Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2014. január 10. 15:05 | PP-Eletforma

Kedvezmények

Így lesz több a pénzed! Figyelj a határidőre!

A családi kassza a februári fizetéssel már jelentős összeggel növekedhet, ha még január első felében úgynevezett adónyilatkozatot tesznek az érintettek. Új és kedvezőbb szabályok léptek ugyanis életbe 2014. január 1-jétől azok számára, akik eddig nem tudtak élni a családi adókedvezmény lehetőségével.

Az eddigi szabályok szerint számos kiskeresetű szülő nem tudta teljes egészében igénybe venni a gyermekek után járó személyi jövedelemadó-kedvezményt.

Kép: Philips

A családi kedvezmény egy vagy két gyermek után 10 ezert, a harmadik gyermektől gyermekenként 33 ezer forint adómegtakarítást jelent. A járulékkedvezmény januári módosulásával ezentúl az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékból is érvényesíthető a családi kedvezmény. Ehhez azonban mindkét szülőnek ki kell töltenie az adónyilatkozatot, és azt a munkáltatójukkal alá kell íratniuk.

Vigyázat! Érdemes sietni az adónyilatkozat kitöltésével, mert ha szülő a januári bérszámfejtési (nyilatkozat-átadási) határidőt lekési, akkor a munkáltató a nyilatkozatot már csak februárra tudja majd figyelembe venni, a családi kedvezmény  a januári nettó bérben nem jelentkezik. De annak sem kell a kedvezményről végleg lemondania, aki lemaradna a dokumentum kitöltéséről, mert a 2015-ben benyújtandó szja-bevallásban utólag is lehet érvényesíteni.

Az adóelőleg-nyilatkozat bármilyen írásos formában megtehető, de célszerű azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mintája alapján elkészíteni.

 

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!