Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
Megosztás:
2010. január 07. 15:31 |

FÜRDŐSZOBA BEMUTATÓ

Egy pazar mediterrán barokk fürdőszoba -képekkel

Meggyőző bizonyíték a debreceni ház fürdőszobája, hogy a stílusok keverése és keveredése sokszor barátságosabb teret teremt, mint a szigorú iránykövetés. A szabálytalan alakú helyiségben föllelhetők klasszikus elemek, barokkos mintázatok, rusztikus, mediterrán megoldások, az összhatás viszont otthonos, s a berendezés minden eleme a kényelmet szolgálja.

Nehéz szavakkal leírni a debreceni családi ház fürdőszobájának alaprajzát, leginkább az közelít a valóságoz, ha egy téglalap és az egyik hosszabb oldalához illesztett háromszög együttesének kerületét képzeljük magunk elé. A szabálytalan forma biztos nem könnyítette meg a helyiség berendezését, ugyanakkor érdekes és praktikus megoldásokat kínált.

Igazi családi fürdőszoba

ez, már a méreténél fogva is az, de a berendezése is több ember kényelmét szolgálja. Ezt mutatja domináns eleme, az elnyújtott formájú, nagyméretű sarokkád, amely átmenetet képvisel a hagyományos, hosszúkás és a félkör alak között, amit oldalának burkolása is jelez. A nagyméretű vízszintes lapok használata egyértelműen azt mutatja, hogy egyáltalán nem akarták a kád íves vonalát hangsúlyozni, pedig megtehették volna, akár a kádhoz tartozó palásttal, akár kisebb méretű csempeborítással. Ez a megoldás viszont sokkal jobban illik a káddal szemben lévő, bár – ez itt már a háromszög egyik szára! – tőle eltartó falon végighúzódó szögletes mosdószekrényhez, ami ugyancsak a családi jelleget képviseli. A mediterrán tájakra jellemző, épített bútorba süllyesztett két, kerek Alföldi mosdó nyilván nem egy ember igényére szabott, mint ahogyan a fronton lévő faelemek is sok tárhelyet rejtenek. A szimmetrikusan megkomponált bútor két kazettás ajtaját és a középső rész négy fiókját asztalos készítette, mint ahogyan a helyiség ajtaját is. A pult kádhoz közelebbi részét záró magas, karcsú bútordarab és a mosdók fölött végighúzódó háromrészes, tükrös fali szekrény is a mesterember munkája.

A nagyméretű zuhanyfülkét

a mosdópult másik végéhez építették. A kabin fizikailag teljesen szeparált a fürdőszobától, olyannyira, hogy ezt akár filozófiai elkülönülésként is meg lehetne fogalmazni. Közvetlenül a bejárat mellett, attól balra kapott helyet a szokatlanul mély, tágas fülke, amelyet a fürdőszoba felől teljesen eltakar a mosdópultra merőleges, antik oszlopokat idéző elemben végződő fal. A zuhanyozó mérete miatt nem volt szükség ajtóra, de a víz nemcsak emiatt nem folyik ki innen, a padozat ugyanis a kabin belső részében lévő leeresztő felé lejt. A fürdőző kényelmét a tágasság mellett a fali sínen csúsztatható esőztetőfejes kézi tus és a fülke két sarkába épített kis fali polc is szolgálja. A fürdőszobai vécét még a zuhanyfülkénél is jobban elrejtették: egy fallal, ajtóval szeparált kis helyiséget építettek ki neki, a kád lábától kicsit távolabb, a bejárattól jobbra, az ajtótól némileg még takarva is.

A különleges burkolatok összessége

teszi teljessé a fürdőszoba hangulatát. A színhatás egységes, a helyiséget a drapp árnyalatai uralják, amelyeket a fehér szaniterek és a mély tónusú faelemek kiegészítenek, és hangsúlyossá tesznek. A falon horizontálisan fölrakott, téglalap formájú, tojáshéj színű, textiltextúrájú csempe dominál, amelyet bronzos bordűr díszít aranyos pöttyözéssel. A földre a homokszín árnyalat négyzetes változata került, a kád peremét, a mosdópult tetejét és oldalát pedig ugyanilyen színű, de hosszúkás elemek borítják. Az amúgy is hangsúlyos kád mögötti falat a barokkos mintájú burkolat is kiemeli – azt, hogy ez a csempe a lapcsaládhoz tartozik, az alapszín és a textiles jelleg is mutatja -, az ornamentika arany- és ezüstszínű. Ez utóbbi hidegebb árnyalatát hozza vissza a falrészt fölül lezáró, a helyi világítást megoldó égőket magában foglaló stukkódíszítés élének festése. Ugyanilyen festéssel zárták a fürdőszoba felől a zuhanyfülkét szeparáló fal tetejét is. A tusoló különállása viszont a belső burkolatában is megmutatkozik: itt függőlegesen tették föl a téglalap alakú elemeket, a zuhanypanel mögötti világos falrészt keretező díszes csempesor is csak itt látható. A fülke alját borító négyzetes lapokat pedig negyedelték. A kisebb kockák látványban is megkülönböztetik a kabint a fürdő többi részétől, de a megoldás praktikus is, mert az apró lapokkal könnyebb megoldani a padozat megfelelő lejtését.

A helyiség kellemes hangulatáról

különféle kiegészítők is gondoskodnak. Ilyen a mosdó fölötti szekrény középső részét díszítő, dombornyomásos tapéta vagy a pult falára mindkét oldalon odaillesztett ezüstös-aranyos törülközőtartó fogas. A tusolófülke szappantartója is ez utóbbi termékcsalád tagja. Az óarany, borvörös, sötétbarna csíkozású függöny és drapéria remekül illik a fürdő színeihez, a bordűrökhöz és a fa meleg tónusához. Ez utóbbi és a puha textil anyaga is oldja a sok kő ridegségét.

Fotó: Fényes Gábor

Figyelemre méltó

● A sarokkád íves vonalát nem hangsúlyozták, mert a nagyméretű lapok szögletessége jobban illik a vele szemben lévő épített mosdószekrényhez.

● A tusoló alját borító lapokat negyedelték, ez látványban is megkülönbözteti a kabint a fürdő többi részétől, de az apró kockákkal könnyebb megoldani a padozat megfelelő lejtését is.

A fürdőszobai vécét teljesen elrejtették: egy fallal, ajtóval szeparált kis helyiséget építettek ki neki.

 Infó

Címek, telefonszámok, webhelyek

ASZTALOS

Kiss Tivadar

4287 Vámospércs, Bartók Béla u. 38.

Telefon: 06 (30) 327-0032, 06 (52) 210-036

E-mail: [email protected]

BURKOLAT, SZANITEREK

GSV Kereskedelmi Kft. (Gulyás Tüzép)

4034 Debrecen, Vámospércsi út 37.

Telefon: 06 (52) 526-666

www.gsv.hu

FŐVÁLLALKOZÓ

Barna Bau Építőipari Kft.

4026 Debrecen, Péterfia u. 30.

Telefon: 06 (52) 416-297

www.barnabau.hu

A cikk a Konyha&Fürdő Magazin 2009/5. számában jelent meg.

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!