Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. augusztus 27. 11:00 | Krajcsó Judit

KUCKÓSODUNK

Iskolás lesz a gyerek? Így alakítsuk át a szobáját

Már csak napok kérdése és kezdődik az új tanév. Ha megállunk a gyerekszoba közepén és körbenézünk a milliónyi játék között, könnyen érezhetjük azt, hogy a helyiség többé nem alkalmas a megváltozott igények és feladatok ellátására. De semmi pánik, az újHÁZ Centrum szakértői összegyűjtöttek egy csokornyi praktikus megoldást, amit érdemes figyelembe vennünk, ha gyerekszoba-átalakításba vágjuk a fejszénket.

Gipszkartonozás pofon egyszerűen

A szoba átalakítását kezeljük közös, kreatív feladatként, vonjuk bele bátran a kicsiket, hogy saját ízlésük és igényük szerint kerüljenek kialakításra a terek. A legfontosabb, amit szem előtt kell tartanunk, hogy külön területet alakítsunk ki az eltérő funkcióknak: legyen egy zug a játékhoz, a helyiség egy részében a pihenésé legyen a főszerep, egy másikban pedig a tanuláshoz szükséges környezetet teremtsük meg. Akár azt is megtehetjük, hogy gipszkartonozással alakítjuk ki ezeket a szobarészeket, így a végeredmény rendkívül látványos lehet, a kicsi pedig saját „bunkert” is kaphat, ahol elmerülhet kedvenc játékában. Hasonlóképpen létrehozhatunk egy olvasósarkot, ahol kényelmes, nagy babzsákba kucorodva rögtön könnyebb lesz a tanulás vagy a kötelező olvasmányok ledarálása.

gyerekszoba1

A gipszkartonozást saját magunk is elkészíthetjük, ha azonban nem vagyunk rutinosak a feladathoz, érdemes a szép kivitelezés érdekében szakembert hívni a munkához – vallják az építőanyag-kereskedelmi hálózat szaktanácsadói. Ha mégis a barkácsolás mellett döntünk, tervezzük meg a méreteket, készítsünk fa tartószerkezetet, hogy aztán arra könnyedén felcsavarozhassuk a gipszkarton lapokat. A válaszfalakba polcokat is készíthetünk szintén gipszkartonból, így egyszerre kapunk térelválasztót és praktikus tárolót. Egy gyors glettelés és csiszolás után pedig jöhet a festés, s máris új életre kelt a gyerekszoba!

gyerekszoba2

Játsszunk a színekkel!

Ha ennél kisebb volumenű átalakítást szeretnénk, jó megoldás lehet, ha a funkcionalitást a színek használatával differenciáljuk. A játéksarok élénk, vidám színekben pompázhat, a pihenőhely környékén lágy, nyugtató színek dominálhatnak, a tanulósarokban pedig a kreativitást felkeltő színvilág jelenhet meg. Ügyeljünk azonban arra, hogy a különböző területek falfelületei összhatásukban is harmonizáljanak egymással.

gyerekszoba3

Nem szeretnénk festésbe és gipszkartonozásba kezdeni? Semmi gond, válasszuk el a területeket különböző falmatricákkal. A játszósarokba mehetnek a kedvenc rajzfilmfigurák képei, az íróasztal fölé pedig rögzítsük egy táblafestékkel lekent falapot vagy parafatáblát, amelyre a fontos információkat, vagy az órarendeket is fel lehet tűzni. Használhatunk kisebb térelválasztásokhoz egyszerűen mozgatható paravánokat, színes, játékos függönyöket is vagy két oldalról is pakolható, térben álló polcokat.

gyerekszoba4

Bármelyik megoldást is választjuk, ne felejtsük el az íróasztalt világos helyre, lehetőség szerint ablak közelébe tenni. Törekedjünk arra, hogy minőségi alapanyagokat válasszunk, s ha nem vagyunk biztosak valamiben, ne féljünk tanácsot kérni a szakértőktől. (Képek: újHÁZ Centrum)

Minden gyerek ilyen ágyban szeretne aludni! – 13 ötlet, képekkel!
A gyerekszobák egyik sarkalatos pontja a gyerekágy. A kényelem és a biztonság mellett az is fontos, hogy fantáziadús és érdekes legyen, mert nem mindegy, hol és merre szárnyal a kicsi képzelete, ha álomba merül. Most mutatunk néhány, akár házilag is kivitelezhető ötletes fekvőhelyet, amelyet bárki megirigyelhet, még felnőttként is!

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!