Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. február 12. 11:00 | Krajcsó Judit

MOZGALOM

Veled kiteljesedve – indul a házasság hete!

Ma kezdődik a házasság hete. A már huszonegy országban zajló mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.

Magyarországon tizedik alkalommal rendezik meg a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. Az idén február 12. és 19. között zajló országos rendezvénysorozat házaspár arca Madarász Isti filmrendező és felesége, Kerekes Mónika. A központilag szervezett programok fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

A Madarász házaspár

A Madarász házaspár

A házasság hete nemzetközi mozgalom húsz éve indult el az Egyesült Királyságból, hogy megismertesse azokat a hagyományos értékeket, alapelveket, amelyek alkalmazása tartóssá és örömtelivé teheti a házasságokat. A már több mint húsz országban jelen lévő mozgalomhoz az Egyesült Királyság, Csehország és Svájc után Magyarország negyedikként csatlakozott 2008-ban. Hazánk a lakosság arányához viszonyított programok számát és az eseménysorozatot övező médiafigyelmet tekintve azóta is az élvonalba tartozik – komoly nemzetközi elismerést vívva ki ezzel a résztvevő tagállamok szervezőinek körében. Ráadásul a kapcsolódó programok terén évről évre növekvő aktivitás tapasztalható országszerte és a határon túli magyarlakta településeken is. A több millió lakost elérő egy évtizedes mozgalomnak a pozitív, sikeres életpéldák és a párkapcsolati problémakezelés elérhetővé tétele révén jelentős szerepe van a házasságkötések számának növekedésében.

Az első tíz év a mennyiségi növekedés ideje volt, az elkövetkező tíz év pedig a várakozások szerint a minőségi növekedésé lesz.
A kutatások szerint a legfőbb válóokok között az első helyen a kapcsolat kiüresedése szerepel, ezért óriási a jelentősége, hogy minél korábban elkezdődhessen a családi életre nevelés; a fiatalok elsajátítsák a kapcsolatok tudatos gondozásához szükséges készségeket.– mondta Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója.

A házasság hete központi programja református istentisztelettel veszi kezdetét február 12-én a Debreceni Református Nagytemplomban. Az ezt követő héten előadások, konferenciák, zenés istentiszteletek, szentmisék, filmvetítések zajlanak számtalan magyarországi és határon túli településen – többek között Szegeden, Kaposváron, Pécsett, Nyíregyházán, Győrött – tartalmas programokkal várják az önkéntes szervezők az érdeklődőket.

Egy kis statisztika
2010-ben az évi 35,5 ezer házasságkötés lokális minimumot jelentett a népmozgalmi statisztika történetében. Az elmúlt öt évben innen kedvező irányú elmozdulás történt: a 2015. évi 46,1 ezer házasságkötés már 18,4 %-kal haladta meg az előző évit, és több mint 29%-kal múlta felül a 2010. évi mélypontot. 2016 első háromnegyed évében pedig újabb 10,2 %-kal nőtt a házasságkötések száma az előző év hasonló időszakához képest.

A szervezőbizottság a központi programok megrendezésén és az országos internetes programfelület biztosításán túl évről évre bátorítja a helyi közösségeket saját események szervezésére, hogy ezzel is elérhetővé váljanak a tartós és örömteli házassághoz szükséges ismeretek, a sikeres példák. Így idén ismét egy héten át számos budapesti, vidéki, sőt határon túli helyszínen több mint 250 előadás, kulturális program hivatott ráirányítani a figyelmet a házasság, a család fontosságára. (Képek: sajtóanyag)

Az országos rendezvénysorozat folyamatosan bővülő eseménynaptára a www.hazassaghete.hu, illetve a www.facebook.com/hazassaghete oldalon érhető el.

10 dolog, ami jót tesz minden párkapcsolatnak
A párkapcsolat olyan,mint egy kényes növény. Mindig öntözgetni kell, ápolni, beszélni hozzá és simogatni, hogy ne hervadjon el, ne száradjon ki, sőt még új hajtásokat, virágokat is hozzon. Van tíz olyan jó tanácsunk, amelyet akár a kezdő szerelmesek, vagy a már több éve házasságban élők is megszívlelhetnek. Talán segít…

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Párkapcsolat

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!