Cikk nyomtatása | Hozzászólások (10) |
Megosztás:
2014. szeptember 24. 11:00 | PP-Eletforma

Élelmiszer-biztonság

Jobb, ha nem mosod meg a nyers csirkehúst! Elmondjuk, miért

A szülői mintát az élelmiszer-higiéniai szokásokat tekintve a gyerekek még felnőttkorukban is követik. Ám vannak olyan megrögzött szokások, amelyeket nem kellene átvennünk elődeinktől Ilyen például az, hogy a nyers csirkehúst elkészítés előtt általában megmossuk, pedig jobb lenne, ha nem tennénk!

A szülők élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos ismeretei nem mindig teljesek – állapította meg a brit élelmiszer-biztonsági hatóság (FSA) felmérése. Az egyik rossz hagyomány kiküszöbölésére egy kampányt indítottak, amelynek központi üzenete ez volt: „Ne mossa meg a nyers csirkét!”

Ellenőrizd, hogy jól átsült-e! – Kép: flickr

Hogy miért? Azért, hogy elkerüljük a Campylobacter okozta ételmérgezéses megbetegedéseket. Ugyanis a mosás közben fröccsenő víz miatt szétszóródhat a csirkehúson lévő baktérium, amely 2–5 napon belül hasfájást, hasmenést okozhat. Keresztfertőzések is előfordulhatnak, ha a baktérium az élelmiszerről a csomagolásra, kézre, konyhai eszközökre és felületekre kerül.

Kevesen tudják, hogy a Campylobacter nevű baktérium több esetben okoz mérgezést, mint az E.coli, a Listeria és a szalmonella együttvéve. Az alapos főzés viszont megöli ezt a baktériumot.

Itt vannak azok a szabályok, amelyeket érdemes betartani a brit élelmiszer-biztonsági hatóság szerint.
1.
A nyers csirkét lefedve tároljuk, és a hűtőben alul tároljuk, hogy az esetlegesen kifolyó lé a többi élelmiszert ne szennyezze be.
2.
Ne mossuk meg a nyers csirkét! A főzés megöl minden baktériumot, beleértve a Campylobactert is, míg a mosás miatt fröccsenő víz által terjedhetnek.
3.
A csirke feldolgozásakor használt kést, vágódeszkát és más felületeket, eszközöket, amelyekkel a csirke érintkezett, alaposan mossuk el, és mi magunk is mossunk kezet szappannal és meleg vízzel a munka végeztével.
4.
Mielőtt a csirkét tálalnánk, ellenőrizzük a hús vastag részénél, hogy teljesen átsült-e: ha megszúrjuk, és rózsaszínű a leve, akkor még nem teljesen kész az étel.

Csak óvatosan a szénsavval! Nagy bajokat okozhat!
Jobb, ha lemondanak a bubis üdítőkről és a szódáról a változó korba lépő nők. Ha nem, a csípőjük bánhatja – állapította meg egy 70 ezer nő részvételével lezajlott friss amerikai kutatás. Itt megtudhatod a részleteket!


Cikk nyomtatása | Hozzászólások (10) |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!