Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. június 11. 10:45 | László Márta

LOCSOLÁS MELEGBEN

Hű, ez forró téma lesz!

Az udvar nyáron a legszebb, amikor a simogató napsugarak életet lehelnek a legkisebb fűszálba is. Ám akinek kertje van, pontosan tudja, milyen macerával jár a növények távgondozása nyaralás alatt. McMenemy Márk, az egyik ismert kertészkedési üzletlánc youtube csatornájának videó-barkácsa, a Kert.tv vloggere néhány hasznos tanáccsal szolgál, hogyan éljük túl mi is, növényeink is a kánikulát.

Öntözzünk ritkábban!

Elsőre furcsa tanácsnak tűnhet, de a kinti növényeket megedzi, ha csak 3-4 naponta, de akkor bőségesen locsoljuk őket. Így mélyebbre eresztik a gyökereiket és sokkal ellenállóbbak lesznek.

Kerti növények, Kép: praktiker

Kép: praktiker

Ha a növények köré mulcsot szórunk, a talaj jóval lassabban szárad ki. Hasonló célból használhatjuk a fűnyíráskor keletkezett fűnyesedéket is, ami lassú bomlásával még táplálja is növényeinket.

Fontos az időzítés

Öntözzünk reggel vagy este, ilyenkor kevesebb víz párolog el. Használjunk csepegtető-csövet az öntözéshez, ami közvetlenül a növény száránál nedvesíti a talajt, így sokkal kevesebb víz fogy. A csövet célszerű összekötni egy öntöző időzítővel, így a víz kijuttatása automatikus, az általunk beállított időpontban.

Távlocsolás

Ha nyaralásra indulunk, a legjobb, ha egy barátunkat vagy a szomszédunkat bízzuk meg a locsolással, de ez nem mindig megoldható. Ezért célszerű egy automata öntözőrendszer kialakítása, amely egy öntözőcomputer segítségével az előre beállított időben indítja- és zárja el a vizet. Választhatunk kifejezetten a balkonnövényekhez méretezett rendszereket is.

Benti teendők

A nagy melegben szobanövényeink is több vizet párologtatnak, így rájuk is jobban oda kell figyelnünk. Érdemes gyakrabban ellenőrizni, hogy nem száradt-e ki a földjük. Kitehetünk a növények közelében egy vízzel és kavicsokkal teli tálat, így nedvesebben tartva a növények körül a levegőt. Azt is nagyon meghálálják, ha naponta egy kis langyos vízzel megpermetezzük őket.

Hasznos ötletek kertépítéshez!

A szobanövények esetében a túlöntözés sokkal több növény halálát okozza, mint a kiszáradás.

Csináld magad öntözőrendszer

Végszükség esetén víztározó rendszert pet-palackból is készíthetünk. A palackban tárolt vizet egy szivacstömlővel köthetjük össze a növények földjével, ami így mindig ideális nedvességi szinten marad. Így néhány napra egyedül hagyhatjuk őket, elegendő vízhez jutnak majd.

Nehogy már a szomszéd erkélye legyen zöldebb!
Már alig vártuk, hogy jöjjön a nyarat! A hétvége pedig egyenesen remek alkalom egy kis kertészkedéshez. Ne csóváld a fejed, gyakorlatból tudom, nincs az a pici erkély, terasz, gang, ahol ne lehetne egy kis üde sarkot kialakítani. Adunk néhány tanácsot, hogy tényleg a tied legyen a legszebb, sőt, leghasznosabb!

 

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!