Cikk nyomtatása | Hozzászólások (4) |
Megosztás:
2006. január 02. 22:22 | Pato Erika

SZÜLÉS

Baba a családban

A gyermekáldás lehet öröm és büntetés is. Aki az utóbbiként éli meg, az úgy is fog viselkedni gyermekével, büntetni fogja őt, és ez által tönkre teszi az egész életét. Szerencsére az ilyen gondolkodású szülők kevesebben vannak. A többség várja a kis jövevény megérkezését.

A kismama mindent megtesz azért, hogy egészséges utódot hozzon világra, s utána is óvja-védi gyermekét. Ez nagyon fontos, hiszen az embergyerek sokáig ki van szolgáltatva életképtelensége miatt: anya nélkül nem tudna létezni.

Az igazán gondos szülők a fogantatás előtt lépéseket tesznek azért, hogy egészséges gyermekük lehessen. Sajnos, még mindig él az a rossz beidegződés, hogy a gyermekvállalást kizárólagosan női feladatnak tekintik. Pedig, azok lesznek a legjobb apák, akik már a felkészülésből is kiveszik a részüket.

Akik nem készülnek fel tudatosan a gyermekvállalásra, azoknak szembesülniük kell azzal a ténnyel, hogy a gyermekük már legalább két hetes, mikor tudomást szereznek róla. Pedig a gyermek életében ez nagyon fontos időszak. A megtermékenyített petesejt beágyazódást követően, robbanásszerűen gyors fejlődés során alakulnak ki a főbb szövetek és szervek, majd a magzat jellemző külső és belső felépítése. A terhesség 10. hete után a főbb test formáiban már jórészt kialakult embrióra főleg a mennyiségi növekedés, a szöveti érés és a működések tökéletesedése jellemző. A legtöbb fejlődési rendellenesség a 10. hét előtt következik be.

Ha valaki felelősségteljesen szeretne gyermeket vállalni, akkor részt vehet a családtervezési programban. Ez egy alkalmassági vizsgálattal kezdődik, amely a következőket foglalja magában:

genetikai alkalmasság: a családfa felvétele révén tisztázzák a családban korábban előforduló örökletes ártalmakat, az adott családra jellemző betegségeket

a családtervező nő egészségi alkalmassága: ha olyan betegségre derül fény, amely a terhesség kihordását befolyásolja (pl.: epilepszia, cukorbetegség, pajzsmirigy-betegség, magas vérnyomás, daganat, vese- és májbetegség, szív- és érrendszeri vagy vérképző rendszeri ártalom, sok izületi gyulladás, nemzőszervi elváltozás), akkor a terhességet megfelelően előkészítik és a terhesség ideje alatt is kezelik.

terhességi alkalmasság: ez egy speciális szűrő jellegű nőgyógyászati vizsgálat. Három célja van: a méh esetleges rendellenes állapotának feltárása, az esetleges gyulladások kórismézése: hüvelytisztaság vizsgálat, szexuális úton terjedő betegségek vizsgálata, hormonális zavarok felismerése. Végül a vizsgálat keretében rákszűrés is történik. A rákszűrést évente kell elvégeztetni azoknál a nőknél, akik rendszeres szexuális életet élnek, valamint betöltötték a 18. életévüket.

– a családtervező férfi alkalmassága: a nemzőképesség ellenőrzése a megszakított érintkezés útján nyert ondó laboratóriumi vizsgálatát jelenti.

– a párok pszichoszexuális alkalmassága

– bizonyos veszélyállapotok felismerése és kizárása, AIDS szűrés

A gyermek fejlődési zavarainak gyakorisága némileg változik az anya életkorától függően. A kockázat a 20. és a 35. életév között a legkisebb, a 18-20. év között, valamint 35-40. éves kor között valamivel magasabb. A 18. év alatt és 40. év felett a várható veszélyek előfordulása azonban már számottevően gyakoribb. Tizennyolc éves kor előtt azért nagyobb a terhesség-vállalás kockázata, mivel a lányok szervezete és a méh még nem készült fel a terhességre.

