Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. május 28. 17:00 | Krajcsó Judit

RÓZSAKŐ

A jó házasság titka: fordíts hátat a Balatonnak!

Június első vasárnapján rendezik meg a jegyespárok ünnepét a badacsonyi Rózsakőnél, immár tizedik alkalommal. A szerelmesek kövének is nevezett sziklánál jegyzik el egymást a pünkösdi ceremónián részt vevő párok.

A legenda szerint Kisfaludy Sándor költő és felesége, Szegedy Róza itt fogadott hűséget egymásnak, ennek emlékére érkeznek a párok a szerelmesek kövéhez, hogy felhúzzák egymás ujjára az eljegyzési gyűrűt – mondta el az MTI-nek pénteken a badacsonyi Tourinform irodavezetője.

A Badacsony egykor működő vulkánjából származó szikla a helyi legendák szerint jó hatással van a szerelmi életre. Azok a párok, amelyek háttal a Balatonnak megpihennek itt egy kis időre, hosszú, boldog házasságban reménykedhetnek.

A boldogság odaát van? Kép: Krajcsó Judit

A boldogság odaát van? Kép: Krajcsó Judit

A ceremónia pünkösdvasárnap délelőtt a jegyespárok köszöntésével kezdődik a badacsonytomaji Bazalttemplomnál, majd a résztvevők énekelve, táncolva vonulva köszöntik az ünnepet, felsétálnak a Badacsony-hegyre, a kőhöz.
A Rózsakőnél a párok eljegyzési gyűrűt kapnak, ami örök emlék lehet számukra a Badacsonyban tett fogadalmukról. A Szegedy Róza-háznál koccintásra várják őket, és kisorsolnak közöttük egy badacsonyi hosszú hétvégés nyaralást. Végül közös táncra várja a résztvevőket a Tördemic Néptánc együttes.

Kép: balaton.vehir.hu

Kép: balaton.vehir.hu

A korábbi években általában 15-20 pár jött el a programra, 2011-ben voltak a legtöbben, akkor 33 jegyespár vett részt az ünnepen. A ceremónián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A jelentkezéseket június 1-jéig várják.
Több pár is visszajár a rendezvényre, hogy vendégként részt vegyen a ceremónián. Van olyan házaspár, amely már ötször eljött, és minden alkalommal megújítja fogadalmát a Rózsakőnél – fűzte hozzá. az irodavezető.

Festeticsék Mandulás Csókja a legjobb fagyi a Balatonnál
2017-ben a Balaton Fagyija a gyenesdiási Bringatanya Fagyizó édessége, a „Festeticsék Mandulás Csókja” lett. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek, még 20 óvodást is be kellett vonnia a kóstolásba.

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Párkapcsolat

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!