Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. december 15. 15:00 | László Márta

FIGYELMEZTETÉS!

Ne játssz a karácsonyi tűzzel, mert megégeted magad!

Őrizetlenül hagyott gyertyák, a rossz minőségű karácsonyfaizzók okozzák a legtöbb lakástüzet ilyenkor. Az évi hatezernél is több esetből 800-1000 káresemény általában decemberben történik, mert az emberek még mindig nem elég elővigyázatosok. Tudni kell azonban, hogy a legkisebb tűzkárt is jegyzőkönyveztetni kell a tűzoltósággal, különben a biztosítói kárkifizetést kockáztatják a károsultak – hívja fel a figyelmet az Agenta biztosításközvetítő vállalat.

Adventi gyertyák, Kép: pixabay

Kép: pixabay

Míg egy betörés után egyértelmű, hogy tájékoztatjuk a rendvédelmi hatóságokat, addig ez a  tűzkárok után nem mindenkinek nyilvánvaló. Pedig nagyon fontos, hogy minden esetben, még a legkisebb tűz előfordulásakor is, értesíteni kell a tűzoltóságot, mert ennek elmaradása a kártérítési igény elutasítását vonhatja maga után a biztosítók részéről – figyelmeztet Kőrösi Zoltán, az Agenta Consulting Kft. ügyvezető igazgatója és a Keszthelyi Holding Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A karácsonyi-újévi időszakban évente átlagosan duplájára emelkednek a lakástüzek, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2015-ben 6512 regisztrált lakástűz volt Magyarországon. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az esetek nagy részében az átlagos kárkifizetés a magyarországi átlagfizetésnél magasabb; kb. 320 ezer forint, de a károk mértéke akár milliós nagyságrendű is lehet, így mindenképp javasolt a megfelelő lakásbiztosítás megkötése. Bár évről évre csökken a karácsonyi lakástüzek száma, még mindig nem vagyunk elég óvatosak! Pillanatok alatt lángra lobbanhat a kiszáradt adventi koszorú, a karácsonyfa, és az emberek zöme mégsem eléggé elővigyázatos! Ilyen esetekben azonnal értesíteni kell a tűzoltókat!

Értékteremtés
Neked milyen egy jó lakás? Nekem például biztonságos, meleg és persze alacsony legyen a rezsije! Erről is szó volt Berlinben, azon a nemzetközi sajtótájékoztatón, ahol mi is ott voltunk!

Bár ma már a biztosítások nagy része alapkockázatként magában foglalja a tűz- és egyéb elemi károkat is, azért szerződéskötéskor minden esetben ellenőrizzük, hogy lakásbiztosításunk fedezi-e a tűzkárokat is?

– Érdekesség, hogy leginkább családi házak esetében, az emberekben a betöréses lopástól való félelem miatt az a hit alakult ki, hogy az ajtókat és ablakokat ráccsal kell felszerelni, holott egy nagyobb kiterjedésű tűz esetén, a rácsok az elsődleges menekülési útvonalakat zárhatják el. Épp ezért a rossz információk alapján megkötött lakásbiztosítások elkerülése érdekében, minden esetben ajánlott biztosítási szakember segítségét igénybe venni – tanácsolta Kőrösi Zoltán.

 

 

 

 

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!