Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. augusztus 09. 11:00 | Krajcsó Judit

TERVEZD MEG!

Így minden könnyebb! Hasznos tanácsok a nyári lakásfelújításhoz

Sokan vágnak felújításba a nyáron. Hogyan kerüljük el, hogy az álmaink megvalósítása rémálommá váljon és bosszúság forrása legyen? Ehhez ad tippeket 2016. Mesterek Mestere*, Vancsó László és Markovich Béla a Mapei Kft ügyvezetője.

„Ha lehetőségük van, a felújítás előtt próbáljuk egy lakberendező program segítségével megtervezni a felújítást. A legtöbb ember vizuális, így jobban átlátja a lakását és a szakember dolga is könnyebb és sok félreértést el lehet kerülni. Majd kérjük ki egy jó, megbízható szakember véleményét, aki rendelkezik a szükséges képzettséggel, referenciákkal és leinformálható” – tanácsolja Vancsó László, 2016. Mesterek Mestere.

Inkább több szakaszban végezzük a felújítást! Kép: Pixabay

Inkább több szakaszban végezzük a felújítást! Kép: Pixabay

A jó szakember lehet, hogy drágább lesz valamivel, hiszen jobb anyagokkal dolgozik, ráadásul keresettebb. Ez ugyan a megemelheti valamivel a közvetlen költségeket, később viszont nem kell újra megcsinálni, toldozni, foltozni.

Ezek a legnagyobb buktatók

„Készítsünk költségvetést, de felújítás esetén számolni kell az előre nem látható dolgokkal. Fontos, hogy ne kössünk rossz kompromisszumot és csak azért ne vásároljunk olcsó, de rosszabb minőségű anyagokat, segédanyagokat, mert kifutunk a keretből. Ez ugyanis valójában nem megtakarítás lesz, hanem pazarlás, amely ugyan nem most, hanem csak pár hónap múlva fog újabb költségeket jelenteni” – tanácsolja Markovich Béla, a Mapei Kft ügyvezetője.

Inkább több szakaszban újítsunk fel, de amit megcsinálunk, az legyen elsőre végleges. Ebben segít, ha fontossági sorrendet készítünk, de vigyázni kell arra, hogy ezt a sorrendet ne a kényelem határozza meg, hogy mely helyiségeket akarjuk elsőként használni.

Nézzen utána a dolgoknak

Nem kell érteni a burkoláshoz, a vízvezeték- vagy villanyszereléshez, nyílászáró cseréhez, azonban nem árt, ha tudjuk, mikor dolgozik jól egy szakember, és mikor nem. Ezért érdemes szakmai cikkeket, blogokat olvasni, amelyből bárki elsajátíthat egyfajta alaptudást és elkerülheti a buktatókat. Ezt a tudást pedig bátran használjuk fel a szakember munkájának ellenőrzése során.

Ha valakitől ez nagyon távol áll, nem szívesen konfrontálódik a mesterekkel, vagy csak nem szeretne ilyesmivel foglalkozni, megbízhat egy független műszaki ellenőrt. Ez ugyan többletköltséggel jár, de sok időt takaríthat meg és garantált a kiváló eredmény.

Ha többet költesz rá, többet is ér
A festés és tapétázás ma a leggyakoribb lakásfelújítási cél, a lakosság átlagosan 1,8 millió forintot szán lakásfelújításra – derül ki a Fundamenta országos reprezentatív kutatásából. Az eredmények szerint a felújítási célok között a második és harmadik helyen a nyílászárók cseréje és a fürdőszoba felújítása szerepel. Azok, akik rendelkeznek lakáscélú megtakarítással, a kutatás alapján az átlagnál többet fordítanának renoválásra, így még több kreatív átalakításra nyílik lehetőségük.

Nézzen körül a termékek között, de…

Ellenőrizhető, hiteles gyártótól vásároljon, amelynek utána lehet nézni, van referenciája és elérhetők vásárlói vélemények. Tájékozódjunk felújításon túlesett ismerőseinknél és kikérhetjük a szakember véleményét is.

Érdemes figyelni, hogy adott termékből lesz-e később is raktáron. Egy rossz számolás, pár törött darab ugyanis a kicentizett métereket, darabszámot boríthatja. Ezért mindig legyen tartalék burkolat, festék kéznél, és ha teheti olyan terméket válasszon, amelyből később is lesz is lesz az üzletekben.

Ha ezeket az egyszerű tanácsokat megfogadja, biztos lehet benne, hogy olyan lesz a felújítás, ahogyan megálmodta, arról nem is beszélve, hogy rengeteg bosszúságot, időt és felesleges költséget takaríthat meg.

10 dal, amely megkönnyíti a lakásfelújítást
A lakásfelújítás kedvelt időszaka a tavasztól őszig tart, a szezonalitáson túl emellett szól a praktikum is. Előfordulhat azonban, hogy munkálatok tovább húzódnak a tervezettnél, és lassan még a farsang idejére is kitolódnak. …Ezt meg kell oldani, és mi segítünk is, hogy jobb legyen a kedved!


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!