Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2009. április 05. 11:43 | PP-Eletforma

A BOR TISZTELETE

Poháretikett – Melyik borhoz, milyen pohár illik?

Ha szeretjük a finom borokat, tiszteljük meg azzal, hogy a megfelelő pohárba töltjük őket. Mindegyiket olyanba, amelyben legjobban kibontakozhat a maga teljes szépségében. Így nekünk is tökéletes élvezetet nyújthat.

Még mindig gyakran tapasztalható, hogy nem a megfelelő pohárba töltik a bort, vagy túl sokat töltenek a pohárba, vagy helytelenül veszik kézbe a poharat.  Ráadásul az üzletek tele vannak cseppet sem olcsó, különböző fajtájú, méretű és színű boros poharakkal, így könnyű eltévedni a poharak dzsungelében. Pedig csak a megfelelő pohárban bontakozik ki a bor illata, és élvezhető zamata.

Választásukat megkönnyítendő, szeretnénk a borkedvelőknek iránymutatást adni, milyen poharakat válasszanak otthonra.

Összeállításunk abban is segíthet talán, hogy ha étteremben rendelnek bort, felmérhessék – éppen a pohár alapján – mennyire igényes és hozzáértő a személyzet.

Mielőtt a különböző borfajtákhoz illő poharakat sorba vesszük, nézzünk néhány alapvető, mindegyikre vonatkozó szempontot:

1.) Felejtsük el a színes poharakat! A bor színét csak tökéletesen átlátszó, kristálytiszta pohárban lehet élvezni.

2.) A palackban "bezárkózik" a bor, ezért több-kevesebb, fajtától és évjárattól függő levegőztetés szükséges, hogy illata, zamata kibontakozzon. Ezért a pohár hosszú szárának funkcionális és élvezeti jelentősége van. A poharat csak a száránál, vagy a talpánál tanácsos megfogni. A kelyhen óhatatlanul megjelenő ujjlenyomat sokat ront a bor esztétikai élvezetén. És csak a száránál fogva tudjuk finoman "megpörgetni", megszellőztetni a bort a pohárban.

3.) Mindig a nagyobb kelyhű, és arányosan magasabb poharat válasszunk a vörös bornak, és a kisebbet a fehérbornak.

4.) A pohár méretére és űrtartalmára ma már nincsenek aranyszabályok. A kehely méretének azonban van jelentősége. A magasság eldöntésénél fő az arányosság! A lényeg, hogy a pohár stabilan álljon. A szép, hosszú szár lehet, kecsesebbnek tűnik, ám a pohár könnyen felbillen!

5.) Az ideális boros pohár szája mindig szűkebb valamelyest, mint a legszélesebb pontja. Ez biztosítja, hogy a bor illatát a levegőztetés után a legjobban élvezhessük.

6.) A bort mindig csak a pohár legszélesebb pontjáig töltsük, vagy engedjük tölteni. Így tudjuk megpörgetni, anélkül, hogy kilöttyenne, meglátni a pohár falán visszacsorgó bor testességét, a poharat kissé megdöntve pedig a bor színét érzékelni.

7.) Fontos, hogy vékony falú legyen a pohár. Kitöltéskor ugyanis a bor azonnal átveszi a pohár hőmérsékletét.

S, íme vegyük sorra tehát, milyen poharakból élvezhetjük legjobban a borokat.

Pezsgő

A magas, szűkülő szájú pohárból lassan, gyöngyözve távozik a szénsav, a minőséget jelző buborékok jól láthatók a kehelyben, és az élvezeti érték sem illan el olyan gyorsan, mint a széles szájú, alacsony kelyhűekből. Űrtartalma maximum 1 dl, mert a pezsgő hidegen, frissen töltve a legélvezetesebb. Tartsuk hidegen a palackot, és inkább többször töltsünk!

Fehérborok, rosék és sillerek

A kifinomult borfogyasztók más és más pohárba töltik még a különböző fajtájú fehér borokat is. A klasszikus fehér boros pohár kb. 20-22 cm magas, arányosan karcsú, szépen ívelt kelyhű. A különböző típusok között a kehely öblösségében van eltérés. A két legjellegzetesebb, és leggyakrabban használt a rizlinges és a chardonnay-s.

A chardonnay (ejtsd: sárdonné) szőlőből készülő borok "őshazájában", a francia Montrachet borrégió borászai e nemes nedű számára külön poharat gyártattak néhány évtizede, mely éppen formája miatt vált elterjedtté. Ez a pohár ugyanis a chardonnay mellett ideális a testesebb, érettebb, barrique hordóban érlelt fehér borokhoz, vagy a fehér borokból készült cuvée-khez is.

Ugyanezt a poharat ajánlanám a rosékhoz, és a sillerekhez is, melyek mintegy átmenetet képeznek a fehér és a vörös borok között, ám mivel vörös szőlőből készülnek, testesebbek, zamatosabbak, így nagyobb kehely dukál nekik élvezhetőségük érdekében.

Vörösborok

A legnehezebb a vörös borokhoz megfelelő poharat választani. Számtalan formájút, méretűt gyártanak a neves üveggyárak. A lényeg, hogy kelyhe jelentősen nagyobb és szélesebb, mint a fehér borosoké. Két alappohár tekinthető ideális választásnak, a burgundi és a bordeaux-i. Az elnevezés nem véletlenül utal a két híres, francia borvidékre: az eltérő klimatikus viszonyok, az ott ideálisan termeszthető szőlőfajták, és a borkészítési technológia különbözőségei más bortermelő országokra – így Magyarországra is – jellemzőek.

A két pohár gyakorlatilag azonos szélességű, ám a burgundi inkább tömzsi, míg a bordeaux-i magasabb. Az eltérés jelentősége pontosan a bennük kóstolgató borok különbözőségében van.  A burgundi pohár ideális a gyümölcsös, zamatos, illatos, közepesen testes, néhány éves, "egyszerű" vörös borokhoz. A bordeaux-i poharat kell választani a testesebb, érettebb, magas tanninokkal büszkélkedő vörös borokhoz.

Édes fehérborok

Külön pohár kell a kései szüretelésű, természetes édes fehér boroknak és tokaji szamorodniknak, valamint az aszúknak. Formája igen hasonló a fehér boroséhoz, ám kisebb a kelyhe, és alacsonyabb is.

Mint mindenben, a poharak beszerzésében is köthetünk kompromisszumot, már csak annak okán is, hogy kinek-kinek lehetnek kedvenc borfajtái, amelyeket rendszeresen fogyaszt. Ám az alappoharak nélkül elmaradhat a várt élvezet is.

Ezúton is köszönjük a Budavári Fortuna étteremnek a fotózáshoz nyújtott segítséget.

Lovas Katalin

Fotó: Förster Tamás

A cikk rövidített változata megjelent a Piac és Profit szeptemberi számának NHD mellékletében.

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!