Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. március 09. 13:00 | László Márta

RÖGHÖZKÖTÖTTEN

Létfeltétel nálunk az ingatlan?

Tízből kilenc magyar saját tulajdonú ingatlanban lakik. A 35 országot tömörítő OECD országok között ezzel dobogós, harmadik helyezett hazánk. A magas rátának pedig a közvetlen lakhatási célon túli okai is vannak.

Modern házak, Kép: pixabay

Kép: pixabay

A közép-európai országok hagyományosan uralják a mezőnyt, amikor a lakástulajdonlási statisztikákról esik szó. A magyar társadalom erősen röghöz kötött, Dr. Dúll Andrea környezetpszichológus szerint a volt szocialista régió társadalmainál erős identitásképző elem a saját otthon. Az emberek a felnőttséggel, az önálló élettel azonosítják az ingatlantulajdon megszerzését. Valóban, a magyarok kicsit több mint negyede az önálló lakhatás megoldását jelölte meg céljaként az OTP Ingatlanpont megbízásából készült kutatásban. Majd hasonló arányban szerepelt az indokok között a más környékre költözés (25%), és a nagyobb ingatlan választása (24%). Messze lemaradva jön a generációk szétválása (12%) és a befektetési célú vásárlás (8%).

Ez utóbbi adat kicsit csalóka, valójában többen számítanak ma befektetési céllal vásárlónak, mint feltételeznénk. Ugyanis az is befektetésnek minősül, ha valaki magának, későbbi, élethelyzettől függő értékesítés céljából vásárol ingatlant.

– Tehát lakást például azzal a céllal is lehet venni, hogy a későbbiekben önerőt jelentsen egy nagyobb ingatlanhoz. Az életkor előre haladtával pedig ezt értékesítve az ember megteremtheti a tisztes időskor feltételeit, esetleg gyermekének segíthet vele.

Így találd meg a tuti lakást!
Várhatóan idén is folytatódik az elmúlt hónapokban tapasztalható ingatlanpiaci fellendülés. Különlegesen magas emelkedés figyelhető meg az új lakásoknál. 2017-ben több ezer új otthon készül csak Budapesten, mégsem olyan egyszerű megtalálni közöttük a tökéletest. 

Ebben az értelemben az ingatlanvétel valójában öngondoskodási vagy befektetési célzatú – értékel Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Az alapos döntést alátámasztja a lakáskeresési idő is. A magyaroknak csak 6%-a választja ki a megvásárolni kívánt ingatlant egy hónapon belül. A döntő többség (51%) 2-6 hónapot szán a keresésre. További hatoduk ennél is tovább, de még egy éven belül meghozza a döntést. Létezik azonban emellett az emberek kb. tizedét felölelő csoport is, akik akár másfél-két évet töltenek az alapos kereséssel, derül ki az OTP Ingatlanpont kutatásából.

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!