A túl fiatal anyától született gyermekben gyakoribbak a szülési sérülések és a szülés elhúzódása miatti, elsősorban az oxigén-ellátás zavarára visszavezethető idegrendszeri betegségek. Az anyai életkor előrehaladásával, 38. év felett kis fokban, 40. év felett számottevően emelkedik a magzatokban a számbeli kromoszómahibák, például Down-kór gyakorisága. Hiszen ahány éves az asszony, annyi évesek a petesejtjei is, emiatt az idősebb petesejtek már több ártó környezeti hatást szenvedhettek el, mint a fiatalabbak. Biológiai szempontból tehát a 20. és 35. év közötti időszak a legkedvezőbb a terhesség vállalására. Nem szabad azonban a 35. év feletti gyermekvállalás veszélyét eltúlozni és a biológiai szempontok mellett a társadalmi feltételek alakulására is tekintettel kell lenni.

A családtervező-férfiak életkorának értékelésekor két szempont érdemel említést. Az egyik a genetikai: a 40 éven felüli férfiak gyermekeiben növekszik az új domináns génhibák gyakorisága. A másik, a társadalmi szempont fontosabb, és ez a férfiak rövidebb átlagos élettartamával kapcsolatos, ami a szüléskor hazánkban 60 év körül van. S a gyermeknek apára is szüksége van, ezért erre mindenképen gondolni kell a gyermekvállaláskor.

A nemzetközi ajánlások szerint a legkedvezőbb, ha a gyermekek születése között 2-3 év telik el.

Amennyiben nincs akadálya a gyermekvállalásnak, 3 hónapos felkészülési idő következik. Ennek elemei:

1. Az ivarsejtek védelme: a mai tudományos álláspont szerint a fogamzásgátló tabletták fogamzás előtti alkalmazása a későbbiekben vállalt terhességre semmiféle kedvezőtlen hatással nincs. A fogamzásgátló tabletták alkalmazását viszont helyes három hónappal a tervezett fogamzás előtt abbahagyni, mert a női szervezetnek bizonyos időre van szüksége a belső hormonszabályozás helyreállításához. A spirált is a tervezett fogamzás előtt 3 hónappal helyes eltávolítani. A fogamzásra történő 3 hónapos felkészülési idő alatt a hagyományos módszerek (pl: gumióvszer) ajánlhatók a védekezésre. Ez bizonyosan nincs semmifajta ártalmas hatással a majdani terhességre.

2. Magzatvédő vitamin a fogamzás körüli időszakban: csak a fogamzás előtt minimum egy hónapos alkalmazása képes az anyai vérben olyan vitamin-koncentrációt biztosítani, amely a havi vérzés kimaradásakor (vagyis a magzati fejlődés 15. napjától) kialakuló fejlődési zavart kivédi. Helyes ezért már a fogamzásra történő három hónapos felkészülés egész időszakában szedni, és a tápláléknak e vitaminokkal történő kiegészítését a terhesség 3. hónapjának a végéig folytatni. A vitamin legfontosabb hatóanyaga a folsav és a B12-vitamin. A folsav és természetes formája a folát (újabban javasolják esetükben a B11- vitamin név használatát), valamint a B12-vitamin kulcsszerepet játszik.

3. Munkahelyi ártalmak kiszűrése: meg kell határozni azokat a fertőző kórokozókkal, mérgező vegyi anyagokkal, ártalmas sugárzással foglalkozó munkahelyeket, amelyek valóban veszélyt jelentenek a fejlődő magzatra.

A tervezett gyermekvállalás és a gondosan előkészített terhesség a családtervező nő legjobb pszichofizikális állapotát is igényli.

1. Táplálkozás: a magzat szükséglete és a fokozott anyagcsere következtében a terhességben fokozódik az anya vitamin és ásványanyag igénye. Táplálkozási szokásaink mellett a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás általában biztosítani képes a megnövekedett szükségletet. Fontos a túlzásoktól való tartózkodás! Terhesség alatt napi ötszöri étkezés javasolt a következő megoszlásban: legyen a napi össztáplálék 20 %-a reggeli, 10 %-a a tízórai, 30 %-a az ebéd, 10 %-a az uzsonna, és 30 %-a a vacsora. Legyen az étrend változatos, a reggeli és a tízórai lehetőleg teljes étel (kis zsírtartalmú tej és sajtok), főzelék mindennap, de ne maradjanak ki a párolt zöldségek, a nyers saláta és gyümölcs sem. Előnyben részesülnek a növényi zsírok és a zsírszegény húsok (hal, baromfi). A barna kenyér fogyasztása elengedhetetlen. Kerülni kell a tésztákat, édességeket. Fogyasszon a terhes napi 1,5-2 liter folyadékot. Italnak legjobb a víz.

