Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2011. november 02. 13:33 | Sebok Orsolya

LAKBERENDEZÉS

A személyiség új tükre-otthonunk berendezése

Mit akarok? Ki vagyok? Mit szeretnék, milyennek lássanak mások? Hogyan tudom magam másoktól megkülönböztetni? A kérdésekre manapság az otthonunk berendezésével is válaszolunk – állítja Kai Steffan lakberendező.

A Villeroy & Boch kreatív igazgatója szerint 2011 az individuumot láttató, személyességet árasztó lakberendezés éve. Az irány már évek óta ez: a globális és mindenki számára nyitott világban a minket körülvevő négy fal vált a személyiségünk takarójává.

 Az otthon az a hely, ahol teljes mértékben önmagunk lehetünk, korlátok nélkül kiélhetjük magunkat – magyarázza Kai Steffan, hogy miért jelenik meg egyre több érzelem a lakberendezési tárgyakban, és miért érdeklődünk egyre intenzívebben a minket körülvevő környezet iránt. Az eredmény az időnként ironikus, akár provokálóan eklektikus otthonokban ölt testet, ahol – szemben a korábbi trenddel – a terek kevésbé érnek egybe, és kevésbé standardizáltak.

 A szobák falán föltűnnek az öltözködésben hódító vibráló színek, és ugyancsak a ruházati divatból költözött be az a számtalan különböző anyag, amely most együtt jelenik meg a padlókon, falakon. A meglepő anyagkombinációk izgalommal és élettel töltik meg a lakásokat. Ez a fajta személyesség a lakás dekorációjában és az asztalterítékekben is megmutatkozik. Az otthoni étkezések lassan visszakapják korábbi szerepüket: nyugodt együttlétekké válnak, amelyek rólunk és családtagjainkról szólnak.

 Az étkezés többé nem csupán a szükséglet kielégítéséről szól. A gyorséttermekből rendelt fogások helyett divattá vált a főzés és a tálalás művészete a mindennapokban is – hangsúlyozza a lakberendező. Nem mindegy, hogy mivel terítünk: a tányér is kifejezője a személyiségnek. A kiállítások tanúbizonysága szerint nincs egyeduralkodó: divatos a country és a modern, aszimmetrikus formájú étkészlet is.
Steffan úgy véli, a ma érvényesülő trend a személy válasza a globalizációra.

 A végéhez közeledik az „általános igazság”: nincs mindenki számára kötelező stílus és kinézet. Az elmúlt években elvesztettük az érdeklődésünket a lakberendezés iránt, hiszen minden irányból egyforma impulzusok értek bennünket. Az egyendivat ma már senkit nem érdekel. Most újból azon fáradozunk, hogy a lábtörlőnk mögött a saját világunk fogadjon bennünket. Honvágyunk van a saját stílusunk, kultúránk, eredetünk iránt. Az is lényegtelen, hogy ez a lakásdekorációban vagy a terített asztalban valósul meg.

Piac & Profit Magazin 2011 októberi számaCikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!