Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. május 19. 11:00 | PP-Eletforma

INGATLANPIAC

Hét tyúk és egy kakas egymillióért ! Ez milyen buli!?

Kuriózum a jó áron kifogott ingatlan az elmúlt évek lakáspiaci árnövekedése közepette. Pedig jól beazonosíthatók a tényezők, amelyek révén komoly mértékű, akár a vételár negyedére-ötödére rúgó árengedményt lehet elérni. Cserébe azonban általában meg kell kötni egy kompromisszumot: bérlőt, perterhet, szolgalmi jogot, vagy éppen esztétikai hibát. Érdemes figyelni, mert néha csak egy apróságon múlik az adásvétel – például egy szem előtt lévő repedésen, vagy éppen a szomszéd hét tyúkján!

Van néhány nyilvánvaló árbefolyásoló tényező, ezeket a vevők többsége ismeri, sőt az eladók be is árazzák előre. Ilyen a lakás állapota, felújítottsága, elosztása, az emelet szintje, vagy éppen az épületen, településen belüli elhelyezkedése, a közlekedési eszközök és a szociális infrastruktúra közelsége.

Vidéki ház Magyarországon, Kép: pixabay

Illusztráció, Kép: pixabay

De ami igazán alakítani tudja az árat, azok általában nincsenek szem előtt, sőt gyakran a hirdetésből sem derülnek ki – véli az OTP Ingatlanpont szakembere. Havas János az alábbi árcsökkentő tényezőkre hívja fel a lakásvásárlók, és persze a lakáseladók figyelmét.

Sokat csökkent az áron, ha az ingatlannak van haszonélvezője: ilyenkor a vevő tulajdonképpen plusz egy fővel vásárolja az ingatlant, aki ráadásul a birtokon belül számos jogot élvez – nem is kedvelt ez a konstrukció a piacon, jellemzően családon belüli értékesítésnél fordul elő.

A szolgalmi joggal terhelt ingatlan is hasonlít erre – vagyis amikor a telek egy bizonyos részét másvalaki, például a szomszéd is igénybe veheti a bejáráshoz. Ha nincs külön helyrajzi száma az ingatlannak, például mert egy nagyobb telket osztottak ketté, az nagyot csökkent az áron.

Hasonló, de jóval tisztább helyzet, amikor valaki bérlővel együtt veszi a lakást. Ilyenkor általában a korábbi tulajdonos él – akár még évekig – az ingatlanban, cserébe viszont legalább a megadott időre szóló bérleti díjjal csökken a vételár. Ha az új tulajdonos amúgy is kiadná a lakást, akár milliókkal kevesebbért juthat így hozzá.

Vegyél egy (ár)hőmérőt a nyaralódhoz!
A saját lakás a magyarok elsőszámú ingatlan-célkitűzése, de tavasszal rendszerint sokan gondolkodnak nyaraló vásárlásán is. A legnépszerűbb célpont a Balaton, ahol a frekventált hónapokban 80%-kal több ingatlan cserél gazdát. Az év elején hagyományosan felélénkülő kereslet miatt az árak is emelkednek!

A perrel, vagy hitellel terhelt ingatlanok ára is alacsonyabb. Egyrészt eleve kevesebb az irántuk érdeklődő, másrészt jó alkulehetőséget jelent a vevőjelölteknek, bár az ezzel járó kockázatot ilyenkor vállalni kell.

Az esztétikai hibák is árcsökkentők, sőt, gyakran nem állnak arányban a későbbi alku mértékével. Az ázás, repedés, vagy akár egy nyomot hagyó konyhai baleset (borsófőzelék a plafonon) költségének többszörösét is lealkudhatják a vevők a hibára hivatkozva.

Előfordul, hogy az eladó tapasztalatlanságából kifolyólag kerül piacra egy-egy ingatlan. Például örökléssel hozzájutott lakásoknál, vagy sürgős eladás esetén jellemző, hogy ár alatt hirdeti, így eleve rosszabb alkupozícióból indul az eladó. Az OTP Ingatlanpont szakértőjének tapasztalata, hogy már csak a reális ár meghatározása miatt is sokan fordulnak hozzájuk, hiszen az eladóknak is hasznos, ha van miből engedni.

Sokan nem gondolják, de bizony a rendetlenség is elrettenti a vevőket. Nemcsak észreveszik, de rossz benyomást is hagy az ingatlanról, ugyanis a vevők nehezebben tudják elképzelni saját otthonukként a koszfészket. Így alacsonyabb árat is ajánlanak érte.

– Néha egyetlen apróságon múlik csak a sikeres értékesítés – mondja Havas János egy korábbi emlékezetes esete kapcsán – , például egy kellemetlen helyen lévő repedésen. Mivel a látványos falhiba pont a bejárattal szemben volt, hónapokig minden vevőjelölt azonnal kifordult a lakásból, hiába volt jó elosztású, újépítésű és kertkapcsolatos. A fal kijavításának másnapján eladta a tulajdonos a lakást. –

Tyúkok és egy kakas, Kép: pixabay

Kép: pixabay

A legfurcsább ingatlanos történet: Hét tyúk és egy kakas – egymillióért!

Egy Budapest környéki település takaros házába szeretett bele egy pár, akiket csak a szomszéd háznál élő hét tyúk és egy kakas riasztott el a vásárlástól. Az állatoknak ugyanis – mit szépítsük – szaga van. A lakás eladója ezért maga lépett a tettek mezejére: felajánlotta szomszédjának, megvásárolja a tyúkokat, hogy elháruljon az akadály az adásvétel előtt. A szomszéd azonban arra hivatkozott, hogy terápiás célra tartja az állatokat, így csak rettentő drágán lenne hajlandó megválni tőlük. Úgy tűnt, sikerül kompromisszumot kötni, 1 millió forint csereértéken, de végül a szomszéd utolsó pillanatban úgy döntött: még ennyiért sem mond le az állatokról! Mégis happy end lett a vége: a lakás adásvétel megvalósult, a tyúkok köszönik, azóta is megvannak, az új tulajdonos pedig megbékélt a vidék illatával.

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!