Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. április 07. 11:00 | László Márta

ESŐRE FEL!

Lassan előveheted a főnyírót is!

Itt a tavasz, ami azt jelenti, hogy nekikezdjünk a ház körüli munkáknak – vallják a szakértők, akik szerint az április tökéletesen alkalmas arra, hogy rendbe tegyük az ereszcsatornákat, és vízvezetők kiépítésével felkészüljünk az aranyat érő tavaszi csapadékos napokra is. Itt az alkalom, hogy az új kerti burkolati trendeket szemlézve megtervezzük álmaink teraszát, ami egészen késő őszig kellemes kikapcsolódást nyújt. 

A kert nem más, mint az otthonunk és a környező természet közvetlen kapcsolata, szerves része az életterünknek, így aztán kialakítására is nagy gondot kell fordítanunk. Az április már megfelelő arra, hogy a tervezési feladatokon túl az első konkrét munkálatokat is elvégezzük házunk körül.

Eresz, Kép: újHáz Centrum

Kép: újHáz Centrum

Tavasszal megnövekedik a csapadék mennyisége, így mindenképpen fel kell készülnünk az akár hosszabb ideig is tartó esős időjárásra” – hívják fel a figyelmet az újHÁZ Centrum szakértői. Azt javasolják, ellenőrizzük az ereszcsatornát, tisztítsuk meg az esetleges lehullott falevelektől és egyéb piszkoktól. A sérült elemeket cseréljük ki, a meglazult rögzítőbilincseket pedig stabilizáljuk!

Amennyiben úgy döntünk, hogy elavult ereszcsatornáinkat lecseréljük, válasszuk a horganyzottacél-rendszereket, amelyek ár-érték arányban kedvezőek lehetnek, ráadásul nagy teherbírásúak és jól tűrik a szélsőséges időjárási körülményeket. További előnye, hogy forrasztható, így csekély az esélye annak, hogy máshol jön ki rajta a víz, mint szeretnénk.

A vízelvezetés azonban nem szakad meg az ereszcsatorna kifolyócsonkjánál, hiszen gondoskodnunk kell az onnan kiömlő csapadék további sorsáról is. Érdemes a kertben tartanunk az esővizet, hiszen növényeink hálásak lesznek érte akkor, amikor beköszönt a szárazabb időjárás. Tökéletes szolgálatot tehetnek a nagy műanyag esővízgyűjtő hordók.

Vízelvezetés, Kép: újHáz Centrum

Kép: újHáz Centrum

“Nem szabad azonban elfeledkeznünk a talaj burkolt területei köré telepíthető vízelvezető rendszerekről. A keskeny csatornák lehetővé teszik, hogy a víz ne mossa ki a kültéri burkolat alól a földet és a homokot, így csupán apró karbantartási munkák várnak ránk” – hangsúlyozzák az építőanyag-kereskedelmi hálózat szakértői.

Amennyiben azonban teljes mértékben újra kívánjuk gondolni a teraszunkat, a kivitelezési munkákba még ne vágjunk bele, a tervezést azonban már most érdemes elkezdeni.

Terasz, Kép: újHáz Centrum

Kép: újHáz Centrum

“Ahogyan az enteriőrben, úgy a kültérben is abszolút hódítanak a természetes megoldások, így a natúr fa hatású burkolóanyagok, amelyek bézs kiegészítőkkel és rattan, vagy szintén natúr fa kerti bútorokkal kiegészülve pazar látványt nyújtanak” – magyarázzák a szakértők, majd hozzáteszik: a betonfelületek is virágkorukat érik.

Modern terasz, Kép: újHáz Centrum

Kép: újHáz Centrum

Ez utóbbi mellé érdemes fémes hatású kiegészítőket választani, hogy az art deco hangulat továbbra is megmaradjon. A modern dizájnt egy-egy íves kerti bútorral vagy éppen etno stílusú dekorációval remekül meg tudjuk bontani.

Így lesz hangulatos az erkélyed, teraszod!
Te is szereted a napfényes teraszon kortyolgatni a reggeli kávédat? Hétvégén esetleg a reggelidet is szívesebben fogyasztod az erkélyen? Adunk néhány hasznos tippet, hogyan és milyen növényekkel, bútorokkal és kiegészítőkkel teheted még hangulatosabbá az ott töltöd idődet. Ráadásul be is tájolunk…


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!