Facebook hozzászólás
289

Szent Márton Újborfesztivál és Libator a Skanzenben

Szent Márton-napi népszokások elevenednek meg, libaételek és borok kerülnek terítékre a Skanzen Márton-napi fesztiválján november 11-12-én. Vidám tollfosztó, népi játékok, mesék, táncház és koncertek várják a látogatókat.

Libaünnep, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

A néphagyomány szerint a gazdasági évet, a szántóföldi teendőket Márton napja zárja le. Elkezdődik a természet téli, pihenő időszaka és ezzel a kalákában végzett munka a házakban. Márton-nap volt a karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor kiadósan, jóízűeket lehetett enni és mulatozni. Ekkor kóstolták meg először az újbort. Úgy tartották, hogy minél többet isznak ezen a napon, annál több erőt és egészséget töltenek magukba. Márton-napon vágták le a tömött libákat és kötelező volt libás ételt fogyasztani, hiszen „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.”

A Skanzen hétvégi fesztiváljára látogatók libaételeket, családi pincészetek újborait kóstolhatják, a portákon pedig előkerülnek az ősz csemegéi: a sült alma és a sült tök. A fesztiválszínpadon egymást érik a fellépők. Népmeséket, Márton-napi mondákat és legendákat láthatunk és hallhatunk. Szombaton a Magyar Vista Social Club és a Tinti’s, vasárnap a Nana Vortex és Herczku Ágnes ad koncertet.

Vidám téli társas munkákba csöppenhetünk. Belekóstolhatunk a toll- és kukoricafosztás, a fonó hangulatába. A Lajta Néptáncegyüttes Márton-napi népszokásokat és mulatságokat elevenít meg. Kézműves foglalkozásokban sem lesz hiány. Csuhébabát, dióbölcsőt, textillibát, libás ékszert és lámpást készíthetünk a házakban. A népijáték-készítés mellett a Magyar Madártani Intézet természetbarát játékokkal búcsúzik itt az „év madarától”, a tengelictől. Irodalmi borkóstoló és Keresd a libát! pontkereső játék színesíti a programot, ahol a közönségnek bőven lesz része muzsikában, néptáncban és táncházban.

Lassan sült libacomb, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

 

Ez a libasült úgynevezett konfitálással készül, ami manapság igen divatos szakszó lett, de ne dobjuk magunkat hanyatt tőle olyan könnyen, ez ugyanis egy ősi tartósítási eljárás. Annyit tesz, hogy a sütésre szánt húst viszonylag alacsony hőfokon sütjük órákon át, ettől a hús isteni puha lesz, és amit nem használunk fel belőle azonnal, azt a zsírral légmentesen befedve hetekig, hónapokig tárolhatjuk a hűtőben, vagy a hideg kamrában. Hogy hogyan csináld? Kattints a képre a receptért!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!