Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. július 31. 17:00 | Krajcsó Judit

ONLINE PÁRKERESŐ

Apukám, ilyen profilképpel ne társat keress!

Aki internetes társkeresőn keresi élete párját, az legyen óvatos már a kezdeteknél. Idő előtt elszúrhatja az ismerkedést, ha nem rak ki magáról profilképet, de akkor is, ha valami döbbenetest. Sokan nem is gondolják mennyire röhejesek, szánalmasak vagy éppen ellenszenvesek egy rosszul megválasztott fotóval. De most mi jól megmondjuk, hogy milyen legyen!

Egy népszerű társkereső oldalt céloztam be, hogy „ellenőrizzem” barátnőm azon állítását, miszerint már a profilképnél elmegy a kedve a virtuális randitól, és az adatlapig, a bemutatkozásig el sem jut. Mi lehet a baj, hitetlenkedtem, miközben lapozgattam sorra a férfijelentkezők képeit. Hát, láttam csudát, és gondoltam is azonnal tovább:

vogue-405148_960_720

Nem éppen nyerő póz Kép: Pixabay

Józsit éppen egy kerti parti közepén találta el a házi fotós, amint egy hatalmas tepsiben lehajtott fejjel forgatja elmélyülten a húsokat. Róla tehát annyi kiderült, hogy ehhez biztosan ért.. .
Sanyi az íját feszíti erősen a célra koncentrálva, míg Béla ugyanezt teszi hasát behúzva az Audija előtt.
Karcsi hobbija láthatóan a horgászat, mert egy hatalmas pontyot tart büszkén a szája elé.(Uramisten, nekem kell majd halat pucolnom?)
Imre profilból és márkás napszemüvegben, kissé homályosan kamiont vezet, Elek a puliját ölelgeti nagy barátsággal, Zsiga pedig egy korsó sörrel koccint éppen felém, a képből kifelé. András magas lovon ül, (máris parányinak érzem magam), míg Ricsi a ház előtti lépcsőn unottan ücsörög szétterpesztett lábakkal. Ákos képe a barackszínűre festett szoba közepén, a retrócsillár alatt, Ferié pedig egy híd korlátján, a zavaros víz fölött kattant el. (Reméljük nem ugrani készült…)

Géza fotója azonban mindent vitt: ő egy női testmintás kötényben áll a fehér nem tudni milyen típusú fél autó előtt, és egy üres kétliteres kólásüveggel a kezében félszegen mosolyog a világra. A nyári napfény megcsillan a kötény mögül kikandikáló szőrös felsőtestén, és a háttérben szinte hallani a két hintázó gyerek kacaját. (Ezek szerint házas? Vagy átszöktek a szomszédgyerekek?)

Nos, innentől már én sem lapoztam tovább…

Mutasd a bal orcádat! Kép: Pixabay

Mutasd a bal orcádat! Kép: Pixabay

De akkor milyen legyen egy normális, megnyerő profilkép?

Hát, bármilyen hihetetlen, legyen balos.

Arcunk bal fele ugyanis szimpatikusabb, több érzelmet fejez ki, mivel az érzelmi szabályozásért inkább felelős jobb agyféltekével van összeköttetésben, így a megfigyelő számára őszintébbnek, informatívabbnak tűnik. Pontosabb lenne vélt látványról beszélni, mert az egyszerűen számítógéppel áttükrözött, „jobbos” fényképek is a balosokra jellemző szimpátiareakciókat kapják. Ez rögtön egy trükk is azoknak, akik jobb profiljukkal kevésbé elégedettek. Ezt amúgy évszázadok óta alkalmazzák festők, pl. Rembrandt legtöbb női portréja is „balos” – fedi fel az igazságot Simon Zoltán pszichológus, egy amerikai kutatásra hivatkozva.

Milyen képet vágjunk? Mosolyogjunk?

A mosoly a vidámság, de egyúttal az alávetettség, a szendeség, barátságosság, gyengeség jele. A lesütött, vagy éppen felfelé irányuló, de „esdeklő” tekintet, beesett vállak ugyancsak alacsony státuszra utalnak, amik egy nő számára kevéssé teszik vonzóvá a férfit. Az érem másik oldala, hogy a büszke tartás, a felszegett áll, a kidüllesztett mellkas dominanciára utal, ami sikeresebbé teszi a férfi profilját, ugyanakkor az ilyen női képek a férfiakat elijesztik.

A már említett elemzések szerint a férfiak azon nők fényképeit értékelték legvonzóbbnak, akik mosolyogtak, és legkevésbé azokat, akik a büszkeség jeleit mutatták.

A kevesebb néha több! Kép: Pixabay

A kevesebb néha több! Kép: Pixabay

Nők azokat a férfi fényképeket találták legszimpatikusabbnak, amin a férfi büszke tartást mutatott. A kutatásában nem szerepeltek flörtölő tekintetű nőkről képek, pedig a társkeresők adatai szerint a „flirty” fényképpel illusztrált női profilok a mosolygósakkal egyező mennyiségű megkeresést kaptak. Férfiak esetén viszont pont a mosolytalanság, és az oldalra irányuló tekintet volt a nyerő, a mezőnyből magasan kiugróan. Megfelelő alkalom az “amúgy pedig nem érek rá erre” tekintetirány és arckifejezés bemutatására. Mindkét nemre érvényes, hogy a kamera mellé irányuló flörtölő tekintet alaposan elriasztja az érdeklődőket. Mosolygós urak pedig legalább ne a kamerába, hanem oldalra nézzenek, ezzel mentik a menthetőt – magyarázza a szakember a pszichologuskereső.hu oldalon.

Ami még fontos lehet…

Szintén kézenfekvőnek tűnik, hogy a túl közelről vagy távolról készült, esetleg homályos, illetve kisméretű fénykép ront a profilon, és hogy sikeresebbek azok, amiken egész alakos fényképek is találhatók.

Milyen a tökéletes társ? Ez is kiderült végre!
Egy kapcsolatban a tökéletes társ megosztja a problémáit, elég időt tölt párjával és megjelenik a családi ünnepeken is- derült ki egy nemzetközi felmérésből, amely azt vizsgálta, hogy milyennek képzelik az egyedülállók az ideális társat egy hosszú távú párkapcsolatban.

Öt-hat fotóig a „több jobb” elv érvényesül, e felett pedig mindegy, hány darabot töltünk fel, hét fénykép ugyanannyira kelti fel a figyelmet, mint tizenhét.

Egy jól eltalált, pl. szokatlan, szexi, rejtélyes, vagy kalandos profilkép, búvárkodós-búvármaszkos, vagy sivatagban messziről integetős az átlagosnál több felhasználónak kelti fel az érdeklődését. Ha valaki mindenképpen szeretné önnön látványát az első találkozásig tartogatni, nem indul hátrányból, főleg ha elég kreatív.

Szóval, csak ügyesen fotózkodjunk a sikeres párkeresés érdekében. No, és legyünk hozzá elég ötletesek is, mint Géza (?)….

 

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Párkapcsolat

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!