Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. március 08. 11:00 | Krajcsó Judit

FELMÉRÉS

A sikeres nők nem szerencsések a szerelemben

Egy sikeres nő vagy egy sikeres férfi talál nehezebben szerelemre? Az ELITTÁRS társkereső a nemzetközi nőnap alkalmából felmérésben vizsgálta a társkeresés azon nehézségeit, amelyek kifejezetten a sikeres nőket érintik. Hát, nem túl jók a kilátások…

Mitől lesz egy nő sikeres?

Az ELITTÁRS felmérése első lépésben azt vizsgálta, milyen tényezők alapján ítélnek az egyedülállók egy nőt sikeresnek. A megkérdezett nők a boldog magánéletet (36 százalék), a szakmai elismerést (18 százalék) és az intelligenciát (18 százalék) jelölték meg legtöbben a siker kulcsaként. A férfiak is hasonlóan gondolkodnak: a boldog privát életet (48 százalék), az intelligenciát (20 százalék) és a társadalmi elismerést (11 százalék) tartják a női sikeresség három legfőbb paraméterének. Kevésbé számít azonban sikertényezőnek a nőknél a magas beosztás (3 százalék) vagy a jó fizetés (1 százalék).

Egy sikeres nő vagy egy sikeres férfi talál nehezebben szerelemre?

Különbözik a két nem egyedülállóinak véleménye abban a témában, kinek nehezebb szerelemre találnia és miért. Míg majdnem minden nő (97 százalék) szerint a nők vannak nehezebb helyzetben, addig a férfiaknak „csak” háromnegyede gondolja ugyanígy, 24 százalékuk szerint a sikeres férfiak számára okoz több problémát a társkeresés.

A férfiak tartanak a sikeres nőktől Kép: Pixabay

A nehézségeik okaként is mást jelöltek meg az egyedülállók: a legtöbb nő szerint (57 százalék) a férfiak tartanak a sikeres nőktől, a legtöbb férfi (33 százalék) viszont inkább úgy gondolja, hogy a nők a probléma okozói, mégpedig azáltal, hogy túl magas elvárásokat támasztanak a férfiakkal szemben. A férfiak egynegyede válaszolt úgy, hogy valóban félnének a sikeres nőktől, a nőknek pedig csak 12 százaléka véli úgy, hogy tényleg túl magasak az elvárásaik.

Mi történik, ha a nő sikeresebb egy párkapcsolatban, mint egy férfi?

A felmérésben résztvevő nők 78 százalékának volt már olyan párkapcsolata, amelyben sikeresebb volt, mint a párja, ez a tényező ezeknek az elmúlt kapcsolatoknak több mint háromnegyedében gondot is okozott. Nagy arányban említették okként a válaszadók a nők sikeressége miatt a férfiakban kialakuló önértékelési problémákat és frusztrációt, amelyek állandó vitákhoz vezettek.
Az ELITTÁRS pszichológusa, Salama Marine szerint az olyan pároknak, akik hasonló problémával küszködnek az következőkre érdemes figyelnie: „Fontos, hogy a pár tagjai beszéljenek a pénzügyekről, ne legyen tabu a téma. Attól függetlenül, hogy a nő vagy a férfi keres többet, kezeljék egyenlő felekként egymást, valamint közösen döntsenek a nagy kiadásokról. Emellett azonban jó, ha marad szabadságuk saját igényeik kielégítésére és megvásárolhatnak olyasvalamit is, amire vágynak, anélkül, hogy bűntudatot éreznének miatta.”

Pénz, végzettség és hit – ez számít a párkeresésnél?
A párkereső nők szinte kivétel nélkül (95,4%) elvárják leendő társuktól az anyagi függetlenséget, ráadásul a legtöbben aktuális partnerüket sem támogatnák szívesen pénzügyileg, derült ki a Lovebox legfrissebb felméréséből. A kutatás arra is választ adott, hogy mennyire számít manapság az, ha a párunk a sajátunktól eltérő vallási vagy politikai nézeteiket vall.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Párkapcsolat

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!