Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. április 13. 15:00 | PP-Eletforma

AUTÓZUNK?

Minden, amit a műszaki vizsgáról tudnod kell

Mennyibe kerül, és hogyan történik a műszaki vizsga 2017-ben? Mi a teendő, ha lejárt a műszaki vizsga, és későn vettük azt észre? Néhány fontos kérdést ideje tisztázni…

 

A műszaki vizsga hatósági ára nem emelkedett, továbbra is 16.290 Ft az előre meghatározott díj. Ha azt tapasztalod, hogy egy műszaki vizsga állomás hatósági áremelkedésként álcázza a saját vizsga árának emelkedését – kérlek ne dőlj be neki! Nem történt jogszabály módosítás, nem drágult központilag a műszaki vizsga ára 2017-ben!

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Hogyan történik a műszaki vizsga 2017-ben?

A műszaki vizsga időpont egyeztetéssel kezdődik napjainkban is. A helyszínen megtörténik egy előzetes átvizsgálás, ami garantálja műszaki vizsgád sikerességét. A sikeres átvizsgálás után közvetlenül megtörténik a tényleges műszaki vizsga a műszaki vizsgasoron.

Körülbelül 1-1,5 óra után távozhatsz is a vizsgasorról a frissen műszaki vizsgázott autóddal, melynek műszaki érvényessége 2 évig érvényes. 2017-ben is érvényes az a jogszabály, hogy akár 30 nappal is előrébb hozhatod a vizsgád időpontját, mégsem veszítesz annak érvényességi idejéből, hiszen akkor már nem a vizsga napjától, hanem a forgalmiban szereplő műszaki vizsga lejáratának napjától fogják számolni a + 2 év érvényességi időt.

Mi a teendő, ha lejárt a műszaki vizsga, és későn vettük azt észre?

Először is örülhetünk, hogy mi vettük észre, hogy lejárt a műszaki vizsga és nem egy igazoltató rendőr, másodsorban pedig kérjünk minél előbb időpontot műszaki vizsgára! Ezt követően pedig be kell menni az okmányirodába, és kérni egy útvonalengedélyt. Szükséges hozzá az eredeti forgalmi és a kötelező gépjármű biztosítást igazoló dokumentum (pl: csekkszelvény). Az útvonalengedély díja 2017-ben 3.500 Ft.

Várhatóak változások a műszaki vizsgáztatásban 2017-ben?

A műszaki vizsgáztatásban nem várhatóak változások, viszont az eredetiség vizsgálatot hamarosan megreformálják.

A külföldről behozott autók számára IS kötelezővé tenné a kormány az eredetiségvizsgálatot.
Emellett részletesebb, és átfogóbb lenne a jövőben az eredetiségvizsgálat. Továbbá a javaslat kötelezővé tenné a kilométeróra-állás és az alvázszám lefotózását, valamint képek készítését a járműről.
(Forrás: autoshirugynokseg)
Parkolás és biztonsági öv miatt fizetjük a legtöbbet
A leggyakoribb szabálysértéseket és az elmúlt 10 év 150 KRESZ-szabály módosítását gyűjtötte össze új könyvébe Pető Attila, vagy ahogyan sokan ismerik, a Kreszprofesszor. Hiába a vezetői rutin, rengetegen parkolnak szabálytalanul vagy helytelen módon használják a gyerekülést. Pető Attila volt, aki kidolgozta a most futó Generali Nagy Diák KRESZ-teszt verseny feladatait is.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!