Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. március 09. 18:20 | László Márta

Jó huzatunk volt tavaly

Húszmillió korsóval több sört ittunk tavaly. Ez azt jelenti, hogy százezer hektoliterrel több sört adtak el 2017-ben a magyar gyárak a hazai piacon. A középkategóriás sörökből 10 %-kal fogyott több. Két számjegyű növekedést ért el az alkoholmentes és ízesített sörök forgalma.

Folytatódott a piaci átrendeződés. A prémium sörök a tavalyelőtti szinten fogytak, míg jelentősen, 10%-kal növekedett a középkategóriás sörök eladása. 2016 után tovább szűkült a gazdaságos, saját márkás sörök piaca.

Sörcsapolás közeli, Kép: beerporn.hu

Sörcsapolás közeli, Kép: beerporn.hu

– Többéves trend, hogy az emberek a minőségi sört keresik jobban. Tavaly különösen a piac középső kategóriája erősödött meg, elsősorban az olcsó, alsó kategóriás sörök rovására. Felpörgött a söripari innováció, élesedik a verseny az új típusú sörök piacán – mondta dr. Schillinger Attila, a Sörszövetség igazgatója.

Újra többen keresik az ízesített söröket. Ennél is többen isznak alkoholmentest.

– A minőségi sörök iránti kereslet növekedése globális trend, amely most már vitathatatlanul itthon is meghatározza a piacot. A nagyipari prémium és a kézműves sörök együttesen hatnak a hazai sörkultúra erősödése irányába – tette hozzá az igazgató.

A Sörszövetség nemcsak beszámol a sörpiaci trendekről, hanem azokat aktívan formálja is. Folytatódik a szervezet “Sör mi több” elnevezésű kezdeményezése, amely a sörnek a modern magyar gasztronómiában betöltött szerepére, a hazai sörkultúra fejlesztésére figyel. Idén elsősorban a sörminőség és a csapolt sörök kerülnek középpontba. Utóbbi kategória a teljes hazai piac csaknem 10%-át képviseli, azonban tavaly 1%-kal csökkent. Az ott értékesített sör túlnyomó többsége itthon gyártott, így a csökkenő trend megfordítása minden hazai sörgyártó közös érdeke.

Anyukám már megmondta…
Ha valaki idén a legjobb vidéki éttermeket szeretné mind meglátogatni, bizony be kell járnia az egész országot. Encs, Balatonszemes, Tata, Villány, Balatonfüred, Szeged, Veszprém, Eger, Őriszentpéter és Pannonhalma. Ezeket a helyeket ajánljuk, ha felcsapunk gasztroturistának idehaza. Jó kis túra lesz! Az ország legmagasabb minőségű pizzája, 25 éve stabilan működő étterem, finom rántott hús, vagy modern paraszti gourmet – következzenek a vidék legjobb éttermei a Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz szerint!
Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!