Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. március 15. 15:00 | László Márta

MADÁRVÉDELEM

Ezt kell tenned, ha egy széncinege néz rád a postaládából!

Egyre gyakoribb, hogy fészkelőhelyet keresve a postaládákat szemelik ki a széncinegék – állítják a szakemberek. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület illetékese arról számolt behogy a megfigyelések alapján a jelenség országosan gyakorinak tekinthető. Az ilyen levélszekrénybe dobott küldemények azonban veszélyeztetik a madarakat. Rajtad múlik, hogy megóvd a kis madarkat! 

Széncinege etetésre készen, Kép: Orbán Zoltán

Széncinege etetésre készen, Kép: Orbán Zoltán

A széncinege a legtermetesebb és a településeken is legelterjedtebb cinegefaj Magyarországon. Hagyományosan harkályodúkban költ és mesterséges odúkban is szívesen fészkel. Sikerének hátterében többek között az áll, hogy változatos, a klasszikus rovartáplálék mellett meglepően nagy zsákmányfajokat is tartalmaz a tápláléklistája. Nem ritkán “falatozik” például törpedenevért, énekesmadarat, elhullott nagyvadak tetemeit, nagyobb ragadozómadár elejtett pockot. Rendkívül szapora, évente több fészekaljat is nevelhet, az utolsót akár késő ősszel. Ráadásul a más fajok számára kevéssé vonzó fészkelőhelyekbe is képes beköltözni.

Utóbbira az egyik leggyakoribb példa a postaláda, de találtak már fészket kerítések és korlátok üreges részeiben, vázában, útterelő-bójában, állítva tárolt matractekercsben, felfordított virágcserépben, kandeláberben, kéményben, cserépedényben, vascsövekben, utcai cigarettacsikk-gyűjtőben is. Előfordul, hogy nem a fészkelőhely, hanem a fészekanyag furcsa, például amikor a széncinege teniszlabda bolyhos külső burkolatát tépkedve jut építőanyaghoz.

Kedves figyelmeztető a kézbesítőnek, Kép: Orbán Zoltán

Kedves figyelmeztető a kézbesítőnek, Kép: Orbán Zoltán

A „techno”-fészkelés hátterében az áll, hogy a széncinege a többi cinegefajhoz képest kevésbé ragaszkodik a magasan levő fészeküregekhez. Ez a képessége különösen a mesterséges üregekben bővelkedő civilizációs környezetben jelent előnyt. A Magyarországon elterjedt, hagyományos postaládatípus a cinegék szemében lapos kialakítású, széles röpnyílású mesterséges odúnak tekinthető. Mivel ezek családi házas környezetben a kerítésen, jól láthatóan helyezkednek el, a cinegék táplálék- vagy fészkelőhely-keresés közben könnyen megtalálják és néhány nap alatt teljes fészket építve be is költöznek.

A madarak beköltözése billenőajtós bedobónyílású levélgyűjtővel előzhető meg. A fészek a postaláda használatának ideiglenes felfüggesztésével, alternatív levélgyűjtő felszerelésével és a kézbesítőket tájékoztató tábla kifüggesztésével védhető meg. A madarak számára kockázatot jelentő fészkelőhelyek kiváltására érdemes mesterséges odúkat kihelyzeni kora tavasszal!

A hátizsákos villásfarkúak rejtélye
Különösen kis tömegű helymeghatározó segítségével először szerzett információkat két magyarországi fecskefaj vonulásáról és telelési területéről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Svájci Madártani Intézet munkatársainak közös kutatócsoportja.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!