Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. május 24. 19:00 | László Márta

Sörben az igazság Tapolcán

Virágkorukat élik Magyarországon az újhullámos sörök, sorra nyílnak a sörfőzdék – soha ilyen zsongás nem volt még itthon ezen a területen. Azon fogyasztók, akik a valódi minőséget keresik, egyre kedvezőbb helyzetben vannak, hiszen a jobb budapesti bárokban és vidéken is egyre inkább kötelező, hogy legyen úgynevezett kézműves sör. A jó sör ezekben az években előttünk válik a gasztronómia részévé.

A folyamatosan változó viszonyok és az új kihívások megnehezítik a sörfőzők életét. Mindent áthat az újdonságok, a szokatlan megoldások keresése, és a kilencvenes évek elején alakult kb. 400-500 kisüzemi sörfőzde közül a 2000-es évek kedvezőtlen piaci viszonyai miatt csak néhányan maradtak életben.

Strai sörök, Kép: borsophoto

Helyi sörök az ünnepségen, Kép: borsophoto

Az évtizedekkel ezelőtt induló, ma is működő és sikeres főzdék az innovatív hozzáállásnak, az időről időre megjelenő új söröknek és némely esetben a generációváltásnak köszönhetik a sikereiket.

A hazai kisüzemi sörfőzdék között a legidősebb a Stari Sör: Tapolcán már akkor húsz éve készült kézműves sör, amikor a legtöbben életükben először hallottak arról, hogy létezik ilyen termék.

Idén 25 éves a legrégebbi magyar kisüzem, a Stari Sörfőzde

Az 1992-ben megnyitott Stari Sör hosszú évek óta szállítja a legnépszerűbb sörtípusok megbízható minőségű főzeteit. A tulajdonosok innovatív szemléletének és a sikeres fejlesztéseknek hála a sörfőzde a negyedszázados fennállását is jelentős újdonságokkal ünnepli.

Tapolcán a pils, barna és ír vörös sörök mellett valódi gyümölcssöröket (meggy, szilva, grapefruit, fekete ribizli) és búzasört eddig is készítettek. Gyümölcsös termékeik itthon szinte példátlan módon kizárólag tiszta gyümölcs felhasználásával készülnek, minden harmadik korty belőlük pedig maga a harsogó szilva, az ízletes meggy, a fanyar fekete ribizli és az illatos grapefruit, hiszen 30%-uk gyümölcs.

Sör mi több
Jó hír! A Magyar Sörgyártók Szövetsége megtartotta hivatalos csapolását. A szervezet tobvábbra is a sör és a modern magyar gasztronómia kapcsolódását erősíti. Mint kiderült, ehhez jó alapot szolgáltat a prémium kategóriájú termékek forgalmának tavalyi, erőteljes növekedése.

A 25 éves születésnapra a sörfőzők most egy a hazai piacról szinte teljesen hiányzó sörtípussal, az amerikai lagerrel bővítik a Stari Sör kínálatát. Ez egy tradicionális német és újhullámos amerikai komlók keverékével készülő karakteres lager, amelynek illatában a trópusi gyümölcsök kellemes citrusossága fedezhető fel, különleges komlózottságának köszönhetően pedig a várt keserűség is ott van a korty végén!

Az új sör, a Stari Jubileum Lager remekül szimbolizálja a főzde és a hazai kisüzemi sörfőzés elmúlt 25 évét, hiszen egyszerre hordozza magán a „házi”, a „kézműves” és az újhullámos sörök jegyeit: házi, mert alapjaiban egy könnyen fogyasztható lager típusú sör, amely „kézműves” odafigyeléssel és alapanyagok felhasználásával készül, ugyanakkor az újhullámos komlók használata miatt a legmodernebb italoknak kijáró jelzők is illenek rá. Hagyománytisztelet és újítás egyszerre – ez a Stari elmúlt 25 évének a legfontosabb üzenete.

Az új sör mellé – no és a 25. születésnapra – új arculat is dukál. A tapolcai főzde újragondolta a 25 évvel ezelőtti címkéit – amelyek abból az időből származnak, amikor a Balaton és a „kézműves sör” még egészen mást jelentett, mint ma – és azok 2017-es variációival lepi meg a fogyasztókat. Az új arculat egyszerre hordozza a klasszikus elemeket és a modern letisztultságot.

 

 

Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!