Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. július 14. 11:00 | László Márta

SPÓROLUNK A FÉNNYEL?

Áramzabálók, ég veletek!

Három év múlva végleg eltűnnek a polcokról a hagyományos izzók, háztartási célokra csak LED-es fényforrásokat vehetünk. Erről a folyamatról 10-ből 9 magyar fogyasztó már hallott, de addig, amíg ki nem ég egy körte, a többség (62%) – nem foglalkozik a csere gondolatával – derül ki az INESA LED gyártó cég magyar otthonokat és fogyasztókat vizsgáló reprezentatív felméréséből.

2009-ben az Európai Unió elrendelte a hagyományos izzók fokozatos kereskedelmi kivezetését, elsősorban fenntarthatósági szempontok miatt, mivel becslései szerint az EU-s országok otthonaiban a fényforrások 85%-a hagyományos, rossz energiamutatókkal rendelkező izzólámpa. Ezt az arányt, amennyire lehetséges, szeretné leszorítani, ezért a többéves átfutás végére az áruházak polcain már csak a korábbi gyártásokból megmaradt hagyományos fényforrások kaphatók, azok is csak 2020-ig.

LED fények, Kép: pixabay

LED fények, Kép: pixabay

Legyen fény!

Az INESA felmérése szerint egy átlagos magyar otthonban 12 lámpatest és 19 égő található, melyből az izzók fajtáját nézve a hagyományos, a kompakt és a LED izzók is hasonló, 25% körüli arányban vannak jelen. A maradék 25%-ot egyéb, pl. halogén izzók teszik ki. Ez tehát némiképp kedvezőbb arányt mutat az EU-s számokhoz képest.

A magyarok növekvő nyitottságát és környezettudatosságát mutatja az is, hogy az otthonok több mint felében, 54%-ában találkozhatunk már legalább egy energiatakarékos LED fényforrással.

Spórolás fénnyel

Sokan hiszik, hogy az árammal úgy spórolnak jól, hogy lekapcsolják a villanyt! Ennél célszerűbb, és költséghatékonyabb, ha már a fényforrások kiválasztásánál is környezetkímélő izzókat választunk.

Egy LED fényforrás élettartama akár 50.000 óra is lehet, ami a kb. 1.000 órát világító hagyományos izzóénak 50-szerese, a 12.000 órát bíró kompakt fénycsőnek pedig 4-szerese. Sztenderd számítások szerint a villanyszámla világításra eső része akár 90%-kal is csökkenthető kizárólag LED fényforrások alkalmazásával, a bekerülési költségek megtérülése pedig egy éven belül elérhető.

Kiégett, cseréld ki drágám!

A magyarok többsége, 62%-a csak akkor cserél izzót, ha az előző kiég, vagy elromlik. Ez nem igazán energiatudatos hozzáállás, ugyanakkor az is elmondható, hogy izzócsere esetén már minden második ember biztosan LED izzót fog levenni a polcról.

Az égők kampányszerű cseréje egyébként azokra a LED iránt erősen elkötelezett fogyasztókra jellemző, akik felújítás, vagy új otthon kialakítása előtt állnak.

Ledes konyhaasztal, Kép: staticflickr

Ledes konyhaasztal, Kép: staticflickr

LED-et, de hova?

Az INESA kutatásából az is kiderült, hogy a válaszadók 62%-a szerint a konyhában és a nappaliban a legjobb megoldás a LED fényforrások használata. Ezt követi az előszoba, a fürdőszoba és az íróasztal hármasa, ezekbe a helyiségekbe a fogyasztók több mint fele szerelne szívesen LED fényt.

Már pályázhatunk a nyílászárók cseréjére!
2017. július 1–től lehet jelentkezni az Otthon Melege program aktuális pályázatára. A támogatás nyílászárócserére, hőszigetelésre, napelem vagy napkollektor beépítésére és fűtéskorszerűsítésre fordítható.

– A LED izzók változatos formája, színe és fényereje miatt valóban univerzális megoldásnak számítanak szinte minden helyiségben – mondta Domsa Mihály, az Én menő lakásom blog szakértője. – Egy konyhában például különösen fontosak a részletek, a szeleteléshez, főzéshez, mosogatáshoz minden területet látni kell. Itt a mennyezet megvilágításán túl a konyhaszekrény aljára helyezett LED-szalag elhelyezését szoktam javasolni – ajánlotta a blogger.

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!