2. Életmód, öltözködés: minden téren (fizikai, munka, sport ) tartózkodni kell a túlzásoktól. Indokolt a napi 1-2 óra friss levegőn való tartózkodás, könnyű séta. Kerülje a terhes a zárt, rosszul szellőzött, dohányfüstös helyiségeket. Fontos a kielégítő éjszakai nyugalom. A hosszú utazás, a hirtelen és erőteljes klímaváltozás nem ajánlott. A végbelet naponta 1x, a hólyagot naponta többször kell üríteni. Tilos ülőfürdőt venni a fokozott alhasi vérbőség miatt! Naponta legalább egyszer kell zuhanyozni. A genitalékat tisztálkodáskor csak kívülről szabad lemosni, tilos a hüvelybe nyúlni, vagy hüvelyöblítést végezni! A ruházat legyen kényelmes és könnyű, a fehérnemű légáteresztő és pamut. Kényelmes, lapos sarkú cipőt válasszunk.

3. Torna: speciálisan terheseknek összeállított gyakorlatot szakember vezetésével végezze a terhes. A terhes torna csak a 12. hét után, szülés-nőgyógyász szakorvos engedélyével végezhető. Ezek célja a keringés javítása, a helyes testtartás megtanítása és a légzés technika elsajátítása.

4. Kommunikáció a magzattal: a köztudatban még ma is tartja magát az álláspont, miszerint a gyermek lelki fejlődése világrajövetelével veszi kezdetét.

Akart és nem akart gyermekek összehasonlító vizsgálatából kiderül, hogy a csecsemőhalálozási arány, az agyi károsodás, a mentális retardáció és a súlyos szocializációs zavarok a nem akart gyermekek körében szignifikánsan magasabb számban fordulnak elő. A nem kívánt gyermekek körében végzett más vizsgálatok a születés utáni első hónapban kétszer magasabb csecsemőhalálozási arányt mutatnak a kívánt gyermekekhez képest. A kapcsolatfejlesztő programok alkalmasak következtetések levonására: miután a babák kötődési készsége jobb, IQ-szintjük magasabb. A kutatók az eddig rendelkezésre álló összes adat reanalízisét elvégezve oda lyukadtak ki, hogy az IQ-szintünket génjeink mindössze 34%-ban, míg az ntrauterin környezet 66%-ban határozza meg (Matt McGue 1997). A méhen belüli környezet, a kapcsolat a döntő. A terhesség vége felé közeledve fel kell készülni a szülésre-születésre, más szóval az elszakadásra. Ahol kötődés van, ott elszakadás is, és ennek megfelelően gyász is. A 36. héttől azt javasoljuk az anyáknak, kezdjék gyermeküket és önmagukat is felkészíteni az elszakadásra. Fel kell hívni a gyermek figyelmét arra, hogy nem megszabadulni akarnak tőlük, ahogy ezt egyébként a babák megélik, hanem világra hozni őket, mert a további fejlődésükre belül már nincsen tér. Azt is jó közölni a babákkal, hogy mi fog történni velük a szülés-születés során, és mi vár rájuk a külvilágban.

Ebből a rövid kis összefoglalóból is, melyet a XIV. kerületi családtervező központ munkatársának összefoglalója alapján készítettem is mutatja, hogy gyermeket vállalni igen komoly feladat. Az apa és anya felelőssége a gyermek egészsége, majdani helyzete. Sokan emiatt óvakodva, félelmekkel terhelten viszonyulnak a gyermekvállalás kérdéséhez. Ezt nem szabad, nem kell, csak odafigyelés, gondosság és szeretet kell, hogy világra jöhessen egy kis csoda, aki a szemünk fénye, életünk értelme lehet.

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások (4) |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!