Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. június 13. 10:45 | PP-Eletforma

MÉG MINDIG DIVAT

Helló, kánikula! Rajtunk nem fogsz ki!

A korai nyár beköszöntött miatt sokan néznek különböző megoldások után, hogy otthonukat, vagy munkahelyüket hűtsék. Arányaiban kevés légkondicionáló szerkezet található a háztartásokban, sokan fordulnak egyszerűbb megoldáshoz, melyek nemcsak olcsóbbak, de gyorsabban is hoznak enyhülést a nagy melegben.

Legyező, Kép pixabay

Nem ez az igazi megoldás, Kép: pixabay

A magyar háztartások felszereltségéről szóló legutóbbi KSH adatok szerint 100 háztartásból 11-ben van csak klíma, melynek több oka is lehet. Előfordul, hogy sokakat elriaszt a bonyolult engedélyeztetési folyamat, vagy épp a megfelelő szakember felkutatása, mivel 2015. februárja óta csak hitelesített, szakértő cég végezheti el a beszerelést. Ráadásul a szaküzletek csak tanúsítvány ellenében adhatják ki a készülékeket, végül a megbízott beszerelést végző cég aláírt teljesítési igazolása zárja a folyamatot az előírások szerint.

Nem is olcsó mulatság egy klímaberendezés vásárlása, 100 ezer forint alatt nem igazán lehet beszerezni, a régi, inverterrel nem rendelkező, olcsóbb készülékek kiszorultak a piacról ugyancsak a 2015-ös jogszabályi változás következtében. A társasházaknál be kell tartani a Társasházi törvény előírásait, valamint külön engedély szükséges a műemlékvédelem alá eső épületekre való telepítéshez is.

A tapasztalatok szerint évente két fő hullám jellemzi a hűtőkészülékek értékesítését, először mikor beköszönt a jó idő, majd amikor a hőmérséklet már tartósan 30 °C fölé emelkedik. Ilyenkor, a legmelegebb hetekben a fenti érvek miatt sokszor már csak a könnyű, mozgatható és gyorsan beüzemelhető eszközök jelentik az egyetlen megoldást.

Amit sosem gondoltál a ventilátorokról
Napjainkban nagyon divatos különböző relaxációs app-ok segítségével kellemes környezetet varázsolni egy nehéz nap után, ezek általában megnyugtató harmonikus hangsorok, természeti jelenségek hangjai (szélzúgás, tengermoraj), vagy a sokak által kedvelt fehér zaj, mely elnyeli a háttérzajokat és egy folyamatos, állandó zümmögésként segít a pihenésben, elalvásban. Sok kisbaba is megnyugszik hasonló hangokra!

Ventilátorok kapcsán sokaknak még mindig a nagyszülői konyha sarkában álló régi gépezet lehet ismerős, pedig a modern ventilátorok már nemcsak energiahatékonyabbak, de csendesebbek is elődeiknél, nem beszélve arról, hogy egyes készülékek már igencsak dekoratívak.

A klímával szemben gyorsan beszerezhető, azonnali enyhülést nyújt, és nem utolsó sorban a lakás bármely pontján bevethető. Energiafelhasználása töredéke a klímaszerkezeteknek, valamint a levegő jól irányozható, az arra érzékenyek így a legoptimálisabban tudják beállítani. Használatával elkerülhető a klimatizált helyiségek gyakori problémája, ugyanis a kinti hősség utáni hideg nincs jó hatással az egészségre.

Ventilátorcsodák, Kép: pixabay

Ventilátorcsodák, Kép: pixabay

A meglehetősen könnyű és kisméretű asztali ventilátoroktól, az ultramodern, lapát nélküli gépezetekig mindenki találhat számára megfelelőt, akár munkahelyről, akár lakásban való használatról legyen szó. Mobilitásuk mellett külön előnyük, hogy könnyen tisztíthatóak, esetükben nem kell fertőző gombák, baktériumok elszaporodásától tartani.

Az egyik legnagyobb, elektromos háztartási eszközöket forgalmazó áruházlánc szakértője, Szánthó Balázs azt tanácsolja, hogy vásárláskor vegyük figyelembe a lakás méretét, adottságit. – A padlóventilátortól, az oszlopventilátoron át, a klímával, vagy akár párásítóval is rendelkező készülékekig igény szerint minden fajta készülék megtalálható, a legmodernebb lapát nélküli berendezésekről nem is beszélve. Vásárláskor feltétlenül kérjük ki az eladók tanácsait! –

7 tipp, hogy jobb legyen a lakás levegője
Több oka is lehet, ha túl a tavaszi nagytakarításon még mindig nem érezzük elég frissnek lakásunk levegőjét. Dr. Magyar Donát aerobiológus, a Budai Allergiaközpont szakembere összefoglalta, hogyan javíthatunk a belső levegő minőségén.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!