Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. március 20. 11:00 | László Márta

PÉCSI KÜLÖNLEGESSÉG

Álomház mecseki panorámával

Szó szerint behódol Pécs városa annak a családi háznak, amelyet Gálosi Bettina tervezett a Stílus és Otthon – Jövő otthonai pályázatára. A fiatal tervező figyelembe vette a helyi adottságokat, betartotta a kihívó, lejtős terepviszonyokra vonatkozó sajátos előírásokat, a végeredmény pedig egy olyan élhető családi ház lett, ahová mindenki szívesen beköltözne.

– A beépítési koncepciónál a főbb irányokat vettem alapul, amelyeket a telek adott, illetve az egyik legfontosabb szempontként a helyes tájolással elért kilátást a Mecsek oldaláról Pécs városára. Az épületet úgy kívántam megtervezni, hogy a lejtős terepviszonyokhoz alkalmazkodva minél kevesebb beavatkozást ejtsek a területen – mesélte az előkészületekről  Bettina. A fiatal lány szívügye a Baranya megyei térség, friss mester-diplomásként ott is szeretné megtalálni, megvalósítani építészeti küldetését.

Gálosi Bettina látványterve, Kép: Hörmann

Gálosi Bettina látványterve, Kép: Hörmann

Tömegformálás – anyaghasználat több szempont szerint

Bettina a tömeg alakításakor több szempontot vett figyelembe. A passzív tervezésből merítve ihletet, a lapostetőket túlnyújtotta, így az épület nyáron magát árnyékolja, és ezért nem mindenhol szükséges külön árnyékoló beépítése. Télen viszont az alacsonyabb beesésű napsugarakat bejutnak a lakótérbe, és kellemes hőmérsékletet nyújtanak. Ezzel a fűtési költségek is csökkenthetők.

Gálosi Bettina belső látványterve, Kép: Hörmann

Gálosi Bettina belső látványterve, Kép: Hörmann

Az épület tömege egységesen fehérre színezett nemes vakolat. Az anyaghasználattal az épület letisztultságát erősítette. Így az alkalmazott fehér vakolattal létrejött egy egységes homlokzati kép, amely ugyanakkor kontrasztosan kiemelkedik az összefüggő zöldfelületből. A belső térben szintén a fehér dominál, viszont ezt ellensúlyozva megjelenik a faburkolat is, barátságosabb hangulatot keltve.

Gálosi Bettina látványterve panorármával, Kép: Hörmann

Gálosi Bettina látványterve panorármával, Kép: Hörmann

Belső terek – panorámás kényelem mindenkinek

– Az épületet szülők és két gyermek családmodellre terveztem, de kialakítható egy plusz szoba is harmadik gyermeknek az emeleten. Nagy megnyitásokkal dolgoztam, hogy minden lakó élvezhesse a kilátást.

Kis magyar lakásmatek
Új, újszerű vagy használt? Számtalan indok, vélemény, előny és hátrány sorolható fel mindegyik típusnál, dönteni azonban mindig az ingatlanvásárlónak kell, a konkrét információk birtokában. A Duna House szakemberei összeszedték az érveket és ellenérveket, valamint számoltak is.

Az én kedvencem a nappali-konyha-étkező szekció, amelyik tulajdonképpen játékosság a térben, de ugyanakkor kiemeli a panorámát – mondta a tervező.

Az előtérből át a közlekedőbe jutunk, ahonnan elérhető a konyha és az 1,4 m-rel lejjebbi szinten lévő nappali tere, ahonnan elérhető a külső téri terasz. A konyhától nyugati irányban egy étkező található, lenyűgöző kilátással Pécs városára. A lakóteret az emeleten alakította ki a tervezőnő. A konyha teréből, függesztett lépcsőn lehet eljutni az emeletre. A lépcsővel szemben egy dolgozóként is használható nyitott tér található. Minden szobából nyílik egy terasz. Sőt, a szülői háló előtt, a nappali feletti tető zöldtetőként alakították ki, így a nyári melegben kellemes látványt nyújt a lakóknak, és nem terheli a felmelegedett vasbeton födémszerkezet a párolgásával a környezetet.

Összességében az épület a betervezett anyagokkal és építészeti megoldásokkal kiváló lakókörnyezetet teremt, értékét az egyedi panoráma csak emeli.Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!