Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. augusztus 07. 10:45 | PP-Eletforma

PANELPROGRAM MÁSKÉNT

Emeletráépítés felsőfokon

Budapest egyik legkedveltebb lakónegyede, a József Attila lakótelep megépítése óta alig változott. Az 1957 és 1981 között kiépült terület a különböző építési technikák kísérleti terepé is vált. Van ott tégla, zsaluzott beton, és panelházból is többféle. A József Attila lakótelep most újabb kísérlet színterévé válik – jótékony hatást gyakorolva lakókörnyezetre és ingatlanárakra egyaránt.

Ferencváros önkormányzata tavaly indított tervpályázatot a lakótelep megújítására. Az elkészült pályamunkákat bemutatták az ott lakóknak, így kísérleti jelleggel már jövőre megkezdődhet az első négyemeletes lakóház könnyűszerkezetes elemekkel tervezett bővítése. A Napfény utcában kiválasztott lakóház közössége egy ötödik emelet ráépítéséért cserében liftet kap, a tulajdonosok pedig egy újabb szobával vagy terasszal gyarapodnak. A lakások alapterületének bővítése a program egyik fő célja, mivel a népszerű lakótelep legnagyobb problémája a két-három gyerekes családok számára éppen a kis lakásméret.

József Attila lakótelep a Dési Huber út, Távíró utca és Toronyház utca közötti szakasza egykor, Kép: wikimedia

József Attila lakótelep a Dési Huber út, Távíró utca és Toronyház utca közötti szakasza egykor, Kép: wikimedia

Jelenleg a befektetőt keresik, amely a kialakított plusz lakásokért cserében megfinanszírozza a fejlesztéseket. A hozam – ha nem is garantált –, de kecsegtető! A József Attila lakótelepen a lakásárak dinamikusan zárkóztak fel a IX. kerület egészéhez. A NAV adatait feldolgozó OTP Lakóingatlan Értéktérkép szerint 2017-ben és 2018 eddig eltelt időszakában a lakások négyzetméterének átlagára 384 ezer Ft volt, 14 százalékkal több, mint 2016-ban.

Még soha nem mondta rá senki, hogy szép
A 2013-as mélypont óta a fővárosban több mint megduplázódtak a lakótelepi panellakások ára, míg a vidéki nagyvárosokban az árnövekedés – idézőjelben – mindössze 50-70 százalékos. Ennek fényében nehéz elképzelni a panelházak részleges visszabontását, sokkal reálisabb a korszerűsítés és a panelprogram.

Összehasonlításul: a jelentős városrészi rehabilitáción áteső IX. kerület egészében 13 százalékos volt a drágulás, a lakások átlagos négyzetméterára 400 ezer forintról 453 ezerre nőtt ugyanebben az időszakban. A lakótelep lakásainak értékét vélhetőleg az is növelni fogja, hogy a tervek szerint új, gépkocsiforgalomtól elzárt főteret alakítanak ki közösségi központtal, valamint az Üllői út zaját zöldtetős parkolóház-sávval rekesztik ki.

Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai szerint, a lakótelep vonzó árai miatt tehát kedvező terepe lehet a fejlesztőknek, a befektetőknek. A bővítés költségeiért cserébe egy teljes emeletnyi lakás építési jogát kapják, amelynek értékesítéséből juthatnak majd hozzá a befektetett pénzéhez és persze az elvárt hozamhoz.

Pezsdül a piac a pesti peremkerületekben
Egyre népszerűbbek a főváros pesti oldalának külső kerületei. Az északi Újpest-Megyertől a keleti Rákosligeten át a déli Soroksárig tartó félkaréjban látványosan élénkül az ingatlanpiac.

Az eredeti elképzelések szerint a kihasználatlan lapostetőket napozó- és grillteraszként is lehet majd hasznosítani.

A József Attila lakótelep nem csupán helyi építési kísérlet színtere, de országos mintává is válhat. Magyarországon ma nagyjából nyolcszázezer lakótelepi lakást tartanak számon, de a telepek egységes megújulására, átgondolt fejlesztésére még nem volt példa, erre kíván most kísérletet tenni Ferencváros.Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!