Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. április 19. 11:00 | László Márta

PÖRÖG A PIAC

Így lehet két hét alatt eladni egy lakást

Budapesten átlagosan 30-60 nap alatt talál gazdára egy eladó ingatlan, de ha odafigyelünk a részletekre, akár két héten belül is értékesíthetjük a lakásunkat. Lődd be jól az árat!

Ingatlan eladásakor az újdonság ereje mindig óriási előny, ezért különösen fontos, hogy miként visszük piacra a lakást. Érdemes olyan ingatlanközvetítővel dolgozni, amelyiknek sok együttműködő partnere van, jó a háttere, rugalmas és gyorsan tud mindenre reagálni, tanácsolta Gadanecz Zoltán, az egyik legismertebb ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa.

Társasház, Kép: wikimedia

Kép: wikimedia

Lehetőleg olyat kell választani, amelyik az összes hazai hirdetőportállal leszerződött,  ha egy ügyfél Happy típusú szerződést köt velük, a hirdetés minden oldalon azonnal, egyszerre jelenik meg.

– Aki éppen abban a pillanatban szeretne lakást vásárolni, egy héten belül látni fogja, hogy van egy ilyen ingatlan a piacon. Az ügyfelek hírlevelet kapnak, szóban is felhívjuk az újdonságokra a figyelmüket, így sok ezer emberhez eljut az ajánlat – fogalmazott a szakértő.

Tapasztalataik szerint, ha az ingatlant sikerül jól beárazni, a rákövetkező héten kirobbanó érdeklődésre lehet számítani. Amennyiben az árazás nem elrugaszkodott, könnyen megúszható az alku, és az sem elképzelhetetlen, hogy az ingatlan a hirdetésben szereplőnél magasabb áron keljen el. Ennek feltétele, hogy a tulajdonos jól reagálja le az ajánlatokat.

– Az már a következő lépés, hogy a teljes vételárat hogyan fizeti ki a vevő, de így reálisan két héten belül megegyezhetnek a felek, az adásvételit alá is írhatják – tette hozzá a szakember.

Felújíta-lak
A panellakások árának szárnyalása volt az ingatlanpiacon az elmúlt évek egyik legnagyobb meglepetése. Az évtizedekig lenézett házgyári lakások manapság remek befektetési lehetőséget kínálnak Budapesten és a vidéki nagyvárosokban egyaránt. Az OTP legfrissebb Lakóingatlan Értéktérképe szerint egy év alatt átlagosan 13%-kal emelkedett az áruk. Sok magánbefektető látta meg a lehetőséget és vágott bele panelvásárlásba, felújításba a későbbi könnyű értékesítés vagy kiadás reményében. De vajon helyes volt-e a döntésük?

Budapesten jellemzően egy-két hónap alatt szoktak elkelni a lakások. Fontos, hogy az eladó ingatlant minél több kolléga lássa, akik meglévő és konkrét ügyféladatbázissal rendelkeznek, ugyanis ebből tudnak meríteni, úgynevezett szűrt ügyfelet hozni. Vagyis olyan vásárlójelöltet, akiről tudjuk, hogy hol keres, milyen típusú és elrendezésű ingatlanra van szüksége, mik a főbb elvárásai, és nem utolsó sorban, akinek ismert a financiális helyzete is. Így amikor egy friss ingatlan bekerül a rendszerbe, csak azok az ügyfelek értesülnek a hirdetésről, akik olyat vagy hasonló ingatlant keresnek. Ezzel a tulajdonosnak és a vevőjelölteknek is időt, energiát és pénzt tud spórolni az ingatlanos szakember.

Jelenleg legkönnyebben a társasházi lakások adhatók el – legyen az új építésű vagy panel. Ezekből van is bőven a piacon.

– Jellemzően a kétszobás, amerikai konyhás nappalival ellátott ingatlanokat keresik. Ezek jó befektetések, mert könnyen értékesíthetőek, mindig forgalomképesek. A kirívóan nagy alapterületű ingatlanok ugyanakkor nehezebben találnak gazdára, mert azokra egyedi ügyfelet kell találni, aki beleszeret, és értéknek érzi. Fontos, hogy ezek fizikailag nem meghatározható paraméterek, inkább érzelmi oldalról megközelíthetők – zárta szavait Gadanecz Zoltán.Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!