Facebook hozzászólás
264

Vigyázat! Veszélyesek lehetnek a látványfagyik!

Manapság egyre többet és sokféleképpen dekorálják a hűsítő fagylaltokat. A gyümölcs- vagy virágdíszek azonban a gondos tisztítás ellenére is apró rovarokat, permetezőszer-maradványokat és káros anyagokat tartalmazhatnak. Mi most az élelmiszer-biztonságra hívjuk fel a figyelmedet!

A látványpultokból adagolt fagylaltok díszítésére az ehető, előkészítést nem igénylő élelmiszerdíszek – csokoládé- és kekszdarabok, cukorkaszóratok, marcipánfigurák – használata javasolt élelmiszer-biztonsági szempontból, figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Ezek ehetők, méretük nem gátolja az adagolást, és a fagylaltba keveredett törmelékeik nem okozhatnak fulladásveszélyt vagy kellemetlen meglepetést a fogyasztónak.

A gyümölcsdekorációk is tartalmazhatnak baktériumokat
Kép: Pixabay

A friss gyümölcsdekorációk viszont már komolyabb figyelmet igényelnek, hiszen ezeket alaposan meg kell mosni, esetenként hámozni is. A földieper például harsogó színei és lédús megjelenése miatt kedvelt dekoráció, de zöld szárával és a csészelevelekkel együtt – amelyek egyébként nem fogyaszthatók – már rosszul tisztítható, így talajbaktériumok kerülhetnek vele a fagylaltba.

A sárgadinnye héján is számos talajbaktérium található, amit hámozás nélkül nem lehet eltávolítani. A héjas citromról és narancsról pedig már köztudott, hogy penészedésgátlóval és viasszal kezeltek, ezért a nem bio termékek a fagylalttal közvetlen érintkezésre nem alkalmasak.

Szintén aggasztó élelmiszer-biztonsági szempontból a tégelyes fagylaltok élő virágokkal, friss növényekkel – például bodzavirág, rózsa, árvácska – és nem ehető növényi részekkel, levelekkel díszítése. Ezek a gondos tisztítás ellenére is apró rovarokat, permetezőszer-maradványokat és káros anyagokat tartalmazhatnak. Dekorálás előtt azt is meg kell vizsgálni, hogy az „ehető” virág valóban ehető-e, vagy valamilyen méreganyagot tartalmaz, esetleg ismeretlen allergén forrásként „díszíti” a fagylaltot.

A biztonságos fagyizásról…
Akár otthon készítjük el, akár utcai árusnál vagy vendéglátóüzletben vásároljuk ezt a kedvelt csemegét, néhány dologra érdemes odafigyelni. Itt vannak a fagylaltfogyasztás legfontosabb élelmiszer-biztonsági szabályai!

Előfordul az is, hogy olyan, a fagylalt ízét, fantázianevét idéző tárgyakat helyeznek közvetlenül a tégelyekbe, amelyek nem tisztítottak, vagy nem tisztíthatók megfelelően (például whiskysüveg, kókuszhéj, italosdoboz), illetve felületükön az élelmiszerrel nem érintkezhető festék vagy lakkréteg van. Nem szabad elfelejteni, hogy a dekortárgyak vagy törmelékeik nemcsak szennyezhetik és fertőzhetik a fagylaltot, de baleset- és fulladásveszélyt is jelentenek. A NÉBIH arra kéri a forgalmazókat, hogy a látvány helyett az élelmiszer biztonság legyen a legfontosabb díszítéskor is – olvashatjuk az MTI híranyagában.

Cukrozott narancshéj? Citromhéj a sütibe? Csak óvatosan!
Gyümölcsvásárláskor nem csak az árra kell figyelni! A növényvédő szerrel kezelt gyümölcsök felületén ugyanis jócskán marad a vegyszerekből. Ezért az aluljáróban árult gyümölcsöt felejtsük el, de a boltokban kapható minden gyümölcsöt otthon meg kell mosni! Citromhéjból pedig inkább a biót tegyük a sütibe!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!