Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2010. október 03. 19:59 | PP-Eletforma

EDÉNYEK

Miben, mit főzzünk? Segítünk!

A profi séfek úgy tartják, nem elég a szakácstudás és a főzés szeretete, a megfelelő edények legalább ilyen fontosak egy jó étel elkészítéséhez. Ráadásul minden fogás másban fő finomra: más ideális a pörkölt elkészítéséhez, és más a töltött káposztához.

Egy jó lábosnak vastag és lapos az alja, hogy a lehető legegyenletesebben oszlassa el a hőt. Vannak „ínyencek", akik súly alapján vásárolnak lábost, mondván, egy könnyű edény alja biztosan vékony, abban pedig könnyen odakap az étel. A technológiai fejlesztések eredményeképpen egyre több gyártó készít többrétegű, különleges fémötvözetű aljjal lábost, amely akár hagyományos, akár indukciós melegítésre is alkalmas.

Az ideális hőfelhasználás tehát az egyik legfontosabb szempont a lábos kiválasztásakor, hiszen annál finomabb lesz az étel, minél egyenletesebben járja át a meleg. Vannak professzionális szakácsok, akik a vörösrézből készült edényekre esküsznek. Ez az anyag ugyanis kiválóan vezeti a hőt, és állítólag lehetetlen benne odaégetni az ételt. Az viszont egyáltalán nem szerencsés, ha az edény füle vagy a nyele is melegszik. Éppen ezért a drágább darabok gyártói ezeket speciális bevonattal látják el, esetleg más anyagból készítik.

Egyes gyártók speciális fedőket is ajánlanak termékeikhez. A francia Staub cég például minden edényéhez apró tüskékkel ellátott tetőt kínál, hogy a főzés közben keletkező gőz egyenletesen csepegjen vissza az ételre. Az általános igényeken túl azonban minden főzőedénynek megvan a maga specialitása, attól függően, hogy milyen anyagból – acélból, zománcozott acélból, rozsdamentes acélból, öntöttvasból, alumíniumból, vörös- vagy sárgarézből, üvegből, kerámiából – és milyen technológiával készül.

 A kínaiak évszázadok óta kerámiaedényekben főznek annak érdekében, hogy minél kevesebb zsiradékot kelljen használni az ételek elkészítéséhez, és az alapanyagok a saját levükben párolódjanak. Napjainkban egyre több gyártó fejlesztéseinél kerül előtérbe az egészséges gasztronómia.

A tápanyagokban gazdagabb, kevesebb kalóriával és zsírral készülő ételek elkészítését teszik lehetővé – és ezáltal egészségesebb életmódot ígérnek – például a Zepter úgynevezett akkutermikus aljjal készülő edényei. Ezekben víz, olaj vagy zsiradék nélkül főzhetünk. A több rétegből felépülő lábosban nem fő ki az ételek természetes aromája, íze, sem a vitaminok.

Az öntöttalumínium-technológiával és valamilyen teflonbevonattal készülő edények szintén alkalmasak alacsony zsírtartalmú ételek elkészítésére. Vastag falaik egyenletesen osztják el a hőt, és remekül tartják a meleget. Kiválóan alkalmasak sütéshez, pároláshoz vagy akár grillezéshez is. Marinírozott – sós, erősen fűszeres, ecetes lében pácolt- halhoz, zöldségekhez vagy vadhúsokhoz azonban nem ajánlott ilyen edényt használni, azokat zománcozott vagy cserép lábosban lehet finomra főzni.

 

Az energiatakarékosság szintén fontos szempont lehet a főzőedények kiválasztásában. Manapság újra divatosak az öntöttvasból készült edények, amelyek sütőben és tűzhelyen egyaránt használhatók. A súlyos darabok legfőbb erénye, hogy sokáig megőrzik a hőt, így a bennük főzött étel meleg marad azt követően is, hogy levették a tűzhelyről, vagy kivették a sütőből. Mivel az edény teste egyenletesen osztja el a hőt, az étel is egyenletesebben fő meg, és ízletesebb lesz.

A kukták szintén alkalmasak a spórolásra. A kínálatban számos könnyen kezelhető, biztonságos és formatervezett gyorsfőzőt lehet találni. A WMF azt állítja, hogy kuktáival a főzéshez szükséges idő akár 70 százalékkal is rövidebb lehet a hagyományos eljárásokhoz képest, és ne csak sokkal több vitamin és ásványi anyag marad az ételekben, de a főzéshez szükséges energiafelhasználást is drasztikusan, akár 50 százalékkal csökkenthetjük.

Sebők Orsolya

Illusztráció: Förster Tamás, Hansa, Sykora

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2009. április-májusi számában jelent meg.

  

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!