Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. október 02. 17:00 | Krajcsó Judit

FURCSASÁGOK

Meghökkentő ősi módszerek fogamzásgátlásra – ne próbáld ki!

A mai modern fogamzásgátló módszerek kialakulásához számtalan érdekes megoldásra, kísérletezésre volt szükség. A történelem során a krokodilok ürülékétől kezdve a villa alakú csirkecsontig, de az amulettként használt macskahere és öszvér fülzsír hatékonyságában is bíztak elődeink. Összegyűjtöttük a legfurcsábbakat!

Az emberiséget már 4000 éve foglalkoztatják a fogamzásgátlási lehetőségek A Fogamzásgátlás Világnapja alkalmából, – ami szeptember 26-án volt,-  a tudatos családtervezésért kampányoló Ragaszkodj hozzá! kezdeményezés készített egy áttekintést minden idők legérdekesebb módszereiről.

Ragaszkodj_hozza_Infografika_A_krokodiloktol_a_tapaszigŐseink egészen az Ókortól a Középkorig maximálisan kihasználták a természet adta lehetőségeket, hiszen javarészt csak állati és növényi eredetű anyagokból alakítottak ki eszközöket és módszereket fogamzásgátlás céljából.
Egyiptomban a hölgyek előszeretettel alkalmazták félbevágott citrom, gránátalma, esetleg mákgubó héját, amelyek leginkább a mai pesszáriumok őseként foghatók fel. De egyéb olyan, hüvelybe helyezett megoldások is léteztek, mint például a krokodilürülékből készített labdacs, vagy az egyfajta tamponként használt mézzel és akácfőzettel átitatott puha anyag.
A híres római nőgyógyász, Soranus már 40 különböző kombinációjú elixírt készített gyümölcsökből. A ókori orvos úgy vélte, az erősen savas hatású anyaggal átitatott gyapjú a méhszájhoz helyezve spermaölő hatással bír.

Ha azonban a félbevágott gyümölcsök, vagy a belőlük készült főzetek, netán az elefántürülékből készített pesszárium nem bizonyult elég hatásosnak, a VI. században az istenek segítségét is előszeretettel vették igénybe. Hiszen ha a gyermek isten akarata, akkor a gyermekáldás akár amulettekkel is befolyásolható. Elsősorban macskaherét és az öszvér fülzsírját alkalmazták e célból. A hormonális megoldásokra, valamint a vászonzsákokat és állati beleket felváltó gumi óvszerekre a XIX. századig kellett várni.

Az első tablettát az 1960-es években fejlesztették ki, a T-alakú spirálok az 1970-es években jelentek meg. A XXI. században pedig újabb mérföldkövek jelentek meg a fogamzásgátlásban: tapasszal, hüvelygyűrűvel és a mai, korszerű alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tablettákkal- bővült a módszerek palettája.

(A cikkben található infografika a történelem során világszerte használt furcsa metodikák rejtelmeibe kínál izgalmas betekintést, amelyekből látható, hogyan jutott el a tudomány a krokodiloktól a tapaszig.)

És mi a helyzet ma?
Az iskolai felvilágosítás ellenére is hatalmas a tájékozatlanság! Minden harmadik megkérdezett 16-25 év közötti fiatal legalább hetente egyszer él nemi életet, ennek ellenére a korosztály egynegyede még soha nem használt semmilyen fogamzásgátló módszert– derül ki egy friss hazai (NRC) kutatásból. Tízből kilenc fiatalnak az a legfontosabb, hogy az adott módszer minél megbízhatóbb legyen. Ennek ellenére a rendkívül kockázatos megszakításos közösülés a második leggyakoribb védekezési technika, messze megelőzve a tökéletes használat mellett közel 100%-os védelmet nyújtó méhen belüli eszközt vagy a hüvelygyűrűt.

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!