Facebook hozzászólás
627

Paksi feketeleves

A Kávés Szakma Legjobbjai díjátadó gálán négy kategóriában – kávé, kávézó, barista, kávépörkölő – hirdettek eredményt, A Paksi Kávé a TOP 10 KÁVÉZÓ kategóriában az előkelő 2. helyezést érte el. Az új kávékultúra meghonosítására készülő paksi Umami Coffe Roasteryt pedig az a megtiszteltetés érte, hogy mindhárom kategóriában bekerült a legjobbak közé, amiben indult.

A minőség számít, nem a profit

Mózsa Ferenc, a kávézó alapítója elmondása szerint A Paksi Kávénak egy év alatt sikerült új irányt mutatnia a kávék terén a környékbelieknek. Olyan kávékultúrát szeretnének meghonosítani, ami nem jellemző az országban.

– Nagyon jó közösségformáló ereje lett a kávézónak, ahol baráti hangban tudunk beszélni a vendégekkel, gyakran be is kapcsolódnak a kávéitalok készítésébe. Ingyenes worksopohokat szervezünk, ahol bevezetjük az érdeklődőket a kávézás rejtelmeibe – mesélte Mózsa Ferenc.

Hegedüs László barista és az Umami Coffee Roastery tulajdonosa, Mózsa Ferenc A paksi kávé alapítója, Speiser Gábor a kávézó társtulajdonosa és Márton Antal az Umami kávépörkölő társtulajdonosa
Hegedüs László barista és az Umami Coffee Roastery tulajdonosa, Mózsa Ferenc A paksi kávé alapítója, Speiser Gábor a kávézó társtulajdonosa és Márton Antal az Umami kávépörkölő társtulajdonosa

Miért ők a legjobbak?

A kávék és kávépörkölők versenyében Hegedüs László barista Capricornio brazil kávéja és Umami Coffe Roastery kávépörkölője képviselte a tavaly augusztusban megnyílt kávézót. A náluk kapható kávé prémium nyersanyagból készül, világos pörkölésű, ami a brazil kávék esetében nem jellemző.

– Sikerült egy nagyon jó ízvilágú, jó minőségű kávét megalkotnunk, amely közepén az alma és a körte ízjegyeit hordozza magában, a lecsengése pedig nugátos, csokoládés – mondta Hegedüs László, aki a baristák között is bekerült a legjobb tízbe.

Mózsa Ferenc A paksi kávé alapítója és Speiser Gábor a kávézó társtulajdonosa, Kép: apaksikave
Mózsa Ferenc A paksi kávé alapítója és Speiser Gábor a kávézó társtulajdonosa, Kép: apaksikave

Mint elmondta, februárban csatlakozott A Paksi Kávé csapatához, és azóta azon dolgozik, hogy megismertesse az emberekkel a kávét mint gyümölcsöt, és erre láthatóan van is igény. Elkötelezett és kitartó munkájuk eredménye, hogy mára a kávézók keresik meg őket, hogy szeretnék árulni a termékeiket, és nincs szükség erőltetett marketingre a fejlődéshez. Mint mondta, külön öröm, hogy a versenyben a fogyasztók döntöttek, mert nem szakmának akarnak megfelelni.

9 ok, amiért szükséges az érvizsgálat
Az érszűkület gyakran évekig tünetmentes, szinte észrevehetetlen folyamat, amire sokszor már csak a súlyos problémák hívják fel a figyelmet. A szakorvos szerint nagyon hasznos lehet egy egyszerű módszerrel, az arteriográfiával megvizsgáltatni az erei állapotát. Nézzük, kik a veszélyeztetettek?

– A tulajdonosok bíztak bennem, szabad kezet kaptam, aminek nagyon örülök, és meg is lett az eredménye. De itt nincs vége, megyünk tovább, A Paksi Kávénak országos hírűnek kell lennie – mondta Hegedüs László barista.

A barista a magyarok kávézási szokásaival kapcsolatban arról beszélt, hogy a nők jellemzően a tejes italokat fogyasztják, míg a férfiak a karakteresebb kávékat isszák előszeretettel.

Speiser Gábor, a kávézó társtulajdonosa azt emelte ki, hogy sikereiknek a kemény munka a titka. Tudatosan építkeznek, és brandet szeretnének kialakítani.

– Nem vagyunk megalkuvók, a baristánk választja ki, hogy milyen kávé kerüljön a vendégek asztalára. Nálunk prémium kategóriás termékeket kóstolhatnak a kávét kedvelő emberek, és bár minden cégnek az alapja, hogy profitot kell termelni, ehhez előbb minőséget kell produkálni – magyarázta Speiser Gábor startupper.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!