Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. június 08. 10:45 | László Márta

Mátrai mámor

Jó adag határozottság, csábos mosoly, egy csokor virág és egy kis parfüm – ez jellemzi az idei fesztiválborokat, amelyek a Mátrából érkeznek. A tisztán is élvezetes vagy szikvízzel lazítható fehér és rozé alapbor, valamint a vörös küvé határozott és lendületes lesz, akár maguk a fiatalok, akik a világ minden tájárólé érkeznek. Egészségükre!

Az öt nagy nyári Sziget-fesztivál rendezvényein egyedi karakterű, tisztán és fröccsben is élvezetes, fiatalos, a hazai hagyományoknak és a nemzetközi ízlésnek egyaránt megfelelő borokat kínálnak majd. A Mátrai borvidék feltörekvő pincészete, a Dubicz Borászat szőlőiből készült italokat kóstolhatunk majd – hangzott el a borbemutatón.

Mátrai borok, Kép: Borháló

Mátrai fesztiválborok, Kép: Borháló

– A fesztiválboroknak üdének, karakteresnek, fiatalosnak kell lenniük, akkor igazán jók, ha mindenki talál bennük valami szerethetőt. A számos hazai és nemzetközi elismerés bátorított minket arra, hogy egy olyan heterogén közönség elé lépjünk, amely a minőség kérdésében egységesen magas szintet vár el – avatta be a résztvevőket a részletekbe Dunai Bernadett, a borászat társtulajdonosa.

Az idei fehér alapbor gerincét egy „jó adag határozottság”, vagyis kétötöd rész sauvignon blanc adja. A fürtök egy részét nagyon korán szüretelték, innen származnak a citrusos, zöldalmás, vágott füves aromák, élénk savak. A fajtából a második tételt a szüreti időszak közepén szedték: ez érettebb gyümölcsösséget kölcsönöz a bornak. A maradék háromötöd részt három fajta adja egyforma arányban: a chardonnay kissé vajas, gömbölyded teste „csábos mosollyal” hívogat, a pinot blanc „egy csokor virágot” dob a küvébe, s hogy a végeredmény ne maradjon túl szikár, készítői „egy kis parfümmel” – muscat ottonellel – is meghintették.

Megszületett a Magna Mátra
Hiába Magyarország második legnagyobb kiterjedésű borvidéke a Mátrai, a legutóbbi időkig a súlyához mérten mégis csak kevés szó esett róla. A most alakult Magna Mátra szervezetnek viszont az a terve, hogy egy fantasztikus termőhellyé változtassa a vidéket.

A rozéfröccsök nemcsak felzárkóztak a fehér fröccsféleségek mellé, hanem le is körözték azokat. Az alkotók a Sziget Rosé esetében is intenzív, illatos alapborra törekedtek, amit derekas savak támasztanak meg ebben a 12 százalékos alkoholtartalmú fesztiválborban. A piros bogyós gyümölcsök a háromötöd rész pinot noirból származnak, a savak és a teltebb szín felelőse a kétötöd rész kékfrankos.

A Sziget vég nélküli buli, de akadnak meghitt pillanatok, kiadós beszélgetések is, amikhez jobban illik „valami komolyabb”. A rendezvények vörös alapbora egy gyümölcsös, barrique-jegyeket mutató 2016-os cabernet franckékfrankos házasítás.

– Gondoltunk azokra a fiatal szigetlátogatókra is, akik most jönnek először Magyarországra, és ez az első találkozásuk a magyar borokkal. A 2017-es Irsai Olivér, a szintén 2017-es  Sauvignon Blanc és a 2016-os Chardonnay biztosan utat talál majd a nemzetközi közönséghez, ízelítőt adva a magyar borkészítés legszebb hagyományaiból – mondta el Kathona Krisztián a borászat egyik szakembere.

Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:



Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!