Facebook hozzászólás
269

Láthatatlan kórokozók – Tuti, hogy tiszta a lakásod?

Semmi sem az, aminek látszik, főleg nem, ha mikroszkóp alá kerül. Hitted  volna, hogy még egy tisztának tűnő konyhapulton vagy akár a saját kezünkön is annyi izgő-mozgó apróság nyüzsög, mint ahány ember egy zsúfolt bevásárlóközpontban? Legyünk elővigyázatosabbak!

A kórokozók gyakorlatilag mindenütt megtalálhatók a környezetünkben, de különösen a meleg, nyirkos helyeket szeretik. Elővigyázatosnak kell lennünk olyan helyzetekben, amikor sok emberrel tartózkodunk egy légtérben – például irodában, tömegközlekedési eszközön, repülőgépen vagy akár kórházban –, mert a kórokozók itt bizony könnyedén gazdát cserélnek.

A konyhai felületeket akár 2-3 naponta alaposan tisztítsuk meg!
Kép: Piac & Profit/Bartos Gyula

Sokan nem is gondolnák, de az otthonunk is tökéletes táptalaja a baktériumok és vírusok terjedésének – meglepő adat például, hogy az ételmérgezések leggyakrabban az otthonunkban történnek. Saját lakásunkon belül is számos módon juthatnak a szervezetünkbe kórokozók, ám a  fertőzéseket mégis leginkább a saját kezünkkel terjeszthetjük. Amikor érintkezésbe kerülünk a kórokozókkal, könnyedén továbbadhatjuk őket környezetünknek, vagy akár egy egyszerű reflexmozdulattal, például szemünk megdörzsölésével is bevihetjük a szervezetünkbe. Éppen ezért a megbetegedések megelőzésének hatékony módja a gyakori és alapos kézmosás, valamint a használati felületek rendszeres tisztítása. Lehetőség szerint használjunk antibakteriális kézmosót és legalább 30 másodpercen keresztül dörzsöljük vele alaposan a kezünket, hogy kifejthesse hatását, majd meleg vízzel öblítsük le. A használati felületeket legalább hetente tisztítsuk meg alaposan tisztítószerrel, a konyhai felületeket akár 2-3 naponta. Ügyeljünk arra, hogy a kéztörlőket, konyharuhákat és a takarításhoz használt szivacsot, rongyokat is rendszeresen cseréljük.

A kórokozókról
Környezetünk telis-tele van apró mikroorganizmusokkal: a vízben, a talajban, az ételekben, különböző felületeken, még a belélegzett levegőben is megtalálhatók. Ezek az aprócska vírusok, baktériumok csupán mikroszkóp alatt láthatók. Többségük ártalmatlan az emberi szervezetre, sőt közülük jó pár jelentős szerepet játszhat egészségünk megőrzésében is, azonban vannak köztük olyanok, amelyek számos kellemetlen betegséget okozhatnak. Ha ezek a kórokozók a szervezetünkbe jutnak, és szaporodni kezdenek, akkor beszélünk fertőzésről.

Ha betartjuk és megfelelően alkalmazzuk a higiénés alapszabályokat, könnyedén megelőzhetjük akár a szalmonellát is, amely a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a vendéglátó-ipari egységekben vagy a menzán leselkedik ránk, hanem akár otthonunkban is. A szalmonellafertőzésért többnyire a baromfi- és sertéshúsból, vagy nyers tojás felhasználásával készült, nem megfelelően tárolt vagy hőkezelt ételek a felelősek, de a baktérium bármilyen élelmiszerre rákerülhet. Ezt azért fontos tudni, mert a szalmonella és számos más baktérium akár 4 hétig is képes a száraz felületeken életben maradni, így az ezekkel érintkező ételekre vagy éppen a kezünkre is átterjedhet a fertőzés. A fertőzést elősegíti az is, ha a baktérium az ételben elszaporodik, ezért is kell főleg nyáron, a nagy melegben kiemelt figyelmet fordítani az ételek megfelelő hűtésére. A szalmonella jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható.

A higiénés szabályok betartásával és az élelmiszerek megfelelő elkészítésével, hűtésével a betegség csakúgy, mint számos egyéb fertőzés könnyen megelőzhető.

Beszélő baktériumok rongálják az ételeinket?
Ki gondolta volna, hogy a baktériumok képesek kommunikálni is, ráadásul nemcsak saját populációjukon belül, hanem fajaik között, sőt a növényekkel és állatokkal is? Ennek viszont fontos szerepe lehet az élelmiszerek megromlásában.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!