Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. augusztus 05. 11:00 | László Márta

IVGATLANPIAC

Hova tűnt a spájz?

Úrrá lett a lakásépítési láz, tavaly majd háromszor több építési engedélyt adtak ki, mint előző évben. Az újépítésű társasházaknál a befektetők igyekeznek a piaci igényeknek leginkább megfelelő 40-70 négyzetméteres lakásokat kialakítani. A statisztikák szerint az elmúlt öt évben az új lakások mérete átlagosan 15 négyzetméterrel csökkent, aminek sokszor a kiszolgáló helyiségek látják kárát. Annak, aki spájzban szeretné tartani az élelmiszereket, vagy megfelelő helyen tárolni a síléceket, jó eséllyel komoly plusz költségekkel kell számolnia.

A KSH adatai szerint a hazai lakásállományban stagnál az egyszobás, és folyamatosan növekszik a 2-3 illetve többszobás ingatlanok aránya. Az újépítésű lakások kétharmada is többlakásos társasházban épül.

Savanyúságok, Kép: wkimedia

Na, hol lesz a helyetek ezután? Kép: wikimedia

A növekvő keresletet és a költséghatékonyságot szem előtt tartva az ingatlanberuházók az adott alapterületen általában a lehető legtöbb lakást alakítják ki. Ezért egyre többször fordul elő, hogy eltűnik a régebbi lakásokban teljesen megszokott spájz, gardrób vagy tároló. A vásárlói igény azonban nem szűnt meg, továbbra is keresettek a plusz helységekkel rendelkező lakások, osztja meg piaci tapasztalatait az OTP Ingatlanpont.

Saját piaca van a tárolóknak

A tároló helyiségeket az építtetők igyekeznek pinceszinten vagy az emeleten kialakítani, áruk négyzetméterenként a 200-400 ezer forintot is elérheti. Hüvelykujj-szabály szerint a lakás négyzetméterárának felével érdemes számolni – ismerteti Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. A három- vagy több szobás, magasabb minőségű lakások esetében íratlan szabály, hogy az építészeknek tervezniük kell spájzot, mosókonyhát. Az is egyre gyakoribb, hogy az erkélyre, teraszra terveznek tárolót, így az nem vesz el helyet a hasznos lakótérből.

Spájzból zuhanyzó?

A plusz helyiségek a későbbi átalakítások lehetőségeit is kiszélesítik. Van olyan hirdetés egy ismert pénzintézet adatbázisában, amelyben külön kiemelik, hogy a spájz minden gond nélkül zuhanyzóvá alakítható.

– Ami a tárolókat illeti, a lakáseladók sok esetben nem tudják: hogyan, mennyiben befolyásolja az ingatlan eladási árát. Ezért is érdemes szakértői segítséget kérni az ár meghatározásakor – figyelmeztet az ingatlanközvetítő.

Üdülők 3 millióért – titkos helyeken
Akár már hárommillió forintért lehet üdülőt venni a Kőrösök és a Tisza mentén. A víkendház befektetésnek sem utolsó, vannak olyan települések, ahol az ingatlanok ára egyetlen év alatt a duplájára emelkedtek. A versenybe már a külföldiek: szerbek, románok, ukránok és oroszok is beszálltak. A vevőknek a fürdőhely közelsége a leginkább meghatározó – derül ki az OTP Ingatlanpont elemzéséből.

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!