Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2008. december 04. 18:00 | PP-Eletforma

LAKÁSFELÚJÍTÁS

Hasznos lakberendezési tippek

Készen van a lakásunk… vagyis majdnem kész van. Ami még hiányzik, azok a berendezési tárgyak, a világítás és az utolsó simítások. “Ó, ez már igazán gyerekjáték!” – gondoljuk sokan, pedig épp ezek az apróságok igénylik a legtöbb időt, és épp ez az, ami leginkább próbára teszi kreativitásunkat. Ugyanis ezektől lesz Otthon a lakásunk… feltéve, ha ügyesen bánunk a lehetőségekkel.

Milyen berendezési tárgyakat használjunk? Nos, ez a lakberendezés azon része, amelyre nem igazán létezik recept, hiszen teljesen egyéni ízlésünktől és persze pénztárcánktól függ. Lehet, hogy hetekig járkálunk a legkülönbözőbb lakberendezési boltokban, mindannyiszor lelkesen indulunk neki, és csalódottan távozunk, mert nem találtuk meg az igazit, amire szükségünk lenne. Persze az is lehet, hogy egészen véletlenül boltunk bele a számunkra legideálisabb berendezési tárgyakba. Erre tehát nincsenek szabályok, de azért egy-két alapelvet feltétlenül figyelembe kell venni, mielőtt vásárolunk.

Az egyik a pénzügyi keret: jó, ha előzetes kalkulációt vezetünk mindenről, többször tervezünk, és széleskörűen tájékozódunk, hiszen ugyanazt a lakberendezési tárgyat más-más helyen akár töredékáron szerezhetjük meg. És, ha már átalakítunk, vagy pláne felújítunk, figyeljünk a segédeszközökre; gondolok itt a különböző ragasztókra, lakkokra, felületkezelő szerekre, szerszámokra; az ember hajlamos ezt elfelejteni, pedig mindent összeadva sajnos nem kevés összegbe kerül ezek beszerzése.

Berendezési tárgyaknál az egyik legfontosabb szempont, hogy a kiválasztott bútorok harmonizáljanak a falak, padló, mennyezet színével, a burkolatok anyagával, és így megteremtsék az elérni kívánt hangulatot. Igaz viszont, hogy néha épp az egymást “ütő” stílusok egyidejű használata is különleges hatást érhet el. Pl. egy rusztikus stílusú helyiségben jól hathat néhány modern, egyszerűbb vonalvezetésű berendezési tárgy: ez kiemeli a rusztikus stíluselemeket, és felhívja magára figyelmet.

Következő fontos szempont, bár kicsit furcsán hangzik, de a megvenni kívánt bútorok, egyéb tárgyak mérete. Ez főként kis lakásoknál okozhat gondot, ahol egyébként is nehezebben férünk el, pláne, ha még telezsúfoljuk mindenféle berendezési tárggyal. Persze, érthető, hogy nagyon tetszik mondjuk egy dohányzóasztal formája, de végig kell gondolni, illik-e a szobába, nem nyomja-e agyon a helység többi bútorait, nem hat-e furcsán. Nem lehet mindent egyszerre beszerezni, amibe beleszerettünk. Ettől a hatás túlzsúfolt és nyomasztó lesz. Az egyéni ízlésünkön túl tehát fontosak a lakás, és a helyiségek adottságai.

A világítás nagyon lényeges részlet. Nemcsak fizikai szükségessége miatt, hanem mert az ügyesen elhelyezett világítótestek, lámpák, falikarok, más fényforrások az egész helység hangulatát adják meg. Fontos optikai szerepük is van: segítségükkel módosíthatjuk a helység nagyságát, formáját. Nagy területű szobákban inkább lefelé, míg kis területen felfelé irányuló fényforrásokat használjuk. Háromféle világítást különböztethetünk meg: a fővilágítást, mely az egész helység egészére biztosítja a fényt, a helyi világítást, amelyet egy-egy tevékenység, vagy funkció szerint használunk, és a hangulatvilágítást, melynek segítségével érdekesebb építészeti részeket, berendezési tárgyakat emelhetünk ki. A kereskedésekben a legkülönbözőbb stílusú lámpatestek között válogathatunk; tartsuk szem előtt, melyik az, mely leginkább illik a lakás hangulatához. Pontosan hol legyenek a különböző fényforrások? Esztétikai mellett praktikus szempontokat is figyelnünk kell: járjuk végig a lakást, melyek azok a részek, sarkok, tárgyak, stb., amelyeket meg kell világítani, és melyek azok, amelyek jobb, ha árnyékban maradnak.

Nézzük végig egy átlagos lakás egy-egy helyiségét abból a szempontból, hogy melyikben milyen típusú világítás tanácsolt.

