Facebook hozzászólás
354

Oázis a konyhádban

Az IKEA kutatásából kiderült, hogy a közép-európai régióban a magyarokat foglalkoztatja leginkább a fenntarthatóság kérdése. A közelgő tavaszi nagytakarítás alkalmával így talán az eddiginél is többen döntenek majd úgy, hogy a természet ébredésével egy időben a zöldebb, fenntarthatóbb utat választják az otthonukban is. Nekik is szólnak az alábbi tippek, amikkel minden konyha energiatakarékos oázissá válhat.

Petrezselyem közelről, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Legyen kiskerted a konyhában!

A tavasz közeledtével biztosan egyre többen vágynak a szabadba, legyen szó kirándulásról, piknikről vagy egy egyszerű sétáról a parkban. Az áruházzal már az első tavaszi napsugarak érkezése előtt a konyhába költözhet a természet, ugyanis a növényállványok, amellett, hogy ízléses díszei az otthonunknak, akár a saját termesztésű zöldségeinknek és fűszereinknek is helyt adhatnak. Így a kertészkedés örömét is átélhetjük, és pénzt is spórolhatunk, hiszen nem kell sorban állnunk a rozmaringért vagy a petrezselyemért.

Főzz tudatosan!

Főzés közben számtalan eszköz segíthet minket az energiatakarékosságban és a spórolásban. A legtöbb háztartásban van vízforraló – de vajon hányan használják arra, hogy tészta- vagy rizsfőzéshez ebben melegítsék meg a vizet? Sokkal kevesebb idő és energia vész kárba, ha a főzőlap helyett ezt használjuk. És ha már a főzőlapokról esik szó: minden konyhába remek választás az indukciós főzőlap, ami nemcsak, hogy 60 százalékkal gyorsabb, mint például az üvegkerámia változat, de feleannyi energiát is használ!

Kék abroszon egy tál nyers rizs, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia

Gondolkozz előre!

Ha egyszerre nagyobb mennyiségű ételt készítesz, mint amennyire épp szükséged van, rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg. Nincs más dolgod, mint lefagyasztani az elkészült finomságokat. A megfelelő tárolók gondoskodnak arról, hogy a fagyasztott ételek az elfogyasztáskor is frissek hassanak.

Hasznosítsd újra!

A zöldségek és gyümölcsök mosásához vagy a tojásfőzéshez használt víz nem feltétlenül szennyvíz! Bár fogyasztásra már nem ajánljuk, a kertedet a cserepes növényeidet meglocsolhatod vele – feltéve, hogy nem használtál sót a főzéskor. A tojás héjából kifőtt anyagok ráadásul kifejezetten jót tesznek a növényeknek!

Tojások feltornyozva egy papírtálcán, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Élj környezettudatosan mindennap!

Ha minden tekintetben fenntarthatóvá szeretnéd tenni a konyhádat, rengeteg, a fentiekhez hasonló tippünk van számodra. Az IKEA weboldalán egy kalkulátort is találhatsz, ami segíthet Neked is a háztartásod működésének feltérképezésében. Emellett megismerheted azokat a módszereket és termékeket is, amelyekkel hatékonyan csökkentheted az otthonod ökológiai lábnyomát, egyúttal jelentős összeget takaríthatsz meg.

Mit gondolsz, energiatakarékosan mosol? Adunk hozzá tíz jó tippet!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!