Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. április 25. 19:00 | PP-Eletforma

ÁLOMFEJTŐK

Éjjelente többször is álmodunk…Miért nem emlékszünk rá?

Olykor furcsát, máskor szépet, néha rémisztőt, de egyetlen éjszaka alatt akár többfélét és többször is álmodunk. Reggel azonban alig emlékszünk rá. Mi lehet ennek az oka?

Ha elkezdjük figyelni az álmainkat, azok tudatosulnak és egyre többre fogunk emlékezni belőlük. Segít ebben pl. ha egy füzetet készítünk az ágyunk mellé, és ébredés után rögtön feljegyezzük álmunkat, mivel egy másik jellemző tulajdonságuk, hogy hamar elillannak. Sokszor egy meghatározó álom is a reggel, vagy a délelőtt folyamán ködbe vész. Vagyis az álmokra való emlékezés függ a külső tényezőktől, az álmok jellegétől és attól is, hogy mennyire érdeklődünk az álmaink iránt.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Mi az álom?
Az álom önkéntelen pszichés tevékenység, mely tudattalan lelki folyamatok terméke, csak annyi tudatosság van benne, hogy éber állapotban felidézhető legyen. Az álom tehát csak akkor lesz álom, amikor felébredünk és visszaemlékezünk rá. Ezáltal az álom és az éber világ összekapcsolódik, éber állapotban töprengünk rajta, talán el is meséljük másoknak, mindenféle eszünkbe jut róla, összefüggésbe hozzuk éber világunkkal, gondolatainkkal, érzelmeinkkel.

A pszichológia az álmokat elsősorban önmagunk megismerésének eszközeként használja, de bármennyit is foglalkozunk álmainkkal, mindig csak részben érthetjük meg őket, egy szeletük továbbra is titokzatos marad előttünk . Álmaink elsősorban azon keresztül segítenek önmagunk megértéséhez, hogy felvillanyozzák a képzelőerőnket, imaginációkat ébresztenek, melyek további asszociációkat hívnak magukkal. – magyarázza Polgár Júlia klinikai szakpszichológus.

Álmaink jelentése sosem egyértelmű, mindig aszerint határozzuk meg őket, hogy az álmodónak mi minden jut eszébe az álomról. Abban viszont minden álomértelmezés közös, hogy az előtérben levő dolgok mögött törekszik megtalálni a háttérben levőt. Egy álombeli fogalom vagy kép akkor szimbolikus, ha többet jelent, mint amit jelöl vagy kifejez, de mindig van egy átfogó tudattalan aspektusa, amit sosem lehet mindenestül megmagyarázni.

A legtöbb álomnak érzelmi világa van, akár több is, e köré épülnek az álom jelenetei. Álmainkban megjelenhetnek konfliktusos érzéseink, vagyis olyan témák szimbolikus formában, melyek aktuálisan foglalkoztatnak minket, azonban nem feltétlenül tudatosulnak. Az álmok egy másik típusa, amikor azok az éber érzéseinket kompenzálják, feldolgozzák nyomasztó élményeinket, pl. ha egy problémánk álmunkban megoldódik, nyugodtabban ébredünk és hatékonyabban tudunk nekilátni a problémamegoldás éber állapotban való megvalósításának.

Az álmok a pszichoterápiában is hatékonyan használhatóak, előmozdíthatják és felgyorsíthatják a terápia folyamatát és az abba való bevonódást, segítenek megfogalmazni vágyainkat, megtalálni belső, kiaknázatlan erőforrásainkat. Ne lepődjünk tehát meg, ha a pszichológust érdeklik álmaink, kérdezősködik felőlük, felhívja a figyelmünket a jelentőségükre, akár nógat is minket, hogy jegyezzük fel azokat!

(Forrás: pszichologuskereso.hu)

Mennyi alvásra van szükségünk életkoronként? Mutatjuk!
Mi, magyarok az alvás minőségét tekintve a dobogós harmadik helyen állunk. Átlagosan több mint hét órát alszunk, ám az alvás minősége egyenesen katasztrofális. Vajon mi ennek az oka?


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!