Konyha: általában használunk egy mennyezeti világítást, ezen kívül hasznos lehet helyi világítás is, pl. a mosogató fölé beépíthető fénycső, mely koncentráltabb fényt ad. Így, ha este kiosonunk egy kis nasira (vagy esetleg mosogatni!) nem kell fényárban úsztatnunk az egész konyhát. Ha kellően nagy konyhánk van, még a különböző munkapultokat is megvilágíthatjuk a fentiekben említett okokból. Jó megoldás erre pl. a beépített spotlámpák használata.

Nappali: általános a csillár használata. Mielőtt kiválasztjuk a lámpatestet, jól mérjük fel a méretarányokat: egy kisebb szobában furcsán hat a hatalmas, csilivili csillár, főleg, ha nem nagy belmagasságú a helység. Jó, ha a kapcsoló lehetővé teszi, hogy egyszerre ne használjuk az összes égőt.  Csilláron kívül használhatunk még az ülőgarnitúra tartozékaként állólámpát, illetve falikarokat, egy-egy érdekesebb falrészlet, kép, vagy egyéb különleges részlet hangsúlyosabbá tételéhez.

Dolgozó: akár egy külön szoba, akár csak egy sarok, mindenképpen szükséges asztali lámpa használata. Vigyázzunk, hogy a lámpaernyő eltakarja az égőt; ellenkező esetben nagyon kellemetlen, égő fényt ad, mely nem tesz jót a szemünknek. Szintén a szemünk védelme érdekében, a fénynyalábok visszaverődése miatt, jobb, ha nem szemből, hanem kissé oldalról érkezik a fényforrás a dolgozó felületre.

Hálószoba: itt is használhatunk csillárt, de tökéletes megoldás a falikarok, éjjeli lámpák használata. Ez utóbbi különösen ajánlott: ki nem szeret elalvás előtt olvasgatni kicsit, és ugye, milyen illúzióromboló, ha ki kell kelni a jó meleg ágyból, hogy leoltsuk a villanyt, majd a vaksötétben lehetőleg épségben visszatalálni? A szemnek is jobb, ha éjjeli lámpa mellett olvasunk, mint ha félig eltakart csillárnál.

Fürdőszoba: nagyságtól függően több fényforrást is használhatunk, de a tükör közelébe mindenképpen érdemes világítótestet szerelni. Kis fürdőben ez az egy fényforrás is elég lehet. Kellemes érzetet ad, ha a fürdőben használatos lámpák nagy fényt adnak: a nagy világosság tágítja a teret, és növeli a “tisztaság”- érzetet. Ugyanezt a hatást elérhetjük fényes felületek, króm kiegészítők, tükrök használatával. A tükör elé helyezett gyertyáknak még külön térnövelő hatásuk van.

Egyéb helyiségek: a lakás többi helységét funkciójuknak megfelelően világítsuk meg. A hangsúly a kényelmen, és a kellemes érzeten van: tudjuk, hogy a világosság hatására jobb hangulatunk támad. A veszélyesebb helyeket, pl. egy sötét helyen levő lépcsőt tanácsos diszkréten megvilágítani. Egy-egy érdekesebb építészeti részletre, képre, tükörre szintén felhívhatjuk a figyelmet ügyesen elhelyezett hangulatvilágítással. Jól hasznosíthatók ilyen célokra a rejtett világítótestek is. És még valami a világítással kapcsolatban: a villanyszerelési munkákat feltétlenül bízzuk szakemberre: nem éri meg a balesetveszély, vagy a rosszul bekötött, tönkremenő vezeték.

Most már valóban beköltözhetünk újonnan kialakított, vagy átalakított lakásunkba. Már csak az utolsó simítások vannak hátra, amiktől igazán a miénk, egyéniségünk, életstílusunk tükrözője lesz otthonunk. Tapasztalatom szerint a munkáknak ez a legsokoldalúbb, legfárasztóbb, de egyszersmind legélvezetesebb része is. A részleteken itt is, mint az élet legtöbb területén, sok múlik. Gyakran nem is tudjuk, mitől érezzük jól magunkat egy lakásban, vagy épp ellenkezőleg: mitől van nyomasztó érzésünk.  A titok nyitja a kiegészítőkben, a részletekben rejlik.

És ez az, amire tényleg semmilyen recept nincs. Lehetnek ajándékba kapott, vásárolt, vagy akár saját magunk által készített tárgyak is. Egy szép kép a falon, különleges óra, gyertyatartók, szőnyegdarab, terítők, szobrok, ajándéktárgyak, no és persze a függönyök. Itt egy a fontos: a kiegészítők valóban a saját ízlésünkről, egyéniségünkről árulkodjanak. Mutassanak meg egy kis izgalmas szeletet belőlünk.

A berendezésről még egy apróság: a növényekről se feledkezzünk meg! Persze, nem kell telezsúfolni a lakást zölddel, de ízlésesség határain belül meghittséget, harmóniát sugároznak, mintegy élettel telítve a lakást.

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!