése: az összetört tofut óvatosan elkeverjük a hozzávalókkal, majd leöntjük – vízzel, citromlével, pici ecettel, mustárral, mézzel készített – salátaöntettel.

Pikáns saláta

Hozzávalók: 1 nagy alma, 1 kígyóuborka, 1 szál póréhagyma, 1 jégcsapretek, 4 kínaikel-levél, 20 deka sárgadinnye, fél-fél deci rizspálinka és szójaszósz, 1 citrom leve, 1 evőkanál puhára főtt rizs, 1 kiskanál cukor.

Elkészítése: a pórét, az uborkát és a kelt vékony csíkokra vágjuk, a retket felszeleteljük. A rizst összekeverjük a pálinkával, a szójával, a cukorral édesítjük, majd leöntjük vele a felszeletelt retket, és fél-egy órán át benne hagyjuk. Tálalás előtt felkockázzuk az almát és a dinnyét, és hozzákeverjük a retekhez.

Vakame-saláta

Hozzávalók: 2 endívia, 1 szál sárgarépa, 2 kisebb savanyúuborka, 4 kis retekgumó, 4 salátalevél, 2 evőkanál morzsolt csemegekukorica, 2 vakame (alga), fél uborka, 1 doboz füstölt tofu, 2 evőkanál fehér miszó, 1 evőkanál olaj, ízlés szerint enyhe ecet, 2 evőkanál 100 százalékos almalé.

Elkészítése: a vakamét hideg vízbe áztatjuk, hogy megpuhuljon, majd felkockázzuk a tofut. A zöldségeket apróra vágjuk, és összekeverjük. A zöldségeket egy salátástálra rakjuk, a tofut mellétesszük. Az öntethez összekeverjük a miszót, az ecetet és az almalevet, majd közvetlen a fogyasztás előtt meglocsoljuk vele a zöldségtálat.

Tempura – sült zöldségek japán módra (rákkal, halfilével is készíthető)

Hozzávalók: 30 deka pici csöves kukorica, 25 deka gomba, bambuszrügy, 20 deka cukkini, 1 csomó zöldhagyma, olaj. A palacsintatésztához: 2 tojás, 2,5 deci víz, 15 deka búzaliszt, 5 deka rizsliszt, só. A mártáshoz: 4 evőkanál sherry, 4 evőkanál szójamártás, 1 fehér vajretekgumó, 2 evőkanál reszelt gyömbér.

Elkészítése: elkészítjük a palacsintaszerű tésztát, majd a mártáshoz a sherryt elkeverjük a szójával, hozzáadjuk a finomra reszelt retket, végül a gyömbért. A zöldségeket vékony csíkokra vágjuk, ezeket sorra belemártjuk a tésztába, majd egy mélyebb serpenyőben forró olajban aranysárgára sütjük őket. Tálra téve a mártással tálaljuk. Rákkal, halfilével is készíthető. 

A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008. június-júliusi számában jelent meg.

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

leves, petrezselyem, szárított gomba, tejföl, tél

Leves a szárított gombádból

Már nem kell sokat várni a primőrökre, de addig is használjuk el az ősszel eltett élelmiszereket. A szárított gomba pont ilyen!

Tovább
cékla, csicseriborsó, tobzódó színek, tojás, Valentin nap

Céklahimnusz, cékla hummusz

Kampányt indított a Felelős Gasztrohős Alapítvány a hazai, egészséges ételek érdekében. A lényeg, hogy te magad legyél az alkotó!

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!