Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2019. január 27. 17:45 | László Márta

Minden palack tündérmese

Minden palack tündérmese – avagy egy szekszárdi családi pincészet és egy spanyol dizájner közös, egyéves munkájával megszületett, új címkesor, új arculat az életfával nyit új fejezetet a Vida Borbirtoknál. Az életfa pedig egyszerre jelnti a tudást, a bölcsességet, a szépséget. Nem először mutatunk be új grafikai megoldásokat, csokoládépapírok vagy borcímkék területén, és azt kell modndanom, lenyűgöző, ahogy a XXI. századi európai grafikusok szeretik a munkájukat! Fantasztikus kóstolón és címkebemutatón vehettem részt a budapesti Ritz-Carlton Hotelben. 

Mi újság Vidáéknál?

2011-ben a magyar borvilág Vida Péterre figyelt, hiszen abban az évben nyerte el az Év Bortermelője címet. Utána egy csendesebb időszak következett, ami alatt azonban a család nem pihent.

Vida Péter szekszárdi borász, Kép: furmintphoto

Vida Péter szekszárdi borász, Kép: furmintphoto

A háttérben fontos döntéseket hoztak, és dűlőiket már ennek szellemében telepítették újra. Így majdnem három évtized után végre olyan szőlőültetvények állnak rendelkezésükre, melyek segítségével megmutathatják az igazi szekszárdi borvidéket.

Tündérrózsa 2018
A rozék közül is a “zamatosabb”, és nagyon kellemes, könnyű ételek nyáresti beszélgetések csinos kísérője.

Mára kompromisszumok nélkül tudnak borokat készíteni, amiket a boltok polcaira, a magyar csúcsgasztronómiába, illetve az egyre növekvő nemzetközi piacra szánnak.

Címkeváltás

Xavier Bas a legismertebb és nemzetközileg is jelentős dizájner Spanyolországban, aki több, mára ikonikussá vált márka létrehozását segítette.

− Munkáinak egytől-egyig lelke van, pont, mint a mi borainknak. Személyes találkozásunk alkalmával dőlt el, hogy Xavier-nek kell megterveznie az új címkéinket. Úgy éreztem, ő az, aki a legjobb partner a boraink történetének elmeséléséhez – indokolta ifj. Vida Péter, hogy miért esett a választás a spanyol tervezőre.

Xavier Bas Baslé grafikus és Vida Péter a szőlőben, Kép: furmintphoto

Xavier Bas Baslé grafikus és Vida Péter a szőlőben, Kép: furmintphoto

A borász hozzátette: az első hónapokban szinte rezzenéstelen arccal ballagott a tőkék között a művész, figyelte a dűlőkben, a pincészetben a munkát. A barcelonai származású grifikus az Életformának azt nyilatkozta, hagytam, hogy mint egy menyasszonyt elkpáráztassanak, és ez sikerült is!

Xavier Bas Baslé katalán grafikus, Kép: furmintphoto

Xavier Bas Baslé spanyol grafikus, Kép: furmintphoto

− Megnyert a család szellemisége, elhivatottsága. Kezdetben csak figyeltem. Nálunk a családban nem volt borász, de édesanyám francia származású, és a családi ünnepeken mindig hozott egy üveg bort… Úgy tartotta a kezében, mint egy igazgyöngyöt − mesélte a művész.

Tündértánc 2016
Csukd be a szemed, és a végtelen elegancia ölelése vesz körül! Igazi, szekszárdi vörösbor.

Szinte napra pontosan egy évig, januártól januárig tartott a közös munka, ezalatt a grafikus ellátogatott Szekszárdra, hogy személyesen megismerje a Vida családot, bejárja a dűlőket, helyben kóstolja meg a borokat, és megértse a szekszárdiságot.

− Azt szeretnénk elérni, hogy mindenki megértse, hogy az elegáns, kedves borok az igazi szekszárdi borok. Ehhez Xavier személyében olyan embert találtunk, aki a saját területén épp olyan elhivatott, mint mi vagyunk − mesélte Vida Péter.

Ölelés, Kép: furmintphoto

Ölelés, Kép: furmintphoto

Egy Ölelés 2016-ból
Élettel teli, vibráló karakterű igazi szekszárdi merlot!

Minden új

Új ruhát kaptak a borok, de emellett a teljes Vida-arculat és a logó is megváltozott. A mennyiség helyett mindig is a minőségre törekedtek, és ez most egy még letisztultabb termékskálában is megnyilvánul.

Tündérrózsák a jégben, Kép: furmintphoto

Tündérrózsák a jégben, Kép: furmintphoto

Az alap, üzletekbe szánt, úgynevezett „tündér-borok” jó ivású, légiesen könnyed, populáris kategóriát képviselnek, amit egyből bárki könnyedén megszeret. A termőhelyen alapuló, Szekszárd palackba töltött sorozatot tartják az igazi borvidéki üzenetnek, amelyben egy kadarka, egy kékfrankos és egy bikavér kapott helyet, hiszen ezek tükrözik leginkább az eleganciát és a szekszárdi terroirt. A pincészet csúcsborát pedig természetesen továbbra is a kizárólag a legjobb évjáratokban készülő La Vida házasítás jelenti.

La Vida, Kép: furmitphoto

La Vida, Kép: furmitphoto

Bonsai Szekszárdon

A borok közül a kadarka kapta a legmeglepőbb címkét. Ennek a bornak érdekes története van, és aztán ezt Xavier továbbfűzte a tervezés során. Évekkel ezelőtt a család japán kereskedője látogatott el a birtokra, és a bor kóstolása után az ültetvényt is látni szerette volna; ő nevezte egyből bonsainak a közel 100 éves, göcsörtös törzsű kadarkatőkéket.

Bonsai öregtőkés kadarka 2016
Rendkívül lágy, de utóízében elbűvölnek a savak. Fűszeres, elegáns ízvilága tükrözi a természet iránti tiszteletet.

− Egy 1920-as kadarkaültetvény ritka dolog, és önmagában is érték. Szinte le kell térdelni előttük a művelésükhöz, akár szó szerint is, hiszen régi, úgynevezett bakművelésű tőkékről van szó. Az illusztráció – amin egy bonsai fa és egy szőlőtőke keveredik – alapja is az az érzés, hogy a szőlő bölcsessége még akkor is nagyobb, mint az emberé, ha ténylegesen nem is magasodik fölé – meséli az alapító, idősebb Vida Péter, hogy mi ihlette a kadarka címkéjét.

Érdekeség még, hogy a grafikus maga látta meg a tőkék között azt a gyümölcsfát, amit telefonjával azonnal lefényképezett, és indította el a tervezés útján, és ezt vitte, sőt viszi magával ma is mindenhová…

LA VIDA
Bakművelésű szőlőből származik, ami azt jelenti, hogy minden egyes tőkéhez miden alkalmommal le kell térdelni, hogy a műveléshez szükséges munkát el tudják végezni. Vidáék csúcsbora tényleg az élet. Illatában gazdag és buja gyümölcsösség jellemzi. Finom eleganciája valóban spirituális élményt ad!

 

Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!