Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. július 04. 13:00 | Krajcsó Judit

AZ OTTHON MELEGE

Már pályázhatunk a nyílászárók cseréjére!

2017. július 1től lehet jelentkezni az Otthon Melege program aktuális pályázatára. A támogatás nyílászárócserére, hőszigetelésre, napelem vagy napkollektor beépítésére és fűtéskorszerűsítésre fordítható. Úgy tudni, a programban eddig 23 milliárd forintos támogatással mintegy 125 ezer családot értek el, ez pedig az érintetteknek 100 ezer forint fölötti megtakarítást is jelenhet éves szinten.

Unalomig csépelt tény, hogy az energiatakarékos otthon a szigetelésnél kezdődik. De mit sem ér a legkorszerűbb szigetelőrendszer, ha a nyílászárókon ugyanúgy szökik a meleg. „Egy korszerűtlen ablaknál az egyrétegű üvegezésnél vagy a keret csatlakozásainál, egy régi ajtó esetében pedig a tok és a fal kapcsolatánál is húzhat a hideg” – hívják fel a figyelmet az újHÁZ Centrum szakértői. Ilyenkor többnyire gyors megoldásként előkapjuk szerszámos ládánkból a tömítő szalagot, hosszú távon azonban csakis a teljes szerkezet cseréje jöhet szóba, melyhez érdemes megbízható kivitelezők segítségét kérni.

Kép: sajtóanyag

Kép: sajtóanyag

A napjainkban széles körben elérhető korszerű nyílászárók többnyire műanyagból és jó minőségű fából készülnek. A műanyag keretben lévő üvegtáblákat légmentesen fogják össze, nem egy esetben pedig az energiahatékonyságát úgy fokozzák, hogy az üvegek közötti rést nemesgázzal vagy vákuummal töltik ki. A fa ablakokra rendkívül szigorú követelmények vonatkoznak, így például speciális vízálló ragasztással kell ellátni azokat, hogy garantáltan vetemedés és repedésmentesek legyenek. Ezek a nyílászárók az esetek túlnyomó többségében borovi fenyőből készülnek, de ízlésünk szerint választhatunk vörösfenyőt, tölgyet vagy mahagónit is.

Kép: sajtóanyag

Kép: sajtóanyag

Mindegy, hogy fix, bukó vagy nyíló, nem mehetünk el amellett a tény mellett sem, hogy melyik helyiségbe szánjuk az ablakokat. Ha tetőtérben tervezzük az ablakcserét, érdemes úgynevezett edzett, belül rétegragasztott biztonsági üveggel készült darabokat választanunk. „Ezek legfőbb előnye, hogy ellenállnak a szélsőséges időjárási körülményeknek is, így egy durva jégeső sem tesz kárt bennük” – mutatnak rá az építőanyag-kereskedelmi hálózat szakemberei. A konyhába és a fürdőszobába, ahol gyakori a magas páratartalom és a nedvesség, azt ajánlják, válasszunk olyan nyílászárókat, melyekben a két fő alapanyagot, így a fát és a műanyagot ötvözik úgy, hogy például a borovi ablakokat poliuretán bevonattal látnak el.

5+1 tipp, ami megkönnyíti a lakásfelújítást
Itt a nyár, az otthonok és nyaralók szépítésének, de nem utolsó sorban a gyerekek szeptemberi iskolakezdéséhez a tanulósarok ki- vagy átalakításának időszaka. Sok időt és energiát spórolhatunk magunknak, ha a beszerzés során a bizonytalan nézelődés helyett felkészülten, konkrét elképzelésekkel fogunk hozzá. Íme néhány tanács, amelyek megfogadásával könnyebb lesz a döntés.

Magán az ablakszerkezeten túl a kiegészítőkkel is tovább tudjuk javítani otthonunk energiahatékonyságát. Erre jó megoldás lehet egy vastag függöny, mely a hideget és a meleget is ellensúlyozni tudja. Nyáron remekül funkcionálnak az üvegre ragasztható fóliák, azonban télen ezek már nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. A szakértők szerint a legjobb, amit tehetünk, hogy jó minőségű árnyékolókat telepítünk nyílászáróinkra. Lehetnek rolók, redőnyök, reluxák vagy zsalugáterek is, a lényeg az, hogy biztosítsák azt a hő- és hangszigetelést, árnyékolást illetve biztonságot, amire otthonunkban vágyunk.Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!