Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. szeptember 01. 11:00 | László Márta

DÜBÖRGŐ LAKÁSPIAC

Aduász a banki ingatlan?

Legalább még egy évig folytatódik az ingatlanárak növekedése a hazai piacon. Egyre többen vágnak bele az építkezésbe, gombamód szaporodnak a kivitelező vállalkozások is. A dübörgő piacon a  gyors beruházások és a rövid kivitelezési idő miatt jogosan merülhet fel a kérdés a vásárlókban: az újépítésű ingatlanok esetében honnan lehet tudni, hogy megfelelő minőségű a kivitelezés?

A majd egy évtizede hatályos jogszabály szerint az építkezési engedély megadásához kötelező egy műszaki szakértőt megbízni, aki az építkezés helyszínén kíséri figyelemmel, hogy az ingatlan az engedélyeknek, jogszabályoknak, előírásoknak, szerződéseknek és a dokumentációknak megfelelően épüljön meg.

Szép mediterrán ház, Kép: pixabay

Kép: pixabay

Érdemes vele már az építkezés alatt folyamatosan egyeztetni, ez a rendszer hivatott garantálni ugyanis a munkálatok megfelelő minőségét. Ha valami mégsem stimmel az épületen, a műszaki szakértő jelzi a kivitelezőnek, aki elvégzi a javítást.

– Ázás, penészedés és statikai gondok, amiről leginkább csúnya repedések árulkodnak – ezek a legjellemzőbb hibák, amik az átadást követően aránylag hamar, de legfeljebb pár éven belül jelentkeznek a rosszul megépített épületen – mondja Homolya Gergely, az OTP Ingatlanpont újépítésű ingatlanokkal foglalkozó projektmenedzsere. – Tudtukon kívül óriási kockázatot vállalnak tehát azok, akik megfelelő referencia, vagy releváns tapasztalat nélküli kivitelező által épített ingatlanok közül válogatnak saját szakállukra. Ilyen esetekben jellemzően nehezebb a garanciaigények érvényesítése is – osztja meg tapasztalatát Homolya Gergely.

– A legkedvezőbb helyzetben a banki hátterű, vagyis pénzintézeti finanszírozású beruházások vannak. Egyfajta garanciát jelent az ügyfeleknek, hogy a bank által megvizsgált és elfogadott kivitelezők építik a házat, megfelelő anyagokból, stabil pénzügyi háttérrel.

Pörög a piac
A Központi Statisztikai Hivatal által kiadott adatok szerint 2017 első félévében tovább nőttek a lakásberuházások országszerte: egyre több építkezési engedélyt adnak ki, csak az elmúlt fél évben majd húszezer engedélyt állítottak ki a hatóságok. Ez 40%-kal haladja meg a tavalyi év azonos időszakának adatát. Egyre nagyobb alapterületű ingatlanok épülnek: 6 nm-rel bővültek a lakások, átlagosan 95 nm az alapterület. A beruházók fele-fele arányban magánszemélyek, ill. vállalkozások.

A bank adja a beruházás folyamatos kontrollját: a műszaki szakértő vizsgálata, a folyamatos számlaellenőrzések, a befizetett vételárrészletek kezelése, vagy akár maga a megvalósíthatósági tanulmány eleve olyan tényezők, amelyek ha kizárni nem is tudják, de jelentősen csökkentik a kockázatokat – mondja az OTP Ingatlanpont szakembere.

A banki projektek azonban aránylag kis szeletét teszik ki az újépítésű állománynak. A többi projektnél a közvetítők általában szigorú szabályok alapján vesznek fel új ingatlanokat az állományukba. Az OTP Ingatlanpontnál ilyen például, hogy csak az állami építésügyi műszaki szakértők adatbázisában szereplő szakember véleményét fogadják el, ill. hogy részletes szintrajzot, műszaki leírást kérnek be. Az is egy további biztosíték, hogy a tulajdonosi hátteret is feltérképezik, árult el néhány vállalati kulisszatitkot Homolya Gergely.

Panel: bomba jó kilátások
Német mintára Magyarországon is lebontanák a panelházak felső néhány emeletét. Az OTP Ingatlanpont szakértője szerint a magyar lakosság nagyjából tizedét érintő intézkedéstől azonban egyelőre senkinek sem kell tartania. Amíg külföldön az elnéptelenedett lakónegyedek miatt volt szükség az intézkedésre, idehaza a panel reneszánszát éli: olcsó ára, jó elrendezése miatt még mindig az egyik legkeresettebb ingatlantípus. Sőt, néhány helyen még új emeleteket is felhúznának rájuk!

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!