Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. július 13. 17:00 | Krajcsó Judit

ALBÉRLETKERESŐ

Hol és mennyiért találunk most albérletet szeptemberre?

Már megindult az albérlet keresési roham a szeptemberi iskolakezdések előtt. Mit érdemes választani: a kisebb garzont vagy a nagyobb, de többszemélyes lakásokat? Hol és mennyit fizetünk mindezért? Körül néztünk…

A diákok többet fizetnek az albérletért, mert nagyobb lakásokat bérelnek – állapítja meg az Otthon Centrum albérleti elemzése, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.

Számoljunk, mi éri meg jobban! Kép: pixabay

Számoljunk, mi éri meg jobban! Kép: pixabay

2017 első félévében a bérleti díjak nem, vagy csak kis mértékben csökkentek tavalyhoz képest. Budapesten négyzetméterenként 1700-2700 forint, a vidéki nagyvárosokban 950-1700 forint a havi bérleti díj. A diákoknak számít a campushoz való közelség, így a fővárosban előnyben van a IX és XI. kerület, vidéken pedig Győr, Szeged, Debrecen és Miskolc készülhet “rohamra” – áll az elemzésben.
A nagy régióközpontok mellett Kecskemét, Eger, Dunaújváros, Veszprém, Szombathely albérleti piacán is markánsan érezhető a felsőoktatási intézmények diákjainak jelenléte.
Az Otthon Centrum adatai alapján egy garzon teljes költségéhez képest, amelyen 1, esetleg 2 hallgató osztozik, jóval kedvezőbb, ha egy nagy lakást bérelnek többen: 100-120 négyzetméteren akár 4-5 fő is kényelmesen osztozhat. Az egy főre eső költség egy önállóan bérelt garzonénak fele-kétharmada. Fejenként 30-40 ezer forinttal kalkulálva, egy négy fős társaság 120-160 ezer forintért a XIII. kerület kedvelt részén, a VIII. kerületben a Palota negyedben és a Corvin negyed közelében, sőt még a VI. kerületi diplomata negyedében is kifoghat 2-3 szobás lakást.
Az elemzés szerint Debrecenben vagy Győrben négyzetméterenként és havonta 1600-1800 forint az átlagos bérleti díj, Miskolcon 1000-1200 forint. A 2017 első féléves adatok azt mutatják, hogy havi 40-50 ezer forintért Pécsett, Kecskeméten, Dunaújvárosban és Miskolcon is lehetett albérletet találni. 70 és 100 ezer forint havi bérleti díjsávban Szombathelyen, Kecskeméten, Székesfehérváron vagy Pécsett belvárosi, tégla építésű társasházi lakás is bérelhető.

Dulakodnak az ingatlanokért a magyar Provence-ban!
A Káli-medence napjaink egyik legfelkapottabb belföldi turista célpontja. A környéket a számos kulturális és természeti látnivaló miatt, illetve a sajátos Balaton-felvidéki környezet okán sokan csak úgy hívják: a magyar Provence. Aki nem csak vendégként szeretne ellátogatni a néhány apró falu egyikébe, hanem ingatlant is vásárolna, nehéz helyzetben van. Óriási a verseny az eladó házakért.

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!