Facebook hozzászólás
217

Fagyizz ma! De csak óvatosan…

Végre eljött a csoki, vanília, pisztácia és a többiek ideje, mert fagyizni jó! Ráadásul ma van a magyar kézműves fagylalt napja, így fél áron fagyizhatunk azokban a fagylaltozókban, amelyek csatlakoztak a kezdeményezéshez. Ám akár otthon készítjük el, akár utcai árusnál vagy vendéglátóüzletben vásároljuk ezt a kedvelt csemegét, néhány dologra érdemes odafigyelni. Itt vannak a fagylaltfogyasztás legfontosabb élelmiszer-biztonsági szabályai!

Ma van a magyar kézműves fagylalt napja, így fél áron fagyizhatunk azokban a fagylaltozókban, amelyek csatlakoztak a kezdeményezéshez. Ennek célja a kézműves fagylalt és a fagylaltozás népszerűsítése. A részvételt matricával is jelzik, így érdemes erre is figyelni! A kedvezményt nyújtók listáját megtalálhatod a Facebookon, a Pénzcentrum pedig azzal kedveskedett olvasóinak, hogy könnyen átlátható táblázatba foglalta a résztvevők sorát. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) pedig összefoglalta, mire figyeljünk fagyizáskor.

Kép: Pixabay

Hazánkban évtizedek óta nem volt fagylaltmérgezés, de mivel gyorsan romló élelmiszerről van szó, fagylaltot is érdemes körültekintően vásárolni. A fagylalt hivatalosan cukrászati technológiával, speciális fagyasztással, jellemzően a fogyasztás helyszínén készülő, vendéglátó-ipari termék. Pasztőrözéssel, vagy hideg eljárással, fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejjel vagy vízzel készül, élelmiszer-adalékanyagok – például habosítók, sűrítők) – és járulékos anyagok – például gyümölcs, dió, mandula, pisztácia, gyümölcskonzerv és egyebek – hozzáadásával készítik. A hagyományos, kézműves fagylalt, amelyet különleges technológiával készít a cukrászmester, külön kategóriába tartozik.

Nutellás banánfagyi házilag!
Krémes fagylaltot házilag is készíthetünk, ráadásul pillanatok alatt, fagyigép nélkül. A banán és a nutella minden gyerek kedvence, de így együtt fagyiként egyszerűen isteni!

A fagyi állandó hőmérsékletű, folyamatos hűtést igényel, már néhány Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés is gyors olvadáshoz, a baktériumok szaporodásához és minőségromláshoz vezethet. Fontos, hogy az árusítópult környezete rendezett, tiszta, pormentes legyen, és a fagylaltpult biztosítsa a termék legalább mínusz 8 Celsius-fokos hőmérsékletét és szennyeződéstől való védelmét.

A jól működő adagolópultban a fagylalt állaga láthatóan nem túl lágy, nem olvadt. A fagylaltra közvetlenül ráhelyezett díszítések ehetők, ízlésesek és tiszták legyenek. Lényeges szempont, hogy folyó vizes kanálöblítőt vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használjanak, és a leöblített kanalat ne a pultra helyezett szivacsra, törlőruhára ütögetve víztelenítsék!

A jó minőségű fagylaltban nincsenek jégdarabok, mert az a megolvadt fagylalt visszafagyasztásakor keletkezik. Az igényes fagylaltozókban a frissen készült fagylaltot nem töltik a korábban készült fagylaltra, a tölcsért védik a szennyeződéstől, és kiszolgáláskor szalvétával adják át a kiválasztott nyalánkságokat a vásárlónak. A kiszolgálók keze tiszta, kézékszereket nem viselnek, bőrükön nincsenek sérüléses elváltozások.

Mik azok a transzzsírsavak?
Már megszoktuk, hogy van jó meg rossz koleszterin, meg van jó és rossz zsírsav. A jók a többszörösen telítetlenek, mint az omega-3 és az omega-6, a rosszak pedig a transzzsírsavak. De mik is ezek, és hogy kerülnek az ételünkbe?


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!