Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. február 17. 11:00 | László Márta

KIKELETÜNK

Kerti praktikák nőknek – jó előre!

Te is egy Született feleség vagy? Akkor biztosan emlékszel a jelenetre, amikor Gabrielle kertjében John félmeztelenül nyírja a füvet… Na, az egy látvány… VOLT!… Ébredj fel, döbbenj rá, TE fogod a füvet is levágni! És a nem túl távoli jövőben! Szakértőink mondják el, mit kell felvenned!

Ha te is azok közé tartozol, akik helyett senki nem tartja rendben a kertet, akkor ez itt most Neked szól. Ha csak új hobbit keresel, és úgy gondolod, hogy a kertészkedés kikapcsolna, akkor is hasznosak lehetnek a következő tippek. Ha csak most csöppentél bele a kertes házzal járó extra feladatok világába, akkor valószínűleg számodra is van egy-két új infónk!

Lila akác köz a Született feleségekből, Kép: pixabay

Lilaakác köz a Született feleségekből, Kép: pixabay

Lássuk, milyen kellékek szükségesek ahhoz, hogy a Lilaakác köz házaihoz hasonlóan tökéletes kertünk és rózsáink legyenek, méghozzá anélkül, hogy másnap mehetnénk újra manikűröztetni vagy a varrónőhöz?

Kezdjük az alapoknál: na, de mit vegyek fel?!

A legfontosabb szempont ebben az esetben (és talán nők esetében ebben az egy esetben) a kényelem. A szekrény alján lapuló “majd jó lesz valamire” szakadt mackónadrág és póló szett erre az alkalomra tökéletes lesz. Arra vigyázz, hogy a kedvesed ebben ne lásson! Egyébként vannak szuper női munkaruhák, melyeket direkt erre a célra terveztek. Nem szakadnak el, könnyen moshatóak, és jó pár évig hasznát fogod venne. Kényelmesek és strapabírók, nem kell attól félnünk, hogy az első ültetés után tönkremennek. Lábbeliként egy gumicsizma teszi a legjobb szolgálatot, de ha extrémebb feladatra vállalkozunk, és a fel is szeretnénk ásni a kertet, akkor munkavédelmi bakancsra lehet szükségünk.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe, amikor munkavédelmi ruhát választunk?

Egy női kertésznadrág esetében nagyon fontos, hogy kényelmes darabot válasszunk. A másik fő szempont a karbantarthatóság. A tisztíthatóságot mindig nézzük meg, hiszen ez lesz az az öltözék, amelynél nem fogjuk megúszni, hogy összekoszolódjon. A strapabíró anyag az akár mindennapos mosás és terhelés miatt lényeges feltétel!

A munkavédelmi bakancsok rendszerint acél, vagy kompozit orral készülnek, ezért ha az ásó vagy a kapa véletlenül rossz helyen landolna, megvéd minket a nagyobb sérülésektől, és ép lábakkal megúszhatjuk a kert feltúrását. Attól függően, hogy milyen munkát szeretnénk végezni, válasszunk vízálló vagy pl. ásáshoz, beépített talplemezzel  ellátott munkavédelmi bakancsot.

Nehogy már a szomszéd erkélye legyen zöldebb!
Már alig várjuk, hogy jöjjön a tavasz! A hétvége pedig egyenesen remek alkalom egy kis kertészkedéshez. Ne csóváld a fejed, gyakorlatból tudom, nincs az a pici erkély, terasz, gang, ahol ne lehetne egy kis üde sarkot kialakítani. Adunk néhány tanácsot, hogy tényleg a tied legyen a legszebb, sőt, leghasznosabb!

A munkavédelmi kesztyűknek szinte megszámlálhatatlan fajtája létezik. A kertészkedéshez is több félét választhatunk. Ha csak apróbb munkákat, ültetést, gyomlálást  végzünk, akkor a gumikesztyű és a cérnakesztyű  valószínűleg elég lesz, hiszen egy ültetésnél nagy valószínűséggel nem fogjuk elvágni a kezünket. Viszont ezek megvédenek attól, hogy  bepiszkolódjon a kezünk.

Az ásás bizony kemény meló, számíthatunk arra, hogy ha nem választunk megfelelő védelmet, akkor feltöri az ásó nyele a kezünket és hólyagos, piros lesz. Erre nyújtanak tökéletes megoldást a hagyományosnak mondható egyszerű mechanikai  védőkesztyűk, amelyek szinte minden háztartásban megtalálhatóak. Ha nekünk épp nincs, akkor majdnem biztosan állíthatom, hogy a garázsban vagy a párunk szerszámos-dobozában fogunk egyet találni.

Na, Hölgyek! Mindjárt itt a kikelet! Gondolkodjunk előre!

(Forrás: Munkavédelem)